x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Visand la scoici si la praline…

Visand la scoici si la praline…

08 Mar 2005   •   00:00

GARGANTUA SI PANTAGRUEL

VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU

Ochii vad, stomacul cere! Asa se explica faptul ca, de multe ori, atunci cand vizitam o alta tara suntem nerabdatori sa-i descoperim in primul rand deliciile culinare. Locuri interesante, peisaje, oameni, toate acestea ne incanta privirea, dar stomacul nostru nu iarta nimic, si atunci ne punem fireasca intrebare: noi ce mancam?

Haideti sa poposim putin prin Belgia, si cu siguranta raspunsurile le vom gasi impreuna! Nu mai este un secret pentru nimeni ca pralinele belgiene sunt tot atat de celebre pe cat sunt de gustoase. Bucataria belgiana acorda din ce in ce mai multa importanta alimentatiei sanatoase, ghidandu-se dupa principiul "gustos, dar sanatos". Totusi daca ajungi la Bruxelles, nu te poti plange ca nu ai de unde alege mancare dupa pofta inimii. Fie ca preferi un bistro anonim sau un restaurant cunoscut, mancarea este satioasa si extrem de savuroasa, iar indemanarea celor care o pregatesc, de necontestat.

Nici o masa fara scoici si cartofi prajiti cu diverse sosuri! Mai mult decat atat, belgienii sunt specialisti in prepararea scoicilor, al caror mod de pregatire variaza in functie de preferintele celor care le consuma. Cu rosii, cu usturoi, cu ierburi aromatice, cu morcovi, cu vin alb sau cu smantana, ramane la alegerea voastra sa va decideti. Oricum, aveti de unde alege!

Unul dintre secretele bucatariei belgiene este acela ca berea reprezinta un ingredient de baza in prepararea unor mancaruri traditionale. Astfel, tocanita flamanda si mancarea din carne de iepure contin - pe langa morcovi, ceapa, cimbru - si bere, care fragezeste carnea, oferindu-i un gust aparte. I

ndiferent de gusturi, bucataria belgiana este inedita si are de toate pentru toti. Important este sa descoperi rand pe rand savoarea si aroma ingredientelor. Specialitatea acestei bucatarii ramane stoempul, un amestec de cartofi piure cu diferite legume, asezonat uneori cu carne, fiind preferatul belgienilor. Poti sa alegi un stoemp cu morcovi, cu varza sau unul cu mazare. Nici fructele de mare si pestele nu sunt neglijate, deoarece belgienii le consuma ori de cate ori au ocazia.

O masa consistenta, cu mancaruri dupa pofta inimii. Creveti, scoici, tocanite, praline, preparate din ingrediente diferite, dar la fel de gustoase. Asa ca, daca treceti prin Belgia, nu ezitati sa le incercati! Cu siguranta veti povesti si altora despre savoarea si gustul lor.

SCOICI IN SOS ALB
  • Ingrediente: 500 gr scoici, doua rosii, 250 ml frisca nebatuta, 50 gr unt, usturoi, un pahar de vin alb

  • Preparare:
  • Topiti intr-o cratita 50 gr unt. Dupa ce s-a topit, adaugati usturoiul taiat si lasati-l sa se prajeasca putin. Descojiti doua rosii si taiati-le bucatele. Puneti la fiert jumatate de kilogram de scoici si lasati-le sa fiarba pana cand incep sa se desfaca. La sfarsit, adaugati frisca si vinul alb, lasandu-se la fiert inca zece minute.
    ×
    Subiecte în articol: scoici