x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Altă orchestră - Un jurat dirijează la Mamaia

Altă orchestră - Un jurat dirijează la Mamaia

de Dana Andronie    |    Dana Cobuz    |    20 Iun 2008   •   00:00
Altă orchestră - Un jurat dirijează la Mamaia

Conferinţa de presă susţinută ieri de organizatorii Festivalului Mamaia 2008 a încercat să promoveze ceea ce trebuia început acum o lună şi jumătate, o dată cu cele două caravane de preselecţie a concurenţilor (“Mamaia caută o vedetă” şi “Folclorul la mare... căutare”).



Conferinţa de presă susţinută ieri de organizatorii Festivalului Mamaia 2008 a încercat să promoveze ceea ce trebuia început acum o lună şi jumătate, o dată cu cele două caravane de preselecţie a concurenţilor (“Mamaia caută o vedetă” şi “Folclorul la mare... căutare”). Întîlnirea cu ziariştii a debutat cu o invitaţie la... film. La Festivalul producătorilor independenţi de film, ediţia a treia, eveniment care ar deschide sezonul manifestărilor culturale. Cristian Zgabercea, directorul Direcţiei de Cultură a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), s-a gîndit că poate împuşca doi iepuri dintr-o lovitură. Să vorbească despre trei festivaluri într-o conferinţă şi, eventual, să distragă atenţia de la chestiunea arzătoare: lipsa promovării preselecţiilor din ţară. Prins în propriile scuze că nu a vrut să politizeze Mamaia şi de aceea nu a anunţat programul caravanelor decît pe site-ul CJC, Zgabercea şi-a recunoscut în cele din urmă greşeala de a nu fi comunicat de la început cu ziariştii care vin an de an la Mamaia. Pe de altă parte, slaba comunicare între organizatori şi ţinta caravanelor – potenţialii concurenţi – a fost justificată de preşedintele juriului, Mădălin Voicu, astfel: “Am considerat că e mai importantă calitatea, decît să ne vină domnişoare în chiloţei care să facă doar balet pe scenă. Nevoia noastră este să-i alegem pe cei care îşi doresc să ajungă la Mamaia, care are alt parfum decît oricare alt festival din ţară”.

PARAZIŢII. “La cel mai mare festival piese furate se prezintă/ Dar Mamaia e prea bătrînă şi prea proastă să se prindă.” Cei care cîntă aceste versuri sînt “Paraziţii”. O trupă foarte admirată de Cristian Zgabercea, care de doi ani încoace şi-i doreşte pe hip-hop-eri în recital la Teatrul de Vară din Mamaia. Şi nu oricum, oricînd, ci chiar în zilele în care are loc tradiţionalul festival de muzică uşoară românească.

O premieră la Mamaia! În urma conflictelor de interese sesizate în ultimii ani, Ionel Tudor şi BigBand-ul Radio nu se vor mai afla pe scenă, pentru a acompania concurenţii. Constanţa şi-a făcut propria orchestră, sub umbrela Teatrului de Stat, pentru a pune capăt discuţiilor. Ca să apară alte discuţii. Viorel Gavrilă (foto), orchestratorul şi dirijorul band-ului, este totodată şi membru al juriului. Astfel, acesta va da note de pe scenă, fără să considere şi dirijatul un conflict de interese.

În final, încă o veste proastă. Şi în acest an Festivalul Mamaia va avea “parfum” de vechi, la modul propriu. Renovarea Teatrului de Vară va începe abia la toamnă, conform declaraţiei lui Zgabercea. (D.A., D.C.)

×
Subiecte în articol: antimonden mamaia