x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vitamine contra durerii

Vitamine contra durerii

01 Mar 2005   •   00:00

RETETA CU ADRESA

CRISTINA ANDREEA CATANA

Pentru multe femei, durerile menstruale sunt o mare povara si de fiecare data pare ca nu exista remediu. Orice calmante am lua, oricate ceaiuri am bea, crampele nu se mai opresc. De cele mai multe ori, salvarea sta in cateva alimente care ne aduc vitaminele si calciul necesare in aceasta perioada. Insa trebuie evitate grasimile animale care pot stimula secretia de acid arahidonic, consecinta directa fiind cresterea nivelului de substante chimice care pot provoca durerile menstruale. Trebuie marit consumul de germeni de grau, legume verzi, untura de peste, nuci si seminte.

Tort cu kiwi

INGREDIENTE: 100 gr fursecuri cu unt, 100 gr fursecuri cu cacao, 125 gr unt, 50 gr fulgi de cocos prajiti, 4 oua, 1/2 lingurita scortisoara, un varf de cutit nucsoara, 10 gr gelatina, 200 gr zahar, un plic de zahar vanilinat, sucul si coaja rasa de la o lamaie, 600 gr branza de vaci, 350 ml frisca, doua fructe kiwi

PREPARARE: Se unge cu grasime o forma de tort. Se piseaza fursecurile. Untul se topeste intr-o tigaie, se adauga praful de fursecuri, fulgii de cocos, scortisoara si nucsoara. Compozitia se asaza in forma, se niveleaza si se lasa in frigider. Se inmoaie gelatina. Se separa ouale. Galbenusurile se bat in bain-marie impreuna cu zaharul tos, zaharul vanilinat, sucul si coaja de lamaie. Se dizolva inautru gelatina si se amesteca bine. Se incorporeaza branza de vaci pana ce devine cremoasa, apoi se inglobeaza in crema calda si se lasa sa se raceasca. Se adauga apoi, alternativ, albusul batut si 250 ml frisca batuta. Se asaza crema peste blat si se da la rece 4 ore. Tortul se acopera cu gramajoare de frisca si cu felii de kiwi.

Budinca de nuci

INGREDIENTE: 100 gr nuci pisate, 100 gr unt, 100 gr zahar, 5 oua, 2 linguri rom, o lingura pesmet, un praf vanilie, unt pentru forma.

PREPARARE: Se freaca spuma untul cu zaharul, se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand mereu in acelasi sens 15 minute. Se adauga nucile, romul si o lingura cu pesmet, amestecand foarte incet, apoi albusurile batute spuma. Se unge cu unt o forma de budinca inchisa (cu capac), se pune compozitia si se asaza la foc in alt vas cu apa clocotita, lasand sa fiarba 20-25 de minute.

Crap umplut cu nuci

INGREDIENTE: un crap, 7-8 cepe, 250 ml ulei, doua lamai, miez de franzela, 5-6 linguri nuci pisate, verdeata, sare, piper, boia.

PREPARARE: Pestele se curata, se spala si se lasa sa stea cu sare o jumatate de ora. Apoi se umple cu urmatoarea compozitie: ceapa taiata marunt se inabusa in uleiul incins si se amesteca cu miezul de franzela inmuiat in lapte si bine stors, cu nucile pisate, sare, piper, verdeata tocata marunt. Se pot pune si stafide. Dupa ce s-a umplut pestele, se coase si se asaza in tava pe niste betisoare, se freaca cu boia si se toarna deasupra restul de ulei incins. Se da la cuptor si, cand pestele este aproape gata, se toarna zeama de lamaie.

DESPRE CEREALE
Calciul continut de cereale stimuleaza sistemele osos, nervos, circulator, muscular si reproducator, dar si secretia hormonilor. Fibrele scad colesterolul, contribuie la buna functionare a aparatului digestiv (absorbind toxinele si antrenand substantele nocive) si reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
×