x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cesaria Evora: diva transpirata si aplaudata

Cesaria Evora: diva transpirata si aplaudata

01 Iul 2004   •   00:00

MONDEN

S-a apucat de cantat la 47 de ani, in orasul- port Capul Verde, pentru cativa marinari. S-a incapatanat sa traiasca in acordurile muzicii si nu s-a lasat pana nu a devenit diva. A iesit invingatoare, dupa ce a renuntat la bautura. Avea 52 de ani.
DANA ANDRONIE

Acum, la 62 de ani, Cesariei Evora ii este mai usor sa cante, decat sa vorbeasca. Nici nu-ti dai seama cand trage aer in piept pentru a atinge notele fermecate ale muzicii fado.

COMOARA. La inceputul secolului, acordurile fado se auzeau pe strazile sarace ale Lisabonei, prin taverne si prin bordeiuri. Insa, nu oricine poate descifra aceasta muzica. Circula o legenda conform careia numai inimile zdrobite sunt capabile sa redea acest stil muzical. Marti seara, la Sala Palatului, Cesaria Evora a demonstrat (daca mai era nevoie) ca este maestra ritmurilor fado si morno. "Miss Perfumado", titlu castigat de Cesaria datorita frumusetii pieselor sale, a fost acompaniata de sapte muzicieni magnifici: Fernando Andrade (pian, voce), Joao Pina Alves (chitara, cavaquinho, voce), Antonio De Almeida Soares (cavaquinho), Virgilio Julio Duarte (bass), Antonio Gomes Fernandes (saxofon, percutie), Ademiro Jose Miranda (percutie), Julian Corrales Subida (vioara).

TINERETE FARA BATRANETE. Pe scena, Cesaria sfideaza varsta. Uita de anii pe care ii poarta, de bataturi, si spera, ca o fecioara, sa-i fie descoperita comoara. Il mai asteapta inca pe barbatul de care sa se indragosteasca. Nu s-a nascut inca acela pe care sa-l iubeasca. Cand o sa se nasca, este sigura ca o s-o gaseasca. Chiar si acum, cand a trecut pragul celor 62 de ani. Probabil ca acesta este ingredientul secret al retetei succesului divei desculte! Cesaria a fost "luata la palme", minute in sir, de public cand a des... cantat piesele "Angola", "Sodade" si "Besame mucho". A cantat o ora si jumatate, fara sa se impiedice de vreo nota de pe portativ. A facut o mica pauza. De tigara si pentru a-si sterge cu prosopul stropii... creatiei. A baut si un pahar cu licoare. Nu mai facea fata la aplauze si la transpiratie. Vorbea de una singura, pe scena, si nu-i venea sa creada cat de mult este iubita. Publicul o acompania cu ropote de aplauze, in timp ce valurile de transpiratie ii inundau fata.

Bataie pe locuri

La concertul Cesariei Evora si-a facut aparitia si Adriana Bahmuteanu, insotita de o blonda. Cu aceasta ocazie, vedeta si-a dat arama pe fata. Desi a platit 1.500.000 de lei pentru un bilet, Adriana nu a putut sa-si ocupe locul in sala, din cauza unor "golani". Astfel ca s-a luat la harta cu o plasatoare. A "gadilat-o" cu vorbe de duh care incepeau numai cu litera "p". Cu toate acestea, Bahmuteanu n-a rezolvat nimic. A ramas in picioare si cu buza umflata. Mai norocos a fost Robert Turcescu, care a venit mai devreme, pentru a fi sigur ca-si va gasi locul. Asa s-a si intamplat. A stat numai langa Daciana Sarbu, fiica ministrului Agriculturii. Dupa ce s-a terminat concertul, a plecat la brat cu Daciana. Probabil ca aveau multe sa-si povesteasca.
×
Subiecte în articol: antimonden