x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zacusca si chiparoase

Zacusca si chiparoase

de Monica Stefania Velicu    |    21 Sep 2005   •   00:00
Zacusca si chiparoase
OCJIUL SOACREI
Daca tot mi-au ajuns pe la ureche vorbe cum ca as fi prea rea cu nora-mea, ca n-o ajut destul, ca eu in loc s-o incurajez mai mult o fac sa-si piarda increderea in ea, am stat si eu si m-am gandit mai bine si am ajuns la concluzia ca... nu-i adevarat. Sunt o soacra model. Si ca sa v-o dovedesc inca o data nu vreau decat sa va spun cum a fost cu zacusca nora-mii.

M-am dus la ea, ca de obicei, ca s-o ajut la bucatarie ca e si ea mica si nu le stie pe toate. Ca doar nici eu nu le stiam cand eram de varsta ei. E-adevarat ca eu eram ceva mai interesata intr-ale gospodariei, dar asa erau vremurile. Am spus vreo rautate pana acum?! M-am dus asadar la ei si cum nu era nimeni acasa m-am apucat sa coc vinetele ca s-o scutesc pe ea de munca cea mai neplacuta. Pana a ajuns acasa, vinetele erau deja tocate marunt. A fost foarte "miscata" de gestul meu si s-a apucat si ea repede, mult mai repede ca de obicei, sa coaca ardei. Daca tot mi-a spus acum cateva saptamani ca a mancat la o prietena o zacusca atat de buna cum n-a mai gustat in viata ei am rugat-o sa-i ceara reteta ca s-o facem si noi. Trec peste partea cu jignirea ca dupa aia zice lumea ca sunt rea. Dar recunosc ca m-am cam necajit cand mi-a zis asta. Pai de cativa ani buni tot mananca zacusca facuta de mine si n-a zis o data "mama, asta e cea mai buna zacusca", dar acuma cand a mancat ea la nu stiu cine, gata, aia facuta de mine n-a mai fost "de nasul ei". Am trecut peste toate si-am zis ca ma apuc acuma la batranete sa invat cum se face zacusca, desi baiatul si domnul Socru nu s-au plans niciodata. Am spus: n-are nimic, lasa ca-i fac ei asa cum ii place, iar pe a mea cum stiu eu. Diferenta e ca asta de la prietena era mult mai "fina", zice ea. Adica batuse vinetele cu mixerul ca pentru salata. Mie imi place sa fie bucatelele de vanata mai mari, nu sa se faca asa o pasta. Si inca ceva. Zacusca nora-mii era cu ardei copti, a mea e cu ardei care se calesc o data cu vinetele taiate si cu ceapa.

Dar am si eu o mandrie. Cand am terminat cu totul si nora-mea a gustat a zis ca e mai buna decat cea pe care o mancase. Cred ca si-a dat seama ca m-am cam suparat, fiindca a doua zi dupa ce am ajutat-o sa umple camara cu zacusca si am invitat-o sa vina sa ia si de la mine, (numai daca ii place) in cazul in care se termina a lor, s-a prezentat la usa cu un buchet de chiparoase. Tine-i, Doamne, obiceiul...

POVETE
SALATA DE VINETE. Salata de vinete va avea o savoare deosebita daca veti adauga in ea cativa catei de usturoi pe langa ceapa tocata.

MIROS. Daca nu reusiti sa scoateti mirosul din vasul in care ati prajit ceapa pentru zacusca sau bucati de peste, frecati-l cu putin praf de mustar si problema se va rezolva.

CEAPA. Pentru ca sa capete o culoare frumoasa si sa nu se arda atunci cand o calim, ceapa tocata marunt trebuie data mai intai prin faina si apoi prajita.

LINGURA. Mancarea de legume nu trebuie amestecata cu lingura de metal, pentru ca aceasta absoarbe o mare cantitate din caldura si face sa se piarda din vitamine. Folositi o lingura de lemn!
×
Subiecte în articol: zacusca