x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Limba română: Ce înseamnă cuvântul „mironosiță”?

Limba română: Ce înseamnă cuvântul „mironosiță”?

de Andreea Tiron    |    20 Feb 2025   •   09:30
Limba română: Ce înseamnă cuvântul „mironosiță”?

Cuvântul „mironosiță” este unul cu o profundă încărcătură religioasă și culturală, având sensuri atât în tradiția creștină, cât și în limbajul popular.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), „mironosiță” are următoarele definiții:

  1. Femeie credincioasă care, conform tradiției biblice, a adus mir la mormântul lui Iisus Hristos, descoperind Învierea. Aceste femei sunt cunoscute sub numele de „Sfintele Mironosițe” și sunt cinstite în creștinism, având un loc special în calendarul ortodox.
  2. Femeie prefăcută, ipocrită, care se arată fals evlavioasă sau blajină. În sens figurat, acest termen are o conotație negativă, fiind folosit pentru a desemna o persoană care își afișează exagerat credința, modestia sau bunătatea, dar în realitate este ipocrită.

Astfel, cuvântul „mironosiță” poate avea o semnificație pozitivă, legată de religie și respect, dar și una negativă, utilizată în mod ironic în limbajul de zi cu zi.

Originea și etimologia cuvântului „mironosiță”

Termenul provine din limba slavonă, dar are rădăcini în limba greacă veche, fiind derivat din cuvântul „myron” (μίρον), care înseamnă mir (un ulei aromat folosit în ritualurile religioase). Așadar, „mironosiță” înseamnă literalmente „purtătoare de mir”.

În Noul Testament, Sfintele Mironosițe sunt femeile care au mers la mormântul lui Iisus pentru a-I unge trupul cu mir, conform tradiției funerare iudaice. Printre acestea se numără Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacob, Salomeea și alte femei care L-au urmat pe Iisus pe parcursul vieții Sale.

Semnificația religioasă a termenului „mironosiță”

În creștinismul ortodox, Sfintele Mironosițe sunt celebrate în Duminica Femeilor Mironosițe, sărbătoare care cade în a treia duminică după Paște. Aceste femei sunt simboluri ale credinței, devotamentului și curajului, deoarece, în timp ce apostolii se temeau după răstignire, ele au fost primele care au mers la mormântul lui Iisus.

În biserica ortodoxă, „mironosițele” sunt văzute ca exemple de iubire necondiționată, curaj și evlavie, motiv pentru care sunt cinstite cu deosebit respect. Ele reprezintă modelul femeilor credincioase, care își pun încrederea în Dumnezeu și rămân loiale până la capăt.

„Mironosiță” ca expresie populară – Sens figurat

În limbajul de zi cu zi, „mironosiță” este folosită cu o conotație negativă pentru a descrie o femeie care se preface că este blândă, smerită și evlavioasă, dar care, în realitate, este ipocrită. Este o expresie des întâlnită în literatura română și în vorbirea populară:

  • „Nu mai fi atâta mironosiță!” – se spune unei persoane care se dă prea virtuoasă, dar nu are un comportament sincer.
  • „Se comportă ca o mironosiță, dar știe bine cum să întoarcă lucrurile în favoarea ei.” – exemplu de utilizare a termenului pentru a desemna ipocrizia.

Această utilizare provine probabil din tendința unor persoane de a afișa o atitudine fals pioasă, fără ca în realitate să fie cu adevărat modeste sau credincioase.

Utilizarea cuvântului „mironosiță” în literatură

Cuvântul a fost utilizat în literatura română, de multe ori, cu sens ironic. Scriitori precum Ion Luca Caragiale sau Mihai Eminescu au folosit astfel de termeni pentru a satiriza comportamentele ipocrite ale societății. În operele lui Caragiale, de exemplu, întâlnim personaje feminine care afișează o falsă modestie, dar care sunt preocupate de interese personale.

Mironosițele în cultura și tradiția românească

În multe regiuni din România, există tradiții legate de Sfintele Mironosițe. În unele sate, femeile duc la biserică ulei sfințit și flori în Duminica Mironosițelor, amintind de gestul femeilor care au dus mir la mormântul lui Iisus.

Totodată, în cultura populară, o femeie care este foarte credincioasă și își petrece mult timp în biserică poate fi numită „mironosiță”, dar fără o conotație negativă. În schimb, atunci când termenul este folosit ironic, el face referire la o persoană care își afișează credința doar de fațadă.

Fie că este folosit în sens istoric, religios sau figurat, „mironosiță” rămâne un cuvânt cu o istorie interesantă, încă prezent în limbajul contemporan românesc.

×
Subiecte în articol: limba română