x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Șuberekul dobrogean, de la bucătăria otomană pe litoralul românesc al Mării Negre. IATĂ rețeta

Șuberekul dobrogean, de la bucătăria otomană pe litoralul românesc al Mării Negre. IATĂ rețeta

13 Noi 2022   •   13:55
Șuberekul dobrogean, de la bucătăria otomană pe litoralul românesc al Mării Negre. IATĂ rețeta
Sursa foto: retete de colectie/facebook

Influența bucătăriei balcanice ne-a adus minunate rețete culinare. Mâncărurile delicioase, de origine turcă ori tătară, s-au răspândit în Dobrogea, regiune aflată la întretăiere de drumuri între Occident și Orient.

Atunci când mergem la mare, una dintre principalele gustări pe care le căutăm este șuberekul, un fel de plăcintă în formă de semilună, alcătuită din aluat crocant, auriu, zemos în interior, cu umplutură din brânză ori din carne tocată de vită sau oaie. Aluatul este simplu, făcut din făină cu sare și apă, copt sau prăjit. Se prepară în circa 30 de minute, astfel că îl putem găsi în simigeriile de la aproape orice colț de stradă.

Se consumă cu ayran sau bragă. În timp ce ayranul este un iaurt diluat și sărat, în care se poate pune și mentă, braga este denumită și "băutura sultanilor". Are gust dulce-acrișor și este făcută din mei. 

Șuberekul este un produs tradițional al tătarilor din Crimeea. Se mai numește și cheburek. Este popular în Asia Centrală, Caucaz, Rusia, țările baltice, Turcia, Ucraina, România, Bulgaria. Tătarii locuiau în deșertul Gobi, în secolul al V-lea, și au contribuit la formarea Imperiului Mongol. Sunt răspândiți și astăzi din Crimeea până în Asia Centrală. Au ajuns în Dobrogea, în secolul al XIII-lea. 

La curtea sultanului Mehmet al IV-lea, care a domnit în perioada 1648-1687, se povestește că Staful Imperial se întrunea în fiecare dimineață în Palatul Topkapî. Marele Vizir și miniștrii săi se întâlneau la micul dejun și mâncau șuberek, preparat dintr-un aluat umplut cu brânză feta, pătrunjel, carne tocată și uneori legume, spanac, praz sau dovlecei. Șuberekul a devenit astfel un simbol al bucătăriei otomane. 

Iată rețeta șuberekului dobrogean

Aluatul se prepară din făină cu apă și sare. Umplutura poate fi din brânză sau carne tocată. Aceasta din urmă se prepară prin amestec cu ceapă, sare și piper, în raport de 1-1. Se obține o crustă crocantă. 

Ingrediente

Aluat pentru șuberec

- 550 g făină

- 350 g apă 

- 11 g sare

Umplutură 

- 700 g carne tocată de vită, miel, pui sau mix din ele

- 2 cepe mari/3-4 mici

- sare

- piper negru măcinat

- 500 ml ulei de floarea soarelui pentru prăjit 

Mod de preparare

Într-un castron se pune făina, apa și sarea și se frământă circa 5 minute până se obține un aluat moale și lipicios. Se acoperă apoi cu o folie de plastic și se lasă la dospit 30 de minute, până când aluatul devine elastic. Greutatea acestuia este de circa 900 gr. 

Se pune puțină făină pe blatul de lucru și se răstoarnă aluatul care se modelează în formă de cilindru. Se împarte în 12 bucăți de 7 gr fiecare, verificate pe cântar. Li se dă apoi formă de bilă. Se pun apoi pe o farfurie pe care se presară în prealabil făină și se acoperă cu o flie de plastic timp de 15 minute. 

Umplutura trebuie să  cântărească tot 900 gr, din care  700 gr de carne tocată și 200 gr de ceapă, care se trece prin mașina de tocat. Se presară sare și piper măcinat. Se frământă totul cu mâna. Se mai pot pune și alte ierburi, după preferințe. 

Se întinde apoi fiecare bilă de aluată până se obține un cerc de 20 cm diametru, pe care se pune 75 gr de umplutură pe jumătatea cercului de aluat. Se pliază cercul și se presează marginile cu o furculiță. Acestea trebuie bine lipite deoarece se pot îmbiba cu ulei în timpul prăjirii și se pot umfla. 

Plăcintele nu se suprapun unele peste altele. Acestea se pun pe tăvi făinate, unele lângă altele, și se acoperă cu un ștergar sau o folie până se pun în cuptor sau în tigaie pentru a nu se usca. 

Se prăjesc într-o tigaie largă și adâncă. Plăcintele trebuie scufundate în baie de ulei și se pun când acesta este încins. Se întorc după două minute cu un clește, nu cu furculița pentru că se înțeapă. Șuberekul trebuie să fie auriu, rumenit. 

După ce se scot din tigaie, se așează pe o tavă, aliniate unele lângă altele, cu bordura în sus, pentru a nu se înmuia. 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: suberek reteta