x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un preparat de legendă

0
Autor: Maria Belu 01 Iul 2010 - 00:00
Un preparat de legendă
5793-125125-untitled1.jpgÎnainte de a urmări teoriile istorice, este important să recunoaştem că anumite evenimente ar fi putut avea loc în diferitele regiuni ale pla­netei în acelaşi timp. Îngheţata este un exemplu clasic: se pare că împăraţii Chinei au fost primii care au gustat acest delicios desert, cu 3.000 de ani în urmă, bucătarii lor amestecând zăpadă şi gheaţă din munţi cu fructe, vin şi miere, creând astfel un produs gustos.

A fost preparată într-o anumită formă şi de romanii din Antichitate din zăpada de pe Muntele Edna, dar îngheţata se pare că a fost cunoscută şi de ruşii nordici, probabil sub o altă formă. Acest fapt face dificilă şi, poate, neechitabilă atribuirea originii unor alimente comune anumitor popoare şi locuri.


DELICATESA "DE GHEAŢĂ"

Cum le-a venit romanilor ideea de a face îngheţată, nu am aflat, dar le­genda spune că, în anul 62 î.Hr., împăratul Nero a vrut să mănânce îngheţată atât de mult, încât şi-a trimis sclavii în munţi pentru a aduce zăpadă şi gheaţă, iar bucătarii i-au preparat-o amestecând zăpadă şi gheaţă cu nectar, fructe şi miere.

Pe la anul 1295, marele aventurier Marco Polo a adus din China în Italia o reţetă nouă pentru prepararea îngheţatei. Reţeta prevedea amestecarea laptelui de iac cu zăpadă, pentru a crea astfel o "cremă rece", iar populaţia avută din Italia s-a în­drăgostit repede de această delicatesă "de gheaţă".


"GHEŢURILE" CATHERINEI DE MEDICI
În 1533, o fată dolofană de 14 ani, Ca­therina de Medici a Florenţei, s-a mă­ritat cu Henric al II-lea, uimind cur­tea franceză cu banchetele ei somptu­oase, cu preparatele ei şocante, precum "ghe­ţurile", care au devenit foarte re­pe­de preferatele nobilimii pariziene.

Ca­the­rina a adus cu ea în Franţa şi o în­trea­gă suită de bucătari-şefi şi pati­seri, ca­re au preparat, printre alte bunătăţi, pre­cum produse de patiserie şi prăjituri, şi "reţeta laptelui îngheţat". Curând, bucă­tarii francezi au învăţat reţeta Ca­the­rinei, gătind şi ei acest delicios produs. Un bucătar-şef a deschis chiar un ma­­gazin pentru vânzarea îngheţatei. El a fost primul care a adăugat la "ghe­ţuri" şi gustul de ciocolată şi căpşune.


"LAPTELE ÎNGHEŢAT", DESERTUL PREFERAT AL LUI CHARLES I

Când Charles I al Angliei a vizitat Fran­ţa, în anul 1600, a fost servit cu "lap­tele îngheţat". I-a plăcut atât de mult, încât i-a cerut chefului care l-a ser­vit să-i vândă reţeta. Charles I a luat re­ţeta, iar în curând oamenii de vază din An­glia au gustat acest delicios şi răcoros de­sert.

Pe la 1700, Governon Bladen din Maryland, care era originar din An­glia, a servit pentru prima dată în­ghe­ţa­tă musafirilor săi, iar 75 de ani mai târ­ziu prima fabrică de îngheţată a fost desc­hisă în America. Istoria îngheţatei este foarte lungă, dar mă opresc aici, însă nu înainte de a vă propune să încercaţi să preparaţi câ­teva reţete uşoare de îngheţată. Simplu şi delicios!


ÎNGHEŢATĂ DE COACĂZE
● Ingrediente: 150 g zahăr, 3 pahare de lapte, 6 gălbenuşuri, 1 kg de coacăze, un baton vanilie.
● Preparare: Coacăzele se spală, se pa­sea­ză în blender, apoi se dă compoziţia obţinută prin strecurătoare. Într-o cratiţă se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă laptele şi batonul de vanilie tăiat în două pe lung. Se pune cratiţa pe baie de abur, se adaugă coacăzele şi se lasă la fiert, ameste­când tot timpul cu o lo­pă­ţică de lemn până când se formează pe aceasta un strat gros. Se dă deoparte cratiţa şi se lasă la răcit amestecând tot timpul. Se trece compoziţia prin sită, se pune într-o şerbetieră şi se lasă la congelat. Înghe­ţata este foarte bună cu coacăze proaspete şi gofre.


ÎNGHEŢATĂ DE CACAO CU CIREŞE

● Ingrediente: 5 linguri de făină, 1 l de lapte, 5 ouă, o cană de zahăr, 200 g smântână, 2-3 linguri de cacao, esenţă de rom, cireşe.
● Preparare: Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, făina şi se toarnă 500 ml de lapte. Separat se pune la fiert laptele rămas, iar când fierbe se toarnă compoziţia obţinută. Se ţine pe foc până se obţine o compoziţie omogenă. Se dă cratiţa deoparte şi se toarnă uşor smântâna şi cele cinci albuşuri bătute spumă. Se omogenizează bine compoziţia, se lasă la răcit, apoi se adaugă cacaoa. Se amestecă bine şi se dă la răcit în congelator. Când se serveşte se adaugă cireşele.


ÎNGHEŢATĂ DE LĂMÂIE

● Ingrediente: 500 ml de lapte, coaja de la o lămâie, zeama de la 3 lămâi, 500 g de zahăr.
● Preparare: Se pun într-o cratiţă laptele şi zahărul, se amestecă bine ca să se topească zahărul, apoi se fierb la foc iute pentru 2-3 minute. Se adaugă coaja de lămâie, se acoperă cratiţa, se dă deoparte şi se lasă să stea aşa cam o jumătate de oră. Separat se storc cele 3 lămâi, se trece zeama prin tifon şi se adaugă în compoziţie. Se toarnă compoziţia într-o sorbetieră şi se pune în congelator până îngheaţă.


ÎNGHEŢATĂ DE KIWI
● Ingrediente:
6 gălbenuşuri, 150 g zahăr, 3 pahare lapte, un baton vanilie, 1 kg kiwi, o lingură de sirop de mentă dulce.
● Preparare: Se freacă într-o cratiţă zahărul cu gălbenuşurile, se adaugă laptele şi batonul de vanilie tăiată în două pe lung. Separat se curăţă kiwi de coajă, se pasează cu blenderul şi se dau prin strecurătoare şi se combină cu amestecul din lapte, gălbe­nuşuri şi vanilie. Se aşază cratiţa pe baie de apă şi se lasă la fiert, ames­tecând tot timpul cu o spatulă de lemn, până se formează pe lopăţică un strat gros, care nu curge şi se ţine tare. După ce s-a fiert compo­zi­ţia se toarnă într-un castron şi se la­să la răcit, amestecând tot timpul. Se trece compoziţia prin sită, se pu­ne în şerbetieră şi se dă la congelat.
Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”
Autoritățile germane au inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”, din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19 transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Măsura...

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români
Grecia a extins interdicţia de călătorie şi restricţiile pentru mai multe ţări, printre care și România. Măsurile sunt luate în contextul creșterii infecțiilor cu COVID-19, iar autoritățile elene vor ...

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de