ROMANIA CULINARA - BOLOTESTI, VRANCEA
Drumurile Vrancei, ca niste brazde crestand ogorul de la rasarit la apus, urca, paralel, dinspre bazinul Siretului catre inima de piatra a vulcanilor neadormiti; dincolo e Ardealul. Pornind de la Focsani spre Ojdula prin Tinutul Sovejei, primul semn ca te afli in Vrancea arhaica e Bolotesti. Sat de razesi, cu biserica din 1702 (aici s-a nascut mitropolitul Varlaam!) si o bogata cultura laica, Bolotestiul nu putea fi ocolit de circuitele turistice vrancene. Localitatea deschide seria pensiunilor rurale in zona si prima, in Bolotesti, e cea a Floricai Balcan.
FLORICA. In camera inalta din fata, gazda ne asteapta cu masa intinsa. Suntem poftiti degraba la sarmale. Sarmale vrancene? "Vrancene, in foi de vita. Gustati!", ne-mbie Florica. "Sunt nici prea mari, nici prea mici. Nici ca-n Ardeal, unde primesti doua sarmale cat pumnul de domnisoara, nici ca-n Bucovina, unde sarmaua se face cat o cireasa dintr-aia pietroasa. Noi punem vreo sapte-opt in farfurie, bineinteles, daca nu-i nunta, ca atunci mananca omul cate vrea." Ce se mai mananca la nunta, in Vrancea? "Aperitive: carnaciori, salam, cascaval, masline; felul intai: sarmalute; felul doi: friptura; desert: cozonac si prajituri. Peste - mai mult la oras, unde si pretentiile cresc"⦠Florica le stie bine, pentru ca, de mai multi ani, e bucatareasa la o cantina din sat. Face mancare dupa gustul ei, dar, din cand in cand, trage cu ochiul si la cate o reteta din Jurnalul de Bucatarie.
DOMâ VICENTIU. In jurul mesei mai stau nepoata gazdei, Nuta, si Vicentiu Bostiog, ghidul providential al calatoriei noastre prin Vrancea. S-a-ncalzit si ne arde de povesti. Domâ Vicentiu isi aminteste de claca facuta acum cativa ani, cand femeile din Bolotesti au pregatit 4.800 de sarmale intr-o singura noapte si s-au dus cu ele la Festivalul gastronomic de la Sibiu, castigand pentru judetul Vrancea primul loc. Si azi gospodinele se strang la facut sarmale atunci cand e vorba de o nunta sau de o cumetrie. Nuta ne povesteste ca e din Bucuresti, ca a vandut totul si ca s-a mutat, de un an, la Bolotesti. A lucrat la o fabrica de conserve si stie la perfectie tehnologia prepararii fructelor de mare si a puilor de balta. Cat notam retetele, apar placintele poale-n brau si cafeaua, cu servetelul ascunzand o violeta proaspata. Domâ Vicentiu profita, ca s-o laude pe gazda: "O vedeti? E fara odihna. Noaptea, cand nu poate dormi, se ridica din pat si se-apuca sa impleteasca plase din sarma; pana dimineata, da gata un val"⦠"Ei, domâ Vicentiu, suguiesti si mata, ce-o sa faci acuma?", ii raspunde gazda, intrebandu-l cum ii plac placintele: "Bune, numai ca la mama mea, la Vidra, blatul se face perfect rotund; cand ai intins aluatul, incepi sa le pliezi frumosâ¦" "Pai, eu ce ti-am dat matale sunt basmalute, domâ Vicentiu; la noi, tot poale-n brau le ziceâ¦" Florica se asaza sfios si culege de pe masa firimituri invizibile. E important cum servim mancarea? "Desigur, chiar si cum primim musafirul. Batranii nostri nu stiu sa manance cu furculita si cutitul; fiecare cu ce i-a dat Dumnezeu." Se intoarce spre domâ Vicentiu cu un aer misterios: "Ei, daca ati fi venit si âmneavoastra vara, poate ca ieseam in curte si faceam un gratar"⦠Moment in care usa se deschide, impinsa de vant, si in incapere patrund, grabiti, fulgii primei zapezi de martieâ¦
POVETE
|
OPARIRE. Frunzele de vita-de-vie se oparesc timp de cinci minute in apa fiarta. Se scot, se lasa sa se scurga si sa se racoreasca putin. Dupa ce li se taie coditele, frunzele de vita-de-vie se folosesc pentru formarea sarmalelor.
ALTERNARE. In cratita se asaza un rand de frunze de vita-de-vie, unul de sarmale si tot asa pana cand se umple cratita. Se mai pot pune cateva sarmale in foi de vita intr-o foaie de varza si se face ca un cuib.
|
Citește pe Antena3.ro
RETETE VRANCENE
|
SARMALE VRANCENETOCHITURA MOLDOVENEASCAPUI CU CIUPERCISALATA DE BURETI LAPTOSI |