x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Surprize de toamna

0
Autor: Simona Chiriac 11 Oct 2006 - 00:00

SALATE DE SEZON
Bineinteles ca fiecare anotimp are bucuriile si tristetile lui, momente in care ti-ai dori ca timpul sa treaca mai repede si sa vina odata... Craciunul sau primavara. Si totusi, ce surprize ne-ar putea oferi toamna aceasta? Frunze moarte, vant napraznic si ploi care nu se mai termina..., dar nu numai atat.

SALATE DE SEZON
Bineinteles ca fiecare anotimp are bucuriile si tristetile lui, momente in care ti-ai dori ca timpul sa treaca mai repede si sa vina odata... Craciunul sau primavara. Si totusi, ce surprize ne-ar putea oferi toamna aceasta? Frunze moarte, vant napraznic si ploi care nu se mai termina..., dar nu numai atat.

Va propun un mic exercitiu de imaginatie. Deschideti larg usile camarii! Acum priviti cu atentie! Ce lipseste? Desi multe variante sunt posibile, numai una este corecta in acest caz.

ALTERNATIVA DE SEZON. Ei bine, nu simtiti lipsa borcanelor cu muraturi, a salatelor si a zacustelor tinute in mare taina pana la inceputul iernii? Daca da, trebuie sa stiti ca in piete a si inceput freamatul. Gospodinele cauta, taman ca intr-o calatorie pentru descoperirea comorii pierdute din insula, cei mai bucalati gogosari si ardei, cele mai implinite gogonele si cel mai "sentimental" hrean. Toate se vor aduna, cu masura, in borcane colorate, pazite cu strasnicie sa nu fie desfacute pana la momentul potrivit, numai de ele stiut.

AVANTAJE. Pentru ca e pacat sa nu va bucurati de frumusetea toamnei si, mai ales, daca vi se pare mult prea obositor sa treceti direct la pregatirea muraturilor, s-ar putea sa existe totusi o solutie: ce-ar fi sa preparati salate de toamna nu numai pentru zile reci de iarna? Se fac destul de repede, nu sunt dificile si, cel mai important, pot fi gustate pe loc.

CUM SE FACE. In general, se folosesc vinete, gogosari, ciuperci, ardei, varza, fasole, conopida, castraveti, gogonele, rosii sau mazare. Este foarte important sa alegeti legume mari, frumoase si fara pete. Mai intai se sorteaza, eliminandu-le pe cele stricate, pentru ca folosirea lor ar grabi alterarea salatei. In cazul ardeilor sau al gogosarilor, se indeparteaza toate semintele si se verifica daca nu sunt iuti.

Dupa preparare, salata se pune in borcane curate si se acopera cu celofan. Pentru ca acesta sa adere foarte bine si sa nu se rupa, se umezeste inainte. Se leaga cu elastic sau se acopera cu un capac metalic etans. Toate borcanele se sterilizeaza (una dintre metodele eficiente de conservare), asezandu-le pe un gratar de lemn intr-un vas spatios si acoperindu-le cu apa rece.

Timpul de fierbere difera in functie de reteta. Pentru a fi siguri ca o salata va rezista pana la iarna, trebuie ca, dupa fierbere, celofanul sau capacul sa se adanceasca in interiorul borcanului.

Borcanele se pastreaza intr-un loc uscat si rece, unde altundeva decat in camara?

SALATA MIXTA

  • INGREDIENTE: castraveti, morcovi, ceapa, conopida, usturoi, ardei iuti de diferite culori, boabe de porumb, gogonele, otet, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, frunze de telina, zahar sau miere, sare.
  • PREPARARE: Castravetii, conopida, ardeii iuti si gogonelele se spala si se lasa la scurs. Morcovii, ceapa si usturoiul se descojesc. Conopida se desface in buchetele. Legumele, in afara de castraveti si gogonele, se scufunda cateva secunde in apa clocotita cu sare, boabe de piper, de mustar si foi de dafin. Se lasa la scurs si apoi se asaza legumele in borcane, inclusiv gogonelele si castravetii. Separat se pune la fiert otetul, in care s-au adaugat frunzele de telina, boabele de mustar, piperul, sarea, zaharul sau mierea (foarte putin, dupa gust). Cand otetul s-a mai racit putin, se toarna peste legumele din borcane. Se acopera si se lasa la rece. Dupa o saptamana se scoate otetul din borcane, se fierbe si se pune la loc. Se serveste alaturi de fripturi sau mancare pe baza de orez.

    SALATA DE CIUPERCI

  • INGREDIENTE: ciuperci, ulei, sare, otet, piper, foi de dafin.
  • PREPARARE: Ciupercile se curata, se spala si se calesc intr-o tigaie cu ulei incins. Cand sunt gata se lasa la scurs si se asaza in borcane. Se fierbe otetul amestecat cu foi de dafin, piper si sare. Dupa ce s-a racit putin se toarna in borcane, peste ciuperci, se acopera si se pastreaza la rece. Se serveste in special alaturi de friptura la gratar.

    SALATA DE GOGOSARI

  • INGREDIENTE: 3 kg gogosari taiati fideluta (nu foarte subtiri), o cana cu otet, o cana cu ulei, 5 lingurite cu mustar, 8 -10 linguri cu zahar, o jumatate de borcan mic cu pasta de tomate, doua linguri si jumatate cu sare, piper, foi de dafin.
  • PREPARARE: Toate ingredientele, mai putin gogosarii, se fierb aproximativ 10 minute. In sosul obtinut se adauga gogosarii putin cate putin, pana cand se incorporeaza, si in cele din urma se inmoaie. Totul se fierbe la foc mic aproximativ 45 de minute. Salata obtinuta se pune fierbinte in borcane.

    SALATA DE CRUDITATI

  • INGREDIENTE: conopida, telina, gogosari, ardei, morcovi, ceapa, otet, zahar sau miere, sare, piper, foi de dafin.
  • PREPARARE: Telina si morcovii se curata si se dau pe razatoare. Gogosarii si ardeii se curata de cotoare si seminte, apoi se taie julien. Cepele se taie rondele, iar conopida se desface in buchetele. Toate legumele se amesteca intr-un vas. Intre timp se pune la fiert otetul, in care s-au adaugat sare, zahar sau miere, piper si foi de dafin. Dupa ce a clocotit se lasa la racit si se toarna in borcane. A doua zi se acopera borcanele si se lasa la rece.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   piper,   salata,   dafin,   borcane

     

    Ştiri din .ro




    Mai multe titluri din categorie

    Noi condiții de intrare în Bulgaria

    Noi condiții de intrare în Bulgaria
    Pe teritoriul Bulgariei se va putea intra doar cu prezentarea unui test molecular PCR cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore înainte. Cerința se aplică tuturor...

    Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului

    Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului
    Galerie Foto Atunci când oamenii sunt întrebați ce contează cel mai mult pentru ei în viață, mulți răspund că au nevoie de fericire și liniște sufletească. Dacă o fi asta ceva greu de realizat sau este o fantezie...

    iUmor 10 revine duminică, 14 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1! Jurații nu și-au mai recunoscut ”casa” în prima zi de filmări

    iUmor 10 revine duminică, 14 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1! Jurații nu și-au mai recunoscut ”casa” în prima zi de filmări
    Galerie Foto iUmor 10, un sezon mult așteptat, se anunță deja a fi unor complet neașteptat, iar de acest lucru s-au convins încă din prima zi de filmări chiar și jurații și prezentatorii. Noul sezon va avea premiera...

    Show-ul Te cunosc de undeva! revine pe 6 februarie, la Antena 1. Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la 20:00

    Show-ul Te cunosc de undeva! revine pe 6 februarie, la Antena 1. Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la 20:00
    Cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! va avea premiera sâmbătă, 6 februarie, de la 20:00 la Antena 1. Show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși și jurizat de Ozana Barabancea, Andreea Bălan,...

    Cum alegi rochiile de seară, pentru un look de invidiat

    Cum alegi rochiile de seară, pentru un look de invidiat
    Galerie Foto Ești adepta stilul casual sau sport? Sau ținutele office sunt preferatele tale? Nicio problemă dar, cu toate acestea, cu siguranță ai parte și tu de destul evenimente speciale, unde se recomandă să porți rochii...

    Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?

    Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?
    2021 este un an plin de speranță. Toată țara speră să fie mai bine decât 2020. 2020 a fost un an în care economia a avut mult de suferit, în special din cauza distanțării sociale și a carantinei care ne-a...

    (P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

    (P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
    În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

    (P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

    (P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
    Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

    Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

    Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
    Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

    Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

    Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
    Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

    Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

    Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
    Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

    Crizantema: de la origine la semnificație

    Crizantema: de la origine la semnificație
    Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

    Videochat: între prejudecată și adevăr

    Videochat: între prejudecată și adevăr
    Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

    Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

    Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
    Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

    Top 7 mărci de cafea din București

    Top 7 mărci de cafea din București
    Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...
    Serviciul de email marketing furnizat de