x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Supa de usturoi sI ganduri de bunica

Supa de usturoi sI ganduri de bunica

de Monica Stefania Velicu    |    04 Ian 2006   •   00:00
Supa de usturoi sI ganduri de bunica

OCHIUL SOACREI
Tare nu-mi place prima saptamana din an! Trebuie sa scoti bradul din casa, incepi iar sa ai dispute cu nora si tot asa. Dar pentru anul care a inceput am planuri mari. Vreau sa devin bunica.

OCHIUL SOACREI
Tare nu-mi place prima saptamana din an! Trebuie sa scoti bradul din casa, incepi iar sa ai dispute cu nora si tot asa. Dar pentru anul care a inceput am planuri mari. Vreau sa devin bunica. Nu mai suport sa le vad pe toate madamele cu nepoteii la plimbare, iar eu nu. Nora-mea si-a luat catel. Mai exact baiatul meu, dragul de el, i l-a facut cadou de Mos Craciun. Cand le-am adus la cunostinta dorinta mea, fireasca de altfel, nora-mea mi-a raspuns ca daca ma plictisesc poate sa mi-l imprumute (pe catel) din cand in cand ca sa pot iesi cu el in parc. I-am taiat-o scurt. Si cred ca am si-un fel de astenie de iarna. Nu mi-e foame, nu mi-e sete, in voie nu poate sa-mi intre nimeni... Nu stiu ce am, dar sunt cam trista.

VIZITA. Ca sa mai schimb putin atmosfera i-am facut o vizita-surpriza nora-mii. Era singura acasa si facea curat in bucatarie. Ma rog, ce intelege ea prin curatenie! Cand am deschis frigiderul, batea vantul. Niste borcane cu muraturi facute de mine, vreo doua frunze de salata de asta-toamna, doi-trei ardei cred ca tot de-atunci si o legatura de patrunjel. In camara, usturoi cat cuprinde. In rest nimic. Parca vreo 5-6 cartofi si tot atatea cepe intr-un colt de ladita. Ce sa ma fac eu cu fata asta? Mi-a trecut si astenie si tot. Catelul latra, nora-mea facea curat, adica ascundea tot ce nu-i placea prin dulapuri, nicaieri nimic de mancare, o paine pesmetata in fundul sertarului... Imaginati-va ce atmosfera!

IDEE. Ii spun fetei sa puna mana sa gateasca ceva. Zice ca n-are din ce, si sa fac eu daca-mi vine vreo idee. "Si inca ce idee", i-am zis. "N-ai mai mancat tu asa ceva de cand ai fost in plimbare prin tari straine." Ca degeaba s-a dus pe acolo daca n-a invatat nimic.

Si am facut pariu. Daca-mi iese supa de usturoi, anul asta sunt bunica. Am luat tot ce-am gasit prin camara si prin frigider, am tocat ceapa, am pus-o la fiert in apa cu ulei si sare, am tocat ardeiul si am curatat o capatana mare de usturoi. L-am pisat, le-am adaugat pe toate in supa si cateva fire de patrunjel, am curatat cartofii si i-am taiat cubulete mici, iar cand s-a fiert am mai pus o capatana de usturoi pisat. Si ce-a mai ramas din patrunjel. Am scos painea pesmetata, am taiat-o cubulete si am chemat-o pe nora-mea la masa. Ghici care-a fost reactia: "Mami, supa de-asta de usturoi am mancat la Praga, asta-vara. Cum ai reusit?".
Una peste alta, a inceput bine anul asta...

SFAT
Cand este gatit, usturoiul incepe sa-si schimbe culoarea si capata un gust usor dulceag. Puteti evita acest lucru daca il adaugati in mancare spre sfarsit. Nu este bine sa fie pastrat in frigider sau in pungi de plastic. Cele mai indicate sunt locurile racoroase, ferite de lumina soarelui.

×
Subiecte în articol: usturoi