x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Isopul, planta sfântă din biblie pe care dacă o plantezi în grădină, aduce bunăstare familiei. Cum se folosește în medicina tradițională?

Isopul, planta sfântă din biblie pe care dacă o plantezi în grădină, aduce bunăstare familiei. Cum se folosește în medicina tradițională?

de Redacția Jurnalul    |    05 Ian 2024   •   09:00
Isopul, planta sfântă din biblie pe care dacă o plantezi în grădină, aduce bunăstare familiei. Cum se folosește în medicina tradițională?
Sursa foto: Facebook

“Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți, spăla-mă-vei, și mai vârtos decât zăpada mă voi albi”.

O plantă care îți poate aduce bunăstare în familie a fost menționată și în biblie. Nu are nevoie de îngrijire specială și se poate planta foarte simplu. Are numeroase beneficii, putând chiar să fie folosită și în bucătărie, transmite spynews.ro.

Isopul (Hyssopus officinalis) este o plantă aromatică și medicinală care este adesea cultivată în grădinile personale pentru diverse utilizări. Se spune că aduce bunăstare în familie și a fost menționată chiar și în biblie.

Ce beneficii are iisopul

Isopul emite o aromă plăcută, fresh și aromatică. Mulți oameni îl cultivă pentru a adăuga un element aromatic la grădină sau pentru a-l folosi în bucatărie, în preparate culinare. Are proprietăți medicinale și este folosit în medicina tradițională pentru diverse scopuri. De exemplu, iisopul poate fi utilizat în infuzii pentru a trata afecțiuni respiratorii, ca expectorant sau pentru a calma tusea.

Florile de isop sunt atractive pentru albine și alte insecte polenizatoare. Cultivarea iisopului poate contribui la susținerea biodiversității și la polenizarea plantelor din jur.

Frunzele și florile de isop sunt folosite în bucătărie pentru a da arome specifice unor preparate culinare. Ele pot fi adăugate la supe, salate, sosuri sau alte mâncăruri pentru a le îmbogăți cu un gust aromatic.

Poate respinge insectele dăunătoare. Isopul are proprietăți repelente împotriva unor insecte dăunătoare. Așadar, poate fi o alegere bună pentru a menține anumite insecte nedorite la distanță din grădină.

În secolul al VII-lea, isopul era folosit pentru curățarea și purificarea aerului în locurile sacre, în timp ce călugării din ordinul benedictin puneau această plantă în mâncare pentru a trata afecțiuni ale rinichilor și pentru a-ți întări sistemului imunitar.

Acţiunea antiseptică l-a făcut remarcat încă din antichitate, fiind un excelent antibiotic, tonic-astringent şi cicatrizant în acelaşi timp. Pe vremuri, oamenii consumau isop ori de câte ori se confruntau cu o infecţie în organism.

Chiar şi în zilele noastre, unii fitoterapeuţi ne recomandă să nu recurgem întotdeauna la antibioticele clasice, ci să ne însănătoşim cu ajutorul plantelor. De asemenea, isopul este un bun sedativ, acţionând benefic asupra sistemului nervos central, dar şi a centrului respirator, curăţă ficatul şi plămânii.

Planta a fost menționată în biblie

Isopul a fost menționată în biblie și se crede că aduce bunăstare în familie. Ea se plantează ușor și nu are nevoie de îngrijire specială.

“Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți, spăla-mă-vei, și mai vârtos decât zăpada mă voi albi”.

Preferă zonele însorite, astfel că alegeți un loc unde bate soarele minim 6-7 ore pe zi. Solul are un rol important și trebuie să permită buna scurgere a apei, având nevoie de pământ uscat sau nisipos. Planta este adesea rezistentă și ușor de întreținut. Aceasta înseamnă că poate să reziste mai mult timp în grădină, fără a necesita replantare frecventă.

Directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, Costel Vînătoru, explică semnificațiile sacre ale acesteia dar și beneficiile pentur sănătate. 

"Vreau să vă spun doar câteva cuvinte despre Isop / Hyssopus officinalis, această plantă venerabilă care are un loc aparte în sfintele pagini ale Bibliei, îmbrățișând semnificații sacre și rituri ancestrale.

Dintotdeauna, Isopul a fost asociat cu curățenia trupului, a minții și a sufletului. Aromele lui subtile sfidau neputința leproșilor și a caselor ce strigau după curățare și iertare (Leviticul 14:4-7).

Simbolul al purificării și iertării, Isopul a amintit credincioșilor de spălarea sufletului și curățarea păcatelor.

Este o plantă medicinală, terapeutică, simplă, dar atât de puternică. Vă invit să o descoperiți, să o creșteți în grădini și să o folosiți pentru toate atributele cu care a fost înzestrată", a scris Costel Vînătoru, pe Facebook.

 

×
Subiecte în articol: isop plantă sfântă biblie bunăstare