BARUL CASEI
Si iar despre rusi⦠dar n-avem incotro. Bucataria lor simpla este uimitoare, iar in spatele fiecarui preparat se ascunde o istorioara. De aceasta data insa, nu am sa va imbuib capul cu povesti, ci am sa va spun doar cateva cuvinte despre o licoare dulce-amaruie pe care oricine o poate face si acasa.
Iar cand va fi gata, veti vedea ce binecuvantare poate fi aceasta bautura. Cel mai usor se face din paine neagra si din drojdie de bere si este recomandata tinerilor si varstnicilor, celor cu sau fara energie, femeilor si barbatilor de aici si de aiurea. Ei, sa nu mai lungesc vorba, am sa va spun astazi cum se prepara cvasul. Acesta bautura a fost numita de rusi stramosul berii. Se crede ca a fost inventata in Mesopotamia, iar de acolo, prin Armenia, a ajuns pe mesele rusilor. Cvasul este o bautura fermentata din paine, grau, secara, orz sau hrisca, cu zahar si fructe. Mai nou, se prepara si cvas doar din fructe. Are un continut alcoolic foarte scazut, intre 0,7% si 2,2% alcool. Cvasul poate fi aromatizat cu zmeura, stafide, lamai sau, foarte rar, cu menta si ienupar. Cand a inceput sa fermenteze, bautura se toarna in sticle si se da la loc rece, asezand sticlele orizontal. Pastrat corect, cvasul rezista timp de cateva luni, iar maturarea ii confera un gust usor amar.
|
CVAS DE PAINE NEAGRACVAS DIN FRUCTE |
Citește pe Antena3.ro