x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Dota 2: Arena Națională, ocupată de console și ecrane-gigant

Dota 2: Arena Națională, ocupată de console și ecrane-gigant

de Adi Munteanu    |    01 Oct 2021   •   07:59
Dota 2: Arena Națională, ocupată de console și ecrane-gigant

Arena Națională va găzdui între 12 și 17 octombrie cel mai mare eveniment al iubitorilor de jocuri pe calculator, „The International Dota 2”. Pe cel mai mare stadion al țării sunt așteptați peste 40.000 de spectatori de pe toate meridianele lumii, fani ai jocului și ai echipelor care vor lupta pentru trofeul cel mare, „Aegis of Champions”. Premiile totale sunt în valoare de peste 40 de milioane de dolari.

 

 

Așteptat de doi ani, cel mai important eveniment de eSports al anului va avea loc pe Arena Națională din București peste două săptămâni și va aduce în România cele mai bune echipe profesioniste de Dota 2 din lume. Comparativ cu alte evenimente găzduite de România, „The International Dota 2” poate fi asemănat cu organizarea finalei Europa League din 2012 sau meciurile de la Euro 2020.

 

Invazie de turiști de pe toate continentele

Dota 2 este considerat unul dintre cele mai bune jocuri de strategie din istorie și este extrem de popular toată lumea. De aceea sunt așteptați la București mii de turiști de la cei din Coreea de Sud, India și Japonia până la cei din SUA, Canada și Brazilia.  Doru „Fighter” Ionescu, 26 de ani, fan Dota 2, ne-a declarat: „Sunt jucător Dota 2, de fapt joc tot ce au podus cei de la «Valve» și fac parte din comunitatea lor, și, credeți-mă, sunt zeci de milioane de fani care așteaptă de doi ani acest moment. Foarte mulți vor veni aici, pe stadion, iar milioane vor urmări online concursul. Eu mi-am luat bilet. Nu puteam lipsi. Nu concurez, pentru că nu sunt la nivelul echipelor profesioniste care luptă pentru premiul cel mare. Valve și Dota au revoluționat lumea jocurilor pe calculator. Să nu uităm că Valve au creat Half-Life, Counter-Strike, Portal, Left 4 Dead și platforma Steam. Ca să vă faceți o idee, sunt permanent online peste 18 milioane de jucători Dota 2. Cred că numai din Asia vor sosi peste 10.000 de oameni, cu mulți din ei comunic pe grupurile comunității și abia aștept să ne cunoaștem și față-n față. Sunt convins că evenimentul va ieși foarte bine, este organizat exclusiv de Valve, au mare experiență în astfel de spectacole. În fapt, Valve doar a închiriat locația. De restul se ocupă doar ei”.

 

„Abia aștept să văd scena”

Un alt fan Dota, Rareș Mihai, 24 de ani, este nerăbdător să vadă scena: „Va fi un spectacol grandios. Am urmărit online campionatele din 2018 și 2019 și am văzut că de fiecare dată scena a fost mereu mai mare și cu mai multă tehnică. Abia aștept să văd cu ce scenă vor veni la București. Sunt convins că va fi ceva extraordinar, mai ales că ediția de anul trecut nu s-a ținut din cauza pandemiei. La București vor veni cu ceva care să compenseze și lipsa de anul trecut, sunt convins. Dincolo de concursul în sine, «The International Dota 2» este și un spectacol, cum nu s-a mai văzut niciodată în România”.

 

Biletele: 249 de lei și 999 de lei

Biletele s-au pus în vânzare pe 22 septembrie pe site-ul organizatorului. Pentru primele două zile, 12-13 octombrie și pentru faza semifinalelor, 14-15 octombrie, biletele costă 249 de lei. Pentru finale, 16-17 octombrie, biletele vor costa 999 de lei. Pentru fiecare din aceste zile nu se pot cumpăra mai mult de cinci bilete. Accesul pe stadion este permis numai persoanelor care sunt vaccinate cu schema completă, de la care au trecut cel puțin 10 zile. Nu sunt acceptate testele PCR și nici testele rapide. Vaccinurile acceptate sunt Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sputnik, Sinopharm și Sinovac, iar spectatorii sunt rugați să poarte mască de protecție pe toată durata concursului.

 

40.018.195 de dolari este suma totală a premiilor la „The International Dota 2”.


Comparativ, Turneul de tenis de Grand Slam de la Wimbledon are premii totale de 39 de milioane de dolari, iar cel de la Roland Garros are premii totale de 37 de milioane de dolari. Statul român încasează TVA pentru suma de 40.018.195 de dolari, iar Primăria București încasează chiria stadionului, 600.000 de dolari, și un procent din vânzarea biletelor.

 

Nu credeam că România va organiza un eveniment de o asemenea anvergură. La ediția din 2019 din China au fost 25.000 de spectatori care nu au prins bilet. La negru - și cu 4.000-5.000 de dolari. Nu știu câți români vor veni, dar știu de pe grupurile de fani și jucători Dota 2 că vor veni mii de coreeni, indieni și japonezi.

Doru „Fighter” Ionescu, jucător Dota 2

 

Iubitorii de fotbal să se plângă mai puțin. Dota 2 aduce venituri mai mari decât fotbalul. Și acum, serios. Cât fotbal consumă un microbist pe săptămână? 2-3 ore? Ei bine, un consumator de Dota consumă 4-5 ore pe zi! Evenimentul de pe Arena Națională este mai important decât orice meci de fotbal.

Rareș Mihai, jucător Dota 2

Campionatul The International Dota 2 începe cu faza grupelor, online, în perioada 7-10 octombrie. Evenimentul principal va avea loc live, pe Arena Națională, în perioada 12-17 octombrie.

×