x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un preparat de legendă

0
Autor: Maria Belu 01 Iul 2010 - 00:00
Un preparat de legendă
5793-125125-untitled1.jpgÎnainte de a urmări teoriile istorice, este important să recunoaştem că anumite evenimente ar fi putut avea loc în diferitele regiuni ale pla­netei în acelaşi timp. Îngheţata este un exemplu clasic: se pare că împăraţii Chinei au fost primii care au gustat acest delicios desert, cu 3.000 de ani în urmă, bucătarii lor amestecând zăpadă şi gheaţă din munţi cu fructe, vin şi miere, creând astfel un produs gustos.

A fost preparată într-o anumită formă şi de romanii din Antichitate din zăpada de pe Muntele Edna, dar îngheţata se pare că a fost cunoscută şi de ruşii nordici, probabil sub o altă formă. Acest fapt face dificilă şi, poate, neechitabilă atribuirea originii unor alimente comune anumitor popoare şi locuri.


DELICATESA "DE GHEAŢĂ"

Cum le-a venit romanilor ideea de a face îngheţată, nu am aflat, dar le­genda spune că, în anul 62 î.Hr., împăratul Nero a vrut să mănânce îngheţată atât de mult, încât şi-a trimis sclavii în munţi pentru a aduce zăpadă şi gheaţă, iar bucătarii i-au preparat-o amestecând zăpadă şi gheaţă cu nectar, fructe şi miere.

Pe la anul 1295, marele aventurier Marco Polo a adus din China în Italia o reţetă nouă pentru prepararea îngheţatei. Reţeta prevedea amestecarea laptelui de iac cu zăpadă, pentru a crea astfel o "cremă rece", iar populaţia avută din Italia s-a în­drăgostit repede de această delicatesă "de gheaţă".


"GHEŢURILE" CATHERINEI DE MEDICI
În 1533, o fată dolofană de 14 ani, Ca­therina de Medici a Florenţei, s-a mă­ritat cu Henric al II-lea, uimind cur­tea franceză cu banchetele ei somptu­oase, cu preparatele ei şocante, precum "ghe­ţurile", care au devenit foarte re­pe­de preferatele nobilimii pariziene.

Ca­the­rina a adus cu ea în Franţa şi o în­trea­gă suită de bucătari-şefi şi pati­seri, ca­re au preparat, printre alte bunătăţi, pre­cum produse de patiserie şi prăjituri, şi "reţeta laptelui îngheţat". Curând, bucă­tarii francezi au învăţat reţeta Ca­the­rinei, gătind şi ei acest delicios produs. Un bucătar-şef a deschis chiar un ma­­gazin pentru vânzarea îngheţatei. El a fost primul care a adăugat la "ghe­ţuri" şi gustul de ciocolată şi căpşune.


"LAPTELE ÎNGHEŢAT", DESERTUL PREFERAT AL LUI CHARLES I

Când Charles I al Angliei a vizitat Fran­ţa, în anul 1600, a fost servit cu "lap­tele îngheţat". I-a plăcut atât de mult, încât i-a cerut chefului care l-a ser­vit să-i vândă reţeta. Charles I a luat re­ţeta, iar în curând oamenii de vază din An­glia au gustat acest delicios şi răcoros de­sert.

Pe la 1700, Governon Bladen din Maryland, care era originar din An­glia, a servit pentru prima dată în­ghe­ţa­tă musafirilor săi, iar 75 de ani mai târ­ziu prima fabrică de îngheţată a fost desc­hisă în America. Istoria îngheţatei este foarte lungă, dar mă opresc aici, însă nu înainte de a vă propune să încercaţi să preparaţi câ­teva reţete uşoare de îngheţată. Simplu şi delicios!


ÎNGHEŢATĂ DE COACĂZE
● Ingrediente: 150 g zahăr, 3 pahare de lapte, 6 gălbenuşuri, 1 kg de coacăze, un baton vanilie.
● Preparare: Coacăzele se spală, se pa­sea­ză în blender, apoi se dă compoziţia obţinută prin strecurătoare. Într-o cratiţă se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă laptele şi batonul de vanilie tăiat în două pe lung. Se pune cratiţa pe baie de abur, se adaugă coacăzele şi se lasă la fiert, ameste­când tot timpul cu o lo­pă­ţică de lemn până când se formează pe aceasta un strat gros. Se dă deoparte cratiţa şi se lasă la răcit amestecând tot timpul. Se trece compoziţia prin sită, se pune într-o şerbetieră şi se lasă la congelat. Înghe­ţata este foarte bună cu coacăze proaspete şi gofre.


ÎNGHEŢATĂ DE CACAO CU CIREŞE

● Ingrediente: 5 linguri de făină, 1 l de lapte, 5 ouă, o cană de zahăr, 200 g smântână, 2-3 linguri de cacao, esenţă de rom, cireşe.
● Preparare: Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, făina şi se toarnă 500 ml de lapte. Separat se pune la fiert laptele rămas, iar când fierbe se toarnă compoziţia obţinută. Se ţine pe foc până se obţine o compoziţie omogenă. Se dă cratiţa deoparte şi se toarnă uşor smântâna şi cele cinci albuşuri bătute spumă. Se omogenizează bine compoziţia, se lasă la răcit, apoi se adaugă cacaoa. Se amestecă bine şi se dă la răcit în congelator. Când se serveşte se adaugă cireşele.


ÎNGHEŢATĂ DE LĂMÂIE

● Ingrediente: 500 ml de lapte, coaja de la o lămâie, zeama de la 3 lămâi, 500 g de zahăr.
● Preparare: Se pun într-o cratiţă laptele şi zahărul, se amestecă bine ca să se topească zahărul, apoi se fierb la foc iute pentru 2-3 minute. Se adaugă coaja de lămâie, se acoperă cratiţa, se dă deoparte şi se lasă să stea aşa cam o jumătate de oră. Separat se storc cele 3 lămâi, se trece zeama prin tifon şi se adaugă în compoziţie. Se toarnă compoziţia într-o sorbetieră şi se pune în congelator până îngheaţă.


ÎNGHEŢATĂ DE KIWI
● Ingrediente:
6 gălbenuşuri, 150 g zahăr, 3 pahare lapte, un baton vanilie, 1 kg kiwi, o lingură de sirop de mentă dulce.
● Preparare: Se freacă într-o cratiţă zahărul cu gălbenuşurile, se adaugă laptele şi batonul de vanilie tăiată în două pe lung. Separat se curăţă kiwi de coajă, se pasează cu blenderul şi se dau prin strecurătoare şi se combină cu amestecul din lapte, gălbe­nuşuri şi vanilie. Se aşază cratiţa pe baie de apă şi se lasă la fiert, ames­tecând tot timpul cu o spatulă de lemn, până se formează pe lopăţică un strat gros, care nu curge şi se ţine tare. După ce s-a fiert compo­zi­ţia se toarnă într-un castron şi se la­să la răcit, amestecând tot timpul. Se trece compoziţia prin sită, se pu­ne în şerbetieră şi se dă la congelat.
Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...
Serviciul de email marketing furnizat de