x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vitaminele din gradina

Vitaminele din gradina

15 Mar 2005   •   00:00

RETETE CU ADRESA

CRISTINA ANDREEA CATANA

Primavara ne confruntam cu totii cu migrene, apatie, stari de rau. Mergem la medic si, de cele mai multe ori, ne sunt recomandate vitamine. Dar de ce sa luam medicamente, cand putem sa ne hranim cu legume si cu fructe care au mult mai multe vitamine? Sfatul nutritionistilor este sa ne folosim de toate verdeturile care apar primavara pentru a scapa de astenie. Ceapa verde, dudele (fie ele albe sau rosii), fragii si cicoarea - sub forma de ceai sau cafea - sunt cele mai potrivite pentru a face fata asteniei. Insa oricare dintre legumele care apar primavara pot combate starile de rau.

BAVAREZE CU FRAGI

  • INGREDIENTE:
  • 500 gr fragi, 6 foi de gelatina, 250 gr frisca, o jumatate de lamaie, 250 gr zahar.

  • PREPARARE:
  • Se spala fragii pusi in strecuratoare sub jet de apa, apoi se sfarama bine pana devin pasta. Se pune pasta intr-un vas, se amesteca cu zaharul tos, cu zeama de lamaie si cu gelatina, care mai intai a fost inmuiata in jumatate pahar cu apa calda, pana s-a topit. Se amesteca pana incepe sa se ingroase, apoi se adauga frisca si se toarna intr-un vas, din care se va servi, si se pune la frigider. Cand se serveste, se mai pune deasupra frisca.

    APERITIV DE PRIMAVARA
  • INGREDIENTE: 500 gr braza de vaca, doua linguri cu smantana, 3-4 cepe verzi, o legatura de marar verde, o legatura de pantrunjel verde

  • PREPARARE:
  • Branza de vaci se freaca bine cu smantana si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper. Ceapa verde, patrunjelul si mararul se taie marunt, apoi se amesteca cu branza de vaci si smantana. Se orneaza cu felii de ardei si rosie.

    RIZOTO CU CEAPA VERDE
  • INGREDIENTE: 11 fire de ceapa verde, 250 gr orez, ulei, 6 linguri cu votca, 750 ml concentrat vegetal, sucul de la o jumatate de lamaie si coaja de la o lamaie, 100 gr parmezan ras, felii de sunca de Praga

  • PREPARARE:
  • Incingeti trei linguri de ulei si caliti opt fire de ceapa verde si orezul, aproximativ doua minute. Adaugati votca si lasati sa dea cateva clocote, pana cand lichidul se absoarbe. Separat, intr-un vas, incalziti concentratul vegetal si mentineti-l fierbinte. Incorporati treptat concentratul (cate un polonic o data) si amestecati pana ce se absoarbe complet. Procedati la fel cu toata cantitatea de lichid, pana cand orezul este fiert (dureaza aproximativ 20 minute). Stingeti focul si adaugati sucul de lamaie si coaja de la o lamaie, trei linguri cu ceapa verde tocata (numai cozile) si un praf de sare si piper. Adaugati parmezanul ras si amestecati. Prajiti feliile de sunca de Praga pana devin crocante. Puneti cantitati egale de rizoto in boluri incalzite si asezati deasupra feliile crocante de sunca. Inainte de a servi, presarati un praf de piper negru.
    ×
    Subiecte în articol: verde