x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sufletul latino

Sufletul latino

06 Iun 2007   •   00:00

Poate nu te aştepţi să găseşti la parterul unui bloc restaurantul mexican la care ţi-ai propus să iei masa cu prietenii, iar şansa ca acest detaliu să fie trecut cu vederea stă intr-un meniu formidabil. La Don Taco din Bucureşti eşti foarte aproape de adevăr, cu căt pătrunzi mai adănc intr-un spaţiu remodelat pentru a compune atmosfera tavernelor mexicane.

Poate nu te aştepţi să găseşti la parterul unui bloc restaurantul mexican la care ţi-ai propus să iei masa cu prietenii, iar şansa ca acest detaliu să fie trecut cu vederea stă intr-un meniu formidabil. La Don Taco din Bucureşti eşti foarte aproape de adevăr, cu căt pătrunzi mai adănc intr-un spaţiu remodelat pentru a compune atmosfera tavernelor mexicane. Tavanul antifonat, pereţii vopsiţi in galben, sugerănd interioare rustice din spaţii arse de soare, sombrero şi chile amestecate, ici-colo, cu nepotrivite măşti africane şi tapiserii pe care scrie "Mexico"…

In cele două saloane, din care unul e… romănesc şi unde muzica mexicană a fost inlocuită cu şlagărele lui Iglesias (suflet latino), găseşti o lume veselă şi mulţumită de ce primeşte in farfurie (sigur, cu riscul de a nu avea termenul de comparaţie cu bucătăria mexicană de acasă de la ea).

Provocări picante

V-aş recomanda să incepeţi cu un ceai de tequilla şi lămăie care să vă şteargă codurile culinare anterioare, pregătindu-vă pentru spectacolul bucătăriei mexicane. O "Ensalada de pollo" cu avocado, urmată de o "Supă de tortillas" pot deschide fericit un prănz la Don Taco. Supa de tortillas, extrem de picantă, dar foarte gustoasă, e o adevărată lecţie de exotism, la capătul căreia constaţi că te-ai obişnuit cu iuţeala care ţi-a desfundat sinusurile şi te-a făcut să plăngi de plăcere şi… parcă ai mai vrea?! Pentru cei sensibili, recomand, alternativ, o supă de porumb, dreasă cu smăntănă.

Eu m-am delectat, in continuare, cu "Chiles rellenos" - ardei copt, umplut cu cremă de brănză şi cartofi, dat prin aluat de clătite şi prăjit in ulei de măsline (mai corect ar fi fost un ulei de porumb!). Pentru comparaţie, am comandat şi un "Fajitas" (mix de vită şi pui), de care am fost foarte mulţumit. La fel de interesant mi-a părut şi acest "Burritos" din tacos de grău, cu pui, sos de smăntănă şi caşcaval gratinat.Â

In lipsa unei "Sangrita", am primit, de la bar, un "Cocteil Don Taco" pe bază de maracuja, pere, blue curaçao şi mere, insă merită gustat şi celebrul distilat din tequila, in jurul căruia, ca şi al zecilor de feluri de ardei mexicani (nu toţi iuţi!), se invărt toate poveştile din bucătărie.

La desert, o "Casuela de pina", cu ananas, mere, stafide, fulgi de nucă de cocos, poate lua oricănd premiul pentru cea mai subtilă expresie a sensibilităţii gastronomice mexicane. Gastronomie de vărf, ale cărei produse chiar dacă nu le putem reconstitui, curent, acasă (din lipsa multelor ingrediente specifice), le putem măcar admira şi degusta, puţin căte puţin, intr-un restaurant cu specific mexican. maxgourmet@k.ro

De gustibus

Fajitas: mix de muşchi de vită şi piept de pui, cu legume macerate in bere şi tequilla, servite cu orez mexican şi salsa. Şansa unui asemenea fel de măncare e că poţi cere, la alegere, un sos picant sau unul mai dulce, in aşa fel incăt să nu te privezi de o experienţă doar pentru că stomacul tău sensibil nu ar aproba apropierea de un "chiles" hot-hot! N-ar fi rău să spargem prejudecata cum că bucătăria mexicană e sută la sută iute, de să-ţi ardă papilele gustative!

PREŢ: 20 RONÂ Â Â

Notele lui Max

Măncare ***

Servire***

Ambianţă**

Preţ***

Â
Restaurantul Don Taco

Str. Dr. Felix nr. 101

×
Subiecte în articol: cronica de restaurant