x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tomate la borcan

Tomate la borcan

de Monica Stefania Velicu    |    31 Aug 2005   •   00:00
Tomate la borcan
OCHIUL SOACREI
De curand, o cititoare ma intreba daca nu cumva am plecat in Canada ca sa-mi cresc nepotii. N-am eu norocul asta, doamna draga. Ce n-as da sa pot sa ma duc si eu cateva zile, si nu in Canada, ca e prea departe, dar macar pe-aici pe la Paris. Si ce n-as da sa am si niste nepoti de crescut. Dar de, nora-mea n-are timp de-asa ceva. Ea se plimba cat e vara de lunga. Dar ce zic eu de nepoti? Ea n-are timp sa stea sa faca acolo niste bulion pentru la iarna, ca iar da iama prin al meu, daramite sa creasca ea copii. O da Dumnezeu si i-o veni si ei mintea la cap!

Gata, ajunge, am lasat-o vara asta de s-a dus iar sa se plimbe, o data la mare, alta data la munte... Credeati ca i-a ajuns? De unde. L-a tarat pe fiu-meu dupa ea tocmai pana in Cehia. S-a dus sa vada Praga, ca asa e la moda acuma. Ma duceam si eu cand eram tanara, nu zic nu, dar asta numai dupa ce-mi faceam conservele. Pai cum sa pleci la Praga si sa lasi bulionul nefacut? Pentru asta e buna "mama-soacra". Anul asta treaca de la mine, ii fac vreo cateva sticle, dar de la anu’, gata.

M-au sunat de vreo cateva ori ca sa vada ce fac. (O data a picat chiar bine ca era si o vecina la mine si a auzit ca vorbeam cu ei, acolo, in strainatate.) "Ce sa fac", le-am spus, "fac si eu ce pot. Tocmai fierbeam bulionul si ma pregateam sa va fac si niste rosii la borcan, ca ati vazut iarna ce bune sunt daca le pui la ciorba sau daca le faci salata cu un pic de ulei si o ceapa proaspata. Mananci de zici ca e vara." Pe urma am cerut-o la telefon si pe nora-mea, nu de alta, dar ca s-o intreb daca vrea sa pun si niste morcov ras in rosii sau felii de ardei gras taiate subtire, si daca prefera frunzulite de patrunjel sau de telina. Mi-a raspuns repede sa fac asa cum imi place mie ca oricum e bun. Parerea mea e ca habar n-avea ce sa spuna. Pe urma am intrebat-o daca nu vrea sa le fac si cateva sticlute cu ketchup, unele dulci altele picante, iar altele aromate cu putin oregano. "Da, mama, fa cum vrei, n-are importanta, hai ca vorbim acasa... Saru’ mana!" Si a inchis.

Pai cum sa nu m-apuce furia! Ce o fi gasit acolo mai important decat ii spuneam eu?! Mai bine statea acasa, se uita la un documentar si citea o carte si nici nu mai dadea banii pe drum. Unde mai pui ca invata si cum se face bulionul! Drept urmare, m-am suparat si nu i-am mai facut rosiile. I-am lasat doar o scrisorica acasa pe masa din bucatarie. Cu reteta scrisa de mana mea. "Tai rosiile felii mari, amesteci cu bucatele de ardei gras verde, razi cativa morcovi dupa gust, toci cateva firisoare de patrunjel si adaugi un praf de sare. Pui amestecul in borcane, le capsezi si pe urma le sterilizezi... A fost bine la Praga?" Semnat "Mama-soacra".

POVETE
PASTA DE ROSII. Daca doriti sa pastrati cat mai mult timp un borcan cu pasta de rosii pe care l-ati inceput, stergeti borcanul in interior pana la suprafata pastei si apoi turnati deasupra ulei intr-un strat cat un deget.

MUSTARUL. Mustarul dintr-un borcan inceput se poate pastra foarte bine si nici nu isi pierde culoarea daca turnam deasupra in borcanul respectiv un strat de otet sau daca punem deasupra o felie de lamaie care sa acopere suprafata borcanului.

LEGUMELE. Legumele radacinoase se pastreaza in stare proaspata daca infasuram fiecare leguma in hartie alba si apoi in material plastic. Astfel infasurate se asaza in camara sau in orice alt loc uscat si racoros.
×