x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Cingătorile în cultura etniilor

Cingătorile în cultura etniilor

de Carmen Anghel    |    22 Oct 2013   •   15:27
Cingătorile în cultura etniilor

Ce poveste poate spune o cingătoare? Vom afla dacă mergem vineri, 25 octombrie, ora 12:00, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, la vernisarea expoziţiei “Cingătorile în cultura etniilor”.

Evenimentul este organizat Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, sub patronajul Ministerului Culturii din România, în colaborare cu Ambasada Federaţiei Ruse în România, Muzeul de Etnografie Rusă din Sankt Petersburg şi Ministerul Culturii din Federaţia Rusă. expoziţia va prezenta o mică parte a patrimoniului Muzeului de Etnografie Rusă, unul dintre cele mai mari muzee etnografice din lume. Expoziţia se înscrie în suita de manifestări prilejuite de Zilele Culturii Ruse 2013, ce se desfăşoară la Bucureşti în perioada 15 octombrie – 28 noiembrie.

Vernisajul din data de 25 octombrie va fi completat de un recital de muzică tradiţională rusească susţinut de Maria Răducanu (voce) şi de Maxim Belciug (chitară).

La “Ermitajul etnografic”, aşa cum este denumit Muzeul de Etnografie Rusă de către specialişti, sunt păstrate peste 500.000 de obiecte etnografice din secolele XVIII – XX, care definesc traiul şi cultura a peste 150 de popoare ale Rusiei.

Cea mai valoroasă componentă a Muzeului de Etnografie Rusă o constituie colecţia de port tradiţional a popoarelor Rusiei. Un element valoros al acesteia o reprezintă cingătorile, specifice diferitelor etnii. Peste 300 de piese sunt prezentate în această expoziţie, dedicate unuia dintre cele mai interesante elemente ale costumului tradiţional.

“Pentru popoarele Rusiei cingătoarea a îndeplinit mai multe funcţii: practică, apotropaică, simbolică, magică, etnică, estetică şi de marcă identitară. Simbolistica multiplă a cingătorii demonstrează rolul ei important atât în ritualurile din ciclul vieţii şi în desfăşurarea sărbătorilor calendaristice, precum şi în definirea categoriilor de vârstă sau a celor profesionale.

Exemplarele de cingători ale popoarelor Rusiei prezentate în această expoziţie demonstrează diversitatea lor etnică, simţul artistic al celor care le-au făcut şi constituie o sursă autentică de inspiraţie pentru meşterii contemporani.”, ne spune doamna dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Satului.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 25 octombrie – 25 noiembrie 2013, de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00.


×