În mod tradițional, varza se pune la murat după 26 octombrie și nu mai târziu de 30 noiembrie, pentru ca fermentația să fie completă înainte de sărbători.
Ce înseamnă vânturarea verzei murate
Vânturarea verzei înseamnă arisirea acesteia și prevenirea mucegaiului și a mirosului neplăcut. D asemenea, se evită pierderea prospețimii verzei, când frunzele devin moi și lipicioase.
Implică suflarea de aer printr-un furtun care ajunge până la fundul butoiului, la scurt timp după ce varza este pusă la murat. Această practică previne apariția mucegaiului, asigurând o circulație corectă a saramurii.
Procesul trebuie realizat zilnic, timp de 10-14 zile, până când saramura devine limpede și varza începe să fie acră.
Butoiul se depozitează într-un loc întunecat și răcoros.
Cum să pui varza la murat
După ce varza și condimentele sunt puse în butoi, se pregătește saramura: 30 g sare/l apă (25 g dacă cotorul e deja sărat).
Acoperă varza cu crenguțe de vișin, mărar și țelină.
Pune capacul dar asigură-te că furtunul ajunge până la fundul butoiului.
Suflă aer zilnic câteva minute, pentru a amesteca saramura și a preveni mucegaiul.
Ce se întâmplă dacă saramura devine tulbure?
Dacă saramura se tulbură și își pierde consistența trebuie scoasă, fiartă, răcită și vânturată din nou înainte de a fi pusă înapoi în butoi. Această procedură poate fi repetată de două ori pentru a menține calitatea produsului, potrivit catine.ro.


