x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Crăciunul la românii din Covasna

Crăciunul la românii din Covasna

de Carmen Anghel    |    03 Dec 2013   •   13:55
Crăciunul la românii din Covasna
Sursa foto: Fundaţia Mihai Viteazul

Membrii Fundaţiei "Mihai Viteazul", din oraşul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, organizatorii Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă "Crăciunul la români", ediţia a XXIV-a, se pregătesc din nou să-i colinde pe concetăţenii lor, ţinând nestinsă lumina tradiţiilor româneşti.
       
“Printre obiectivele Fundaţiei, ne spune doamna  prof. ing. Maria Peligrad - Preşedinte Fundaţia Mihai Viteazul, se numără promovarea tradiţiilor cultural-artistice şi religioase româneşti, promovarea specificului naţional, artiştii populari, bogăţia repertoriului, varietatea costumelor populare din judeţ şi din zone cu tradiţii folclorice bogate din ţară, precum şi din comunităţile de români care trăiesc în afara graniţelor României. Organizatorii îşi propun să realizeze o legătură spirituală înălţătoare între toţi participanţii, invitaţi şi spectatori, o atmosferă de bucurie specifică marii sărbători creştine care este Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.”
       
Festivalul are o suită de concerte de colinde susţinute de preşcolari şi şcolari din ciclul primar şi gimnazial, concerte care se vor desfăşura cu sprijinul parohiilor ortodoxe, al  preoţilor, în Catedrala Ortodoxă în perioada 9-12 decembrie 2013, a ora 16:00. Apoi, vineri 13 decembrie, la ora 18:30, în Catedrala Ortodoxă vor concerta Corală Lira din Botoşani şi Ansamblul Colinda, din comuna Mioarele, judeţul Argeş. Sâmbătă, 14 decembrie, are loc  o prezentare a formaţiilor la ora 10:30 în Catedrală, după care urmează o paradă a portului popular, a tradiţiilor până în Piaţa Mihai Viteazul, paradă încheiată cu un scurt program de colinde în aer liber. Spectacolul de gală are loc în aceeaşi zi, la ora 15:00, în sala Cinema Artă  a Teatrului Andrei Mureşanu. Duminică, 15 decembrie, vor avea loc concerte la parohii ortodoxe din judeţ şi un spectacol la ora 14:00,  la Casa de Cultură din Tg. Secuiesc, organizat împreună cu Asociaţia de dezvoltare locală şi culturală din oraş.
        
“ Ansamblurile şi formaţiile de colindători sunt din toate zonele judeţului nostru, din  Argeş, Botoşani, Harghita, Neamţ, precum şi din Cahul- Republica Moldova. Festivalul este cofinanţat de Consiliul Judeţean Covasna şi de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Să colindăm împreună cu invitaţii noştri ai tuturor, astfel încât Sărbătorile Crăciunului să ne aducă bucurii în suflet şi în casă, să ne facă mai buni şimai darnici. "La mulţi ani!" tuturor participanţilor, invitaţilor şi locuitorilor judeţului, românilor oriunde s-ar afla!” , încheie doamna Maria Peligrad.

×