x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Andra intră în cărţi la Eurovision

Andra intră în cărţi la Eurovision

de Dana Cobuz    |    17 Ian 2010   •   00:00
Andra intră în cărţi la Eurovision

Câteva zile ne despart de preselecţia celor "minimum 12, maximum 15" piese care vor intra în Finala naţională Eurovision 2010. Între 9 şi 14 ianuarie, compozitorii români s-au înscris în cursa pentru Oslo via Bucureşti. Creaţiile "europene" trebuie să fie interpretate de una dintre cele 54 de voci agreate şi comunicate de Televiziunea Română. Pentru a nu rupe tradiţia anuală a tărăboiului prilejuit de selecţia eurovisionistică, organizatorii şi potenţialii concurenţi ne-au pregătit câteva surprize şi în 2010.



TVR şi cei mai importanţi compozitori ai ţării au decis nu demult că 54 de artişti şi trupe etalează suficient talent pentru a avea dreptul de a interpreta piese "de Eurovision". Fără a intra acum în detalii, ne întrebăm pe ce criterii au intrat pe "lista scurtă" artişti precum Alina Eremia, Alexa, Cream, Roxy Rocks sau X Sonya Show. De asemenea, din ce considerente nu se regăsesc pe aceeaşi listă nume precum Sistem, Connect-R ori Inna, care şi-au cam dovedit valoarea, după cum arată topurile.

Compozitorii s-au lăsat loviţi de inspiraţie care cum a putut, dată fiind această primă limitare, şi s-au pus pe stors neuronii muzicali. Unii au fost mai harnici şi au "aruncat" piesele noi pe internet sau pe la posturile de radio încă de astă-toamnă, anunţând că le vor înscrie în Selecţia naţională Eurovision 2010. Mare greşeală, pentru că Televiziunea Română, organizatorul selecţiei, prin vocea directorului de proiect, Marina Almăşan Socaciu, a anunţat schimbările de regulament abia în decembrie 2009. Conform acestora, orice piesă înscrisă "nu a fost nici total şi nici secvenţial editată pe nici un suport audio sau video, nu a fost şi nu va fi difuzată pe nici un canal de radio sau televiziune public sau privat, naţional sau local, adusă la cunoştinţa publicului în nici o reprezentaţie publică (inclusiv concerte) din România sau din străinătate, indiferent dacă a fost înregistrată sau nu oficial pe vreun suport magnetic sau digital şi în nici o altă formă de comunicare publică înainte de data preselecţiei".

Cu alte cuvinte, compozitorii (sau interpreţii) prea grăbiţi au cam pierdut cursa, pentru că preselecţia are loc abia în zilele de 25, 26 şi 27 ianuarie. Cel mai probabil, pe Blaxy Girls ("Save the World"), Anda Adam ("Love on You"), Annamari Dancs ("A-ha") and Xonia ("Take the Lead") le paşte descalificarea pentru motivul enunţat anterior. Alţi artişti de pe la noi, cu sau fără experienţă de Eurovision, şi-au anunţat doar participarea, fără a face publice melodiile: Luminiţa Anghel, Paula Seling & Ovi, Marius Moga (care-şi încredinţează piesa unei echipe formate din patru violonişti, David Deejay şi Marius Bălan). Mihai Trăistariu se plânge că regulamentul românesc, care nu acceptă compozitori străini, aproape îl obligă să se înscrie la Selecţia din Republica Moldova. El ar vrea totuşi în România, dacă se iveşte o piesă perfectă şi conformă regulamentului. În acest timp, mulţi artişti vorbesc că jocurile Eurovision de pe malul Dâmboviţei sunt deja făcute şi că Andra este fericita câştigătoare, încă neanunţată.

În cazul în care o piesă ajunge în finală, dar juriului nu-i place vocea, compozitorul are obligaţia de a reînregistra cu interpretul recomandat de organizatori în perioada 28 ianuarie-5 februarie a.c., pentru că la 6 februarie vom auzi în premieră şi în direct melodiile alese, la TVR 1. Finala naţională va avea loc însă abia la 6 martie, iar câştigătorul va merge în competiţia de la Oslo (cu semifinalele programate la 25 şi 27 mai, şi finala la 29 mai 2010).

×
Subiecte în articol: antimonden