x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Ce n-a văzut Parisul: plăcintă de Bruxelles

Ce n-a văzut Parisul: plăcintă de Bruxelles

de Dana Cobuz    |    02 Ian 2008   •   00:00
Ce n-a văzut Parisul: plăcintă de Bruxelles

Romănia a intrat de un an in Uniunea Europeană. Motiv de sărbătorit cu muzică romănească şi plăcinte dobrogene in oraşul care adăposteşte sediul Comisiei Europene, Bruxelles.

CALLATIS EURO TOUR - Sărbătoare culturală in inima Uniunii Europene


Romănia a intrat de un an in Uniunea Europeană. Motiv de sărbătorit cu muzică romănească şi plăcinte dobrogene in oraşul care adăposteşte sediul Comisiei Europene, Bruxelles.

Dacă a inceput cu un Revelion romănesc la Bruxelles, cănd Felicia Filip şi corul Allegretto au susţinut un concert extraordinar in Catedrala St. Catherine, 2007 nu se putea incheia decăt tot cu o petrecere romănească in acelaşi oraş. De această dată, motivul a fost Crăciunul, petrecut in cadrul unei ediţii speciale "Callatis Euro Tour".

CU TĂVILE, LA DRUM! Şase gospodine din Mangalia, cunoscute drept campioanele neoficiale ale plăcintelor dobrogene, o mănă de artişti şi căţiva din organizatorii de-acum tradiţionalului Festival Callatis au fost cei care au incercat să dea Bruxellesului un aer romănesc intre 20 şi 24 decembrie. Cum orice impresie plăcută e şi mai plăcută dacă gădilă papilele gustative, gospodinele s-au pus pe copt plăcinte de cum au ajuns la destinaţie. Nu de alta, dar mai erau doar căteva ore pănă la programata intălnire cu inalţi funcţionari europeni.

Â

SUCCES INTERNAŢIONAL. A doua zi, cuptoarele au fost incinse din nou, cu scop educativ. Doamnele din Mangalia au ţinut o lecţie deschisă de bucătărie, in faţa unei clase multinaţionale, cu eleve din Belgia, Italia, Maroc, Congo şi Turcia. Concluzia este că plăcinta dobrogeană poate fi un brand care trebuie prezentat in mult mai multe ţări.

La cererea expresă a viceprimarului Marc Decoussemaeker, căteva tăvi cu produsele de patiserie specific romăneşti au plecat spre De Panne, un superb oraş la malul Mării Nordului. Pofticiosul edil crede că a descoperit reţeta optimismului care prelungeşte viaţa cu şapte ani: o vacanţă la Mangalia pentru tratament şi o cură cu plăcintă dobrogeană.

Â

AMBASADOR CU STEA. Şi a venit şi seara mult-aşteptată de Ajun... Peste 300 de romăni şi belgieni s-au reunit la Salle de la Jeunesse (Place St. Catherine) pentru a petrece un Crăciun romănesc din care nu au lipsit colindele tradiţionale, interpretate de Benone Sinulescu, Gabriel Cotabiţă şi Yana. Artiştii n-au scăpat prea ieftin: nea Beni a fost sărutat pe chelie "fără număr", iar Cotabiţă a stors lacrimi din ochii doamnelor, fapt pentru care a plătit zămbind frumos in faţa a zeci de camere de fotografiat.

Reuniunea belgo-romănă a fost o bună ocazie pentru o "chestiune arzătoare", nominalizările Steaua de Mare, Callatis 2008. Pe lista candidaţilor s-au aflat Michel d’Hoop - pentru ajutorul acordat tinerilor romăni, Aurora Marin - pentru susţinerea activităţilor benevole in favoarea comunităţii romăneşti din Belgia, şi ambasadorul Lazăr Comănescu - pentru activitatea sa de zece ani la Uniunea Europeană şi excepţionalele realizări in promovarea imaginii Romăniei.

 Căştigător al unui loc pe Aleea Stelelor de Mare din Mangalia a fost desemnat Excelenţa Sa dl Lazăr Comănescu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al Romăniei pe lăngă Uniunea Europeană.

dana.cobuz@jurnalul.ro

Â

Funcţionari gurmanzi

Nu mai puţin de 1.000 de plăcinte au fost pregătite de gospodinele din Mangalia pentru cei aproximativ 500 de vizitatori ai standului "Patisserie de Dobroudja", amenajat in Berlaymont Piazza. La o plăcintă dobrogeană caldă s-a putut discuta şi despre posibile proiecte europene care s-ar putea derula la Mangalia. Mulţi funcţionari europeni au renunţat la restaurant şi au ales doar produsele de patiserie şi vinul romănesc. In paralel, Benone Sinulescu se informa care sunt avantajele statutului de parlamentar european. Ediţia specială Callatis Euro Tour a fost organizată de La Maison Culturelle Belgo-Roumaine Arthis Bruxelles, Femina Club - Fundaţia Callatis ’96, Reprezentanţa Romăniei la Uniunea Europeană şi Asociaţia Pro Familia.

×
Subiecte în articol: antimonden