x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tortul si revansa

Tortul si revansa

de Monica Stefania Velicu    |    29 Iun 2005   •   00:00
Tortul si revansa

Noroc ca se apropie o alta sarbatoare importanta, ca nu mai puteam sa rezist mult. Dupa ce nora-mea m-a umilit cu ceapa aia pan... la aniversarea lui taica-sau, trebuie sa-mi iau revansa. Si vreau sa fie ceva zdrobitor, cu atat mai mult cu cat evenimentul este si mai important. Nu voiam sa va dezvalui despre ce e vorba, dar se pare ca sunt nevoita. E ziua mea onomastica. Ma mai cheama si Petruta.

VEDETA MESEI. Va dati si dumneavoastra seama ce responsabilitate am acum. Nu am voie sa dau gres. Si cum invitatia cuscrilor, la ei, la casa de la tara, a picat asa, pe negandite, mi-am spus ca victoria va fi cu atat mai rasunatoare pentru ca va fi in deplasare, pe terenul adversarului. Iar vedeta mesei o sa fie un tort urias de inghetata. De-or sa se linga cu totii pe degete cand vor gusta. Si stiu eu ce spun. Ca doar nu e prima data cand il fac. O sa se duca pe apa sambetei si cura de slabire a nora-mii, si ifosele cuscra-mii, care zice ca astea sunt obiceiuri de oras si ca tot mai buna ar fi fost o placinta cu visine din gradina. Le-arat eu!

Blaturile le-am pregatit deja de la mine de-acasa. Doua. Ca sa fiu sigura ca ajunge. De fapt, as fi facut eu tot tortul la mine acasa, dar n-aveam cum sa-l transport, ca se topea inghetata. Asa ca am cedat, si iata-ma in bucataria de tara a cuscra-mii, unde nu gasesc mai nimic. Trebuie totusi sa le dovedesc ca eu, chiar si in astfel de situatii de criza, ma descurc.

INTRECEREA. Am pregatit doua tipuri de inghetata, cu ciocolata si cu caramel, si o crema delicioasa de vanilie. Nora-mii n-am vrut sa-i spun cum se face inainte sa va spun domniilor voastre, ca nici ea n-a fost prea draguta cu mine. Pana acum am invatat-o, dar de ceva timp incoace mi-am dat seama ca e timpul sa ne luam la intrecere. Ceea ce e un compliment pentru ea.

Dar sa revenim la tort. Ca sa fie cat mai racoritor, o sa pun si cateva felii de ananas, capsuni si, ca sa-i fac o bucurie cuscra-mii, ca tot s-a chinui sa culeaga visinele alea, cateva visine fara samburi tinute putin in zahar. Si printre toate astea, bucatele mici de ciocolata. Iar deasupra frisca si ciocolata rasa. As vrea sa scriu frumos, cu topping de ciocolata, "La multi ani, Petruta", cu semnul exclamarii, dar nu cred ca are cuscra-mea asa ceva in frigider.

De-abia astept sa vad ce fata o sa faca nora-mea cand o sa vada tortul si mai ales cand o sa guste. Vine ea la mine sa-mi ceara reteta! Si-atunci o sa-i zic si eu: iei si tu blaturile, pui inghetata, crema si fructele si gata. Sa vedem daca o sa-i convina!

Tort de inghetata


  • Ingrediente:
  • blat: 10 oua, doua cani cu faina, doua cani cu zahar; umplutura: un pachet cu praf de inghetata de ciocolata, un pachet cu praf de inghetata de caramel, un pachet cu praf de crema de vanilie, un pachet cu praf de frisca (se pregatesc respectand instructiunile de pe pachete), o cutie cu compot de ananas, 250 g capsuni, 250 g visine
  • Preparare: Blatul: se bat ouale cu zaharul pana cand devine o spuma, dupa care se incorporeaza faina in compozitie, putin cate putin, amestecandu-se continuu. Se coace in cuptorul deja incins. Se Dupa ce s-a racit, se taie blatul in patru felii subtiri, se unge primul strat cu inghetata de ciocolata, se pun bucatele de ananas, apoi al doilea se unge cu crema de vanilie si se adauga bucatele de capsuni, iar cel de-al treilea strat se unge cu inghetata de caramel si se presara visine tinute in zahar. Se imbraca tot tortul in frisca, se orneaza cu capsuni.
  • ×
    Subiecte în articol: ingheţată