Revelion european - Austria
Viena, la cumpana dintre ani... Pe bulevarde si strazi, atmosfera de sarbatoare: decoruri multicolore, foarte multe confeti, pavilioane festive, muzica live - de la vals si pana la rockânâroll - , lumini peste tot si, bineinteles, artificii si iar artificii⦠Am putea spune ca Viena, in noaptea dintre ani, este un regal al artificiilor.
Aproape de miezul noptii, atat austriecii cat si oaspetii lor se indreapta spre "Stephansdom". Mai sunt cateva minute pana la cumpana dintre ani. Se instaleaza tacerea. Incepe numaratoarea inversa: zece, noua⦠trei, doi, unu! Sunetul clopotului mare - "Pummerin" - vesteste sosirea unui nou an. In timp ce vibratia acestui clopot se stinge incet, undeva, din departare, se aud acordurile celebrului "Vals al Dunarii" al lui Strauss.
Sampania se revarsa in cupe. Chiar daca se cunosc sau nu vienezii isi ureaza traditionalul "Prosit Neujahr"!
VALSUL VIENEZ
Evenimentul cel mai mediatizat in lume in prima zi a anului este concertul sustinut de Filarmonica din Viena la Opera de Stat. Cei din sala, pentru a avea sansa sa fie auditori, si-au rezervat biletele inca din prima zi a anului ce tocmai a trecut. Debutul acestei traditii concertistice a fost in anul 1941. Dintre piesele interpretate atunci, opereta "Liliacul" a lui Johann Strauss supranumit "Regele valsului", este nelipsita din repertoriu.SFANTUL SILVESTRU
La 31 decembrie austriecii, ca de altfel si polonezii il sarbatoresc si pe Sfantul Silvestru. De fapt, ultima zi a anului se numeste seara lui Silvestru sau ziua lui Silvestru. Cu aceasta ocazie se pregateste un punci din scortisoara, zahar si vin rosu. "Vedeta" culinara a mesei de Revelion este purcelul de lapte, care simbolizeaza norocul in noul an. De cele mai multe ori masa este decorata cu purcelusi mici (din martipan, din ciocolata sau din zahar) si trifoi cu patru frunze. La desert: inghetata cu menta. Ea este oferita in forma de trifoi cu patru foi.
| ||
Punci cu vin rosuPunciul este o bautura preparata dintr-un amestec de rom sau alte bauturi alcoolice cu zahar, lamaie, portocale si diverse mirodenii. De Anul Nou, austriecii insa prepara un punci foarte simplu din vin rosu, zahar si scortisoara. Se ia un litru de vin si se pune la fiert cu zaharul. La sfarsit se adauga cateva bucatele de scortisoara. |
|
TraditieIn Austria, pe masa dintre ani nu se afla niciodata preparate din carne de pasare. Austriecii considera ca, daca ar avea asemenea preparate, le-ar "zbura" norocul in anul care vine. Alaturi de purcelul de lapte traditional se pun si bucate din peste, in special, crap prajit. Seara, la 1 ianuarie, merg de obicei la restaurant, iar ca mancare obligatoriu vor cere crenvursti cu varza acra. Austriecii isi daruiesc de Anul Nou purcelusi, trifoi si monede din martipan si ciocolata. |
Citește pe Antena3.ro