x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Stramosul berii

Stramosul berii

de Veronica Guzun    |    27 Iul 2005   •   00:00
Stramosul berii
BARUL CASEI
Si iar despre rusi… dar n-avem incotro. Bucataria lor simpla este uimitoare, iar in spatele fiecarui preparat se ascunde o istorioara. De aceasta data insa, nu am sa va imbuib capul cu povesti, ci am sa va spun doar cateva cuvinte despre o licoare dulce-amaruie pe care oricine o poate face si acasa.
Iar cand va fi gata, veti vedea ce binecuvantare poate fi aceasta bautura. Cel mai usor se face din paine neagra si din drojdie de bere si este recomandata tinerilor si varstnicilor, celor cu sau fara energie, femeilor si barbatilor de aici si de aiurea. Ei, sa nu mai lungesc vorba, am sa va spun astazi cum se prepara cvasul.

Acesta bautura a fost numita de rusi stramosul berii. Se crede ca a fost inventata in Mesopotamia, iar de acolo, prin Armenia, a ajuns pe mesele rusilor. Cvasul este o bautura fermentata din paine, grau, secara, orz sau hrisca, cu zahar si fructe. Mai nou, se prepara si cvas doar din fructe. Are un continut alcoolic foarte scazut, intre 0,7% si 2,2% alcool. Cvasul poate fi aromatizat cu zmeura, stafide, lamai sau, foarte rar, cu menta si ienupar. Cand a inceput sa fermenteze, bautura se toarna in sticle si se da la loc rece, asezand sticlele orizontal. Pastrat corect, cvasul rezista timp de cateva luni, iar maturarea ii confera un gust usor amar.

CVAS DE PAINE NEAGRA


  • INGREDIENTE: un kg paine neagra de secara, 25 g drojdie de bere, 100 g zahar, 50 g stafide, 12 l apa.
  • PREPARARE: Painea, taiata felii, se usuca in cuptor. Apoi, se pune intr-o oala, se toarna deasupra apa clocotita si se lasa sa stea acoperita 3-4 ore. Se strecoara, iar in lichidul obtinut se adauga drojdia de bere si zaharul. Se acopera cu un servet si se lasa intr-un loc caldut sa fermenteze 6-7 ore. Cand incepe sa faca spuma, se strecoara din nou si se toarna in sticle, in care s-au pus cateva stafide. Se astupa sticlele cu dopuri sterilizate si se leaga cu sfoara. Apoi se pun la rece. Dupa 3-4 zile, cvasul este bun de baut.

    CVAS DIN FRUCTE


  • INGREDIENTE: 15 l apa, 800 g zahar, doua lamai, 200 g stafide, 25 g drojdie, jumatate de lingurita cu bicarbonat.
  • PREPARARE: Se pune intr-un vas zaharul, lamaile taiate bucati si stafidele. Se oparesc cu apa clocotita. Se acopera vasul cu un servet. Cand s-a racit, se adauga bicarbonatul si drojdia desfacuta in putina apa. Se lasa sa fermenteze 12 ore, apoi se strecoara si se toarna in sticle impreuna cu doua-trei stafide. Se inchide sticla, se leaga cu sfoara si se mai tine doua ore la cald, apoi se pune la rece.
  • ×