x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zăpadă şi ace de brad

Zăpadă şi ace de brad

de Tudor Cires    |    03 Dec 2009   •   00:00
Zăpadă şi ace de brad

În dimineaţa aceea, oraşul îmi învelise umerii cu smog. Să nu mă cuprindă un frison de iarnă timpurie. Frigul muşca subţire, vântul aducea, de la munte, miros de zăpadă. Mă grăbeam. Respiram sacadat, înghiţeam aerul rece, cu gust de ace de brad... Curios... Eram totuşi pe o stradă din Bucureşti. Fără zăpadă, fără brazi, doar cu un soare cu dinţi spânzurat pe cer.



În sfârşit, am ajuns la clubul de noapte, ale cărui uşi negre, deschise în plină zi, frapau trecătorii. Nu, nu greşisem nici ora, nici locul. Acolo, dincolo de faldurile de catifea neagră, care recreau atmosfera nopţii, urma să aibă loc evenimentul pentru care străbătusem oraşul prin frig. Am intrat prudent. Jocul de clar-obscur mă intriga. Cineva mi-a întins un pachet. "Nu, nu fumez". "Serviţi, totuşi... e altceva..." M-am liniştit. Era un simplu pachet cu gumă de mestecat. Am desfăcut staniolul de pe o lamelă... Mmmm... Avea gust de zăpadă şi de ace de brad. Dar primele impresii s-au estompat în vârtejul muzicii. Şi apoi, din nou, tăcere.

Din gesturi, din lumini şi din umbre, cinci personaje conturau poveşti. Erau mai întâi cele cinci degete ale mâinii. Apoi cele cinci simţuri. O stea în cinci colţuri. O piramidă cu cinci puncte esenţiale. M-am aşezat confortabil în fotoliu şi am urmărit spectacolul. Furat de magia lui. Cinci actori, maeştri ai "artei fără cuvânt", reuşeau cea mai provocatoare lansare de produs la care fusesem vreodată. Flashuri din trecut, fragmente din prezent, imagini cheie, sugestii puternice, fără a striga, fără a şopti măcar o vorbă. Totul în maniera aceea inconfundabilă a lui Dan Puric şi a trupei sale de actori: Compania PassePartout. Pantomima - un vehicul de marketing puternic. Cine ar fi crezut?

Stăteam în fotoliul confortabil şi uitasem de guma de mestecat, furat de spectacol. Apoi, am văzut "corul" masticând şi mi-am amintit de lamela pe care o desfăcusem la intrare. 5. Five. Noua gamă Wrigley. Hmm... Alte flashuri. Clasorul de timbre din copilărie, în care aşezam, ordonat, comorile mele din acel timp: ambalajele "gumelor străine". Din care nu gustasem niciodată... Din când în când, le scoteam din clasor, încercând să inspir ultima fărâmă de parfum. Şi acum... Five. Provocare. Mister. Passe partout. Fără nici un cuvânt. Doar un gust puternic de zăpadă şi ace de pin.

×
Subiecte în articol: cultura si piper