x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vitamina primaverii

Vitamina primaverii

de Veronica Guzun    |    26 Apr 2006   •   00:00
Vitamina primaverii
BARUL CASEI
Primavara. Soare nou, iarba proaspata, lalele si narcise plapande - toate sunt o mare bucurie pentru ochi. Si in toata aceasta desfatare sufleteasca apare Raceala, ca ecou al indepartatei ierni care nici in martie nu ne-a dat pace. Ne incuiem in casa si incepe medicatia. Pentru ca aceasta poveste sa nu fie despre dumneavoastra, trebuie sa aplicati urmatoarea reteta: consumati citrice, citrice si inca niste… citrice.

Cand va plictisiti, treceti pe limonada si oranjada, cele mai potrivite bauturi pentru luna mai, fiind racoritoare, energizante, dar, mai presus de toate, contin forta primaverii, dusmanul racelii - vitamina C.

ORIGINI. Pana a deveni o sursa de vitamine, arbustul de lamai era folosit ca planta decorativa in gradinile islamice. Cu timpul au fost descoperite calitatile fructului galben si de atunci nu a mai contat aspectul pomului. Bautura din lamaie a aparut in Evul Mediu. Se considera ca limonada este o bautura egipteana. Inca din secolul al XIV-lea egiptenii preparau o bautura aromata care continea menta, piper negru, orz fermentat si frunze de lamai. Aceasta bautura, numita kashkab, a stat la originea limonadei de astazi. In secolul al XVII-lea, in Franta, a fost inventata si bautura cu lamaie asa cum o cunoastem in prezent: apa minerala, miere si suc de lamaie.

Oranjada a fost preparata respectand reteta limonadei, de aceea nu are o istorie proprie. Cert este ca bauturile din citrice erau folosite pentru prevenirea scorbutului. Dupa ce a trecut amenintarea bolii care se manifesta prin hipovitaminoza, populatia a continuat sa bea limonada si oranjada pentru gustul placut al acestor bauturi. In ultima vreme am uitat ca citricele pot fi un bun ingredient pentru racoritoarele preparate acasa, cu scortisoara, ginseng, menta si miere. Pentru reinvierea frumoasei traditii si mai ales pentru a o scoate definitiv pe Coana Raceala din casa, va propun o reteta de limonada si una de oranjada. Dar puteti inlocui lamaia si portocala cu orice alt citric: limete, grepfrut sau, de ce nu, pomelo.

ORANJADA

  • Ingrediente: o lingurita cu miere, un varf de cutit cu pulbere de scortisoara, sucul a doua portocale proaspat stoarse, 100 ml sifon, doua cuburi de gheata.
  • Preparare: Sucul de portocale se amesteca bine cu miere pana cand mierea se dizolva. Se adauga apoi pulberea de scortisoara si sifonul. Se amesteca si se pun cuburile de gheata. Se serveste imediat. Puteti orna paharul cu o felie de portocala si un betisor de scortisoara.

    LIMONADA

  • Ingrediente: doua lingurite cu miere, o jumatate de lingurita cu praf de ginseng, sucul de la doua lamai, 150 ml sifon, doua cuburi de gheata, menta proaspata.
  • Preparare: Mierea se amesteca impreuna cu sucul celor doua lamai. Cand mierea s-a topit, adaugati jumatate de lingurita cu praf de ginseng, apoi turnati si sifonul. La sfarsit puneti cuburile de gheata. Paharul se orneaza cu frunze de menta si cu o felie de lamaie. Se serveste imediat.
  • ×