x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden 21 de grame gandeste cu sufletul

21 de grame gandeste cu sufletul

24 Apr 2004   •   00:00

Ai nevoie de 10 minute ca sa citesti acest articol. Daca iti imaginezi zambetul eroinei mele, inseamna ca gandesti cu cele 21 de grame in care iti este „depozitat" sufletul. In doar cateva secunde vei lua o decizie. Indraznesti sa mergi mai departe?!

Un mit, neconfirmat stiintific, spune ca atunci cand moare un om, acesta pierde din greutate exact 21 de grame. De aici vine titlul CELUI MAI BUN FILM care ruleaza pe ecranele noastre: sufletul cantareste 21 de grame, cam cat o guma de mestecat.

„21 de grame" este povestea a trei suflete. Mai intai e sufletul unui profesor de matematica (Sean Penn) care are nevoie de un transplant de inima ca sa supravietuiasca. Apoi e sufletul unei femei careia ii mor copiii si sotul intr-un accident de masina. Si in cele din urma, e sufletul unui fost puscarias care si-a gasit linistea ascultandu-l pe Dumnezeu. Trei suflete care se intalnesc intr-un joc al sortii - bizar si ingrozitor de trist - si care trebuie sa supravietuiasca unui transplant de inima.

Conform regulii jocului din aceasta pagina, va prezint astazi trei suflete autohtone care seamana cu personajele din film (oare sufletele au nationalitate?!).

Primul suflet este al lui Radu Deac. Locuieste la Targu- Mures si acum patru ani a vrut sa infieze o copila de 12 ani. Isi dorea atat de mult ca ea sa aiba toate conditiile sa poata trai, incat era gata sa o ia acasa.

Al doilea suflet este al unei adolescente de aproape 16 ani. Are ceva in comun cu personajul interpretat de Sean Penn: o inima care n-a fost de la inceput a ei, dar care o ajuta acum sa traiasca. De patru ani stie cum e sa-ti bata in piept inima altuia, dar spre deosebire de personajul din film, n-a intalnit niciodata familia celui care i-a donat inima.

Locuieste intr-un orasel (aproape o comuna) din Braila - Insuratei - si este in clasa a VIII-a. E premianta, chiar daca din cauza bolii a pierdut un an de scoala si abia acum va da examenul de capacitate. Isi doreste sa mearga la liceu si pentru ca nu vine la scoala decat atunci cand e cald, profesorii merg acasa la ea ca sa-i dea teze si lucrari. Mai are un frate, iar in familia ei munceste doar tatal. „Nu cred ca a luat salariul in ultimele luni", mi-a spus la telefon directoarea scolii. Tot de la ea am aflat ca micuta a fost externata cu conditia ca acasa sa i se construiasca o baie, pentru ca are nevoie de conditii speciale de igiena. Parintii au vandut vaca, au facut eforturi ca sa aiba lemne, dar in oraselul-comuna in care sta nu sunt gaze si baia n-a putut fi construita de patru ani incoace.

Filmul de la care am plecat astazi este povestea a trei oameni/suflete care nu se cunosc si care, printr-un joc al intamplarii, se intalnesc si relationeaza intr-un mod care le schimba radical viata. Si in povestea mea sunt trei suflete.

Primul suflet - foarte mare - pe care vi l-am prezentat e al medicului care a avut curaj sa faca in Romania primul transplant de inima la copil. „Ionica este bine, a crescut mult, este deja o dominsoara, merge la scoala si duce o viata normala. A fost recent la un control si totul este bine", mi-a spus dr. Radu Deac.

Cel de-a doilea suflet este Ionica - primul copil caruia i s-a facut in Romania un transplant de inima. Acum 4 ani era o stire pe prima pagina a ziarelor, astazi e o adolescenta frumoasa.

Cel de-a treilea suflet din povestea mea de astazi esti TU - cel care citesti aceste randuri.

Imagineaza-ti pentru o clipa ca esti Ionica. Sunt multe lucruri care ti-ar face viata mai usoara, dar stii ca in urma cu patru ani ai primit cel mai mare dar care ti se putea face vreodata - o inima noua - asa ca nu mai indraznesti sa ceri nimic. Ti-ar placea o rochita sau o pereche de jeans la moda sau… lista e lunga.

Intr-o zi, fara sa stii de ce, primesti daruri de la oameni pe care nu i-ai intalnit niciodata. Sunt lucruri care pentru ei insemnau putin, dar tie iti pot schimba viata.

Cititorule, zambesti cand iti imaginezi asta? Inseamna ca gandesti cu cele 21 de grame in care iti este depozitat sufletul. Din momentul acesta doar de tine depinde daca Ionica va primi daruri pe care nu le-a asteptat niciodata, de la oameni pe care nu-i va intalni vreodata. Adresa unde ii poti face o surpriza este: Str. Lacu Rezii nr. 92, Insuratei, Braila (pentru Ionica). Gandeste cu sufletul, ai sa mergi mai departe?!

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil
×
Subiecte în articol: antimonden sufletul inima