x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinul pentru masa pascala

Vinul pentru masa pascala

de Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    19 Apr 2006   •   00:00
Vinul pentru masa pascala
BARUL CASEI
Cele mai potrivite asocieri Intre vin si bucatele de sarbatoare

De peste 8.000 de ani, vinul, aceasta miraculoasa bautura, ce contine peste 1.000 de substante, a facut parte din alimentele de baza ale omului. De fapt, marele savant Louis Pasteur afirma ca "vinul este cea mai sanatoasa si cea mai igienica dintre bauturi".

Ca o recunoastere a multiplelor sale calitati, multe popoare civilizate ale lumii antice au creat chiar si zei protectori ai vitei-de-vie si ai vinului. De exemplu, Dionysos la greci si Bachus la romani.

SANGELE DOMNULUI. Biserica Crestina a folosit inca de la inceput vinul ca element de cult. Mantuitorul Iisus Hristos, intemeietorul Credintei Crestine si al Bisericii, a instituit la Cina cea de Taina sfanta Euharistie - folosind paine si vin - asa cum arata Evanghelistul Marcu:

"… Iisus a luat paine si, binecuvantand, a frant si le-a dat si a zis: Luati, mancati, acesta este Trupul Meu; Si luand paharul, multumind, le-a dat si au baut din el toti; si le-a zis: Acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, carele pentru multi se varsa…".

Sfanta Euharistie inseamna, cu alte cuvinte, Taina Sfintei Impartasanii cu trupul si sangele lui Hristos date credinciosilor sub forma painii si a vinului, prefacute de Duhul Sfant in trupul si sangele Domnului, in timpul rugaciunii preotului si a comunitatii.

Tot legat de inceputurile crestinismului, trebuie sa amintim si faptul ca Iisus Hristos insusi a participat la o nunta in Cana Galileii (dupa cum arata Ioan in Evanghelia sa), unde a baut vin impreuna cu mesenii.

Poporul roman, de la formarea sa, a fost si este un popor crestin. De aceea, romanii au fost si au ramas mari consumatori de vinuri. Nu exista sarbatoare, ceremonie, aniversare etc. la care vinul sa nu participe. Licoarea aceasta este prezenta chiar si la unele necazuri. Am putea spune, poetic vorbind, ca romanul a fost si este frate bun cu vita-de-vie atat la bine, cat si la rau.

Cu ocazia sarbatorilor pascale, vinul va acompania din plin mancarurile preparate special pentru aceasta mare praznuire religioasa. De fapt, o regula veche crestineasca la romani este ca, de Sfintele Sarbatori de Pasti, vinul sa nu lipseasca de pe masa.

OUALE ROSII. Dupa ce le-am ciocnit si am zis crestinescul "Hristos a Inviat!" - se asociaza perfect cu vinurile albe seci. As recomanda vinuri tinere obtinute din soiurile romanesti Zghihara, Galbena de Odobesti sau Francusa.

CASUL SI URDA. Asa-numitele "branzeturi romanesti de primavara" se servesc cu Cramposie, Feteasca Alba sau Feteasca Regala. Aceste vinuri pot fi tinere sau putin mai vechi (doi-trei ani).

DROBUL DE MIEL SI STUFATUL DE MIEL. La aceste preparate romanesti se recomanda a se consuma vinuri rosii seci mai putin corpolente (mai putin extractive). De exemplu, Babeasca Neagra din primul sau al doilea an de productie.

FRIPTURA DE MIEL LA TAVA. La acest fel de mancare, ce constituie "coloana vertebrala a mesei de Pasti", se serveste un vin rosu mai corpolent (mai extractiv) si de aceea as recomanda vinul sec provenit din soiul romanesc Feteasca Neagra. Poate fi consumat tanar, dar este de preferat ca acest vin sa fie ceva mai vechi, adica de trei-cinci ani.

COZONACUL DE PASTI. Desertul traditional romanesc se serveste cu celebrele vinuri albe de desert Grasa de Cotnari sau Tamaioasa romaneasca. Aceste doua vinuri romanesti, daca au minimum cinci ani invechire la sticla, incheie masa de Pasti intr-o nota de rafinament si eleganta. Desigur, ar cadea foarte bine, dar se gaseste din ce in ce mai rar, si un pahar de Tamaioasa (Busuioaca) de Bohotin!

VINURILE SPUMANTE


La meniul de Pasti nu trebuie uitate vinurile spumante romanesti obtinute direct in podgoriile Panciu, Iasi, Tarnave, Alba, Sebes-Apold si Silvaniei.
Vinurile spumante seci se servesc, de obicei, ca aperitiv cu oua rosii sau cu branzeturi proaspete. Vinurile spumante demiseci sau demidulci se servesc impreuna cu desertul.
De retinut ca vinurile albe, ca si vinurile spumante, se servesc la o temperatura in jurul a 10ÞC, iar cele rosii, la o temperatura mai ridicata, asa-zisa "temperatura a camerei" - 15-18ÞC.
×
Subiecte în articol: vinul vinurile