x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cristi Borcea făcea sport în penitenciar cu o bicicletă fitness şi primea vizite şi pachete peste program

Cristi Borcea făcea sport în penitenciar cu o bicicletă fitness şi primea vizite şi pachete peste program

24 Mar 2016   •   18:00
Cristi Borcea făcea sport în penitenciar cu o bicicletă fitness şi primea vizite şi pachete peste program

Un raport al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) trimis Avocatului Poporului confirmă existenţa mai multor nereguli la Penitenciarul Poarta Albă în legătură cu regimul de detenţie de care a beneficiat Cristian Borcea, printre care faptul că acesta primea pachete şi vizite în afara orelor de program, folosea un aparat fitness de tip bicicletă şi a vorbit la telefon folosind cardul altui deţinut.


Potrivit unui comunicat remis joi, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a demarat investigaţii în legătură cu un articol publicat de cotidianul Adevărul, în care se preciza că o anchetă penală se află în derulare la Penitenciarul Poarta Albă, după ce un raport al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) a dezvăluit cum gardienii i-au devenit "slugi personale" lui Cristian Borcea.

În urma investigaţiei, ANP a transmis Avocatului Poporului deficienţele constatate şi actele normative încălcate cu privire la regimul de detenţie în cazul lui Cristian Borcea.

Astfel, s-a constatat că Borcea a efectuat convorbiri telefonice în timpul programului de muncă, în timpul activităţii de apel, după ora de stingere (ora 22,00), şi s-a folosit de cardul altui deţinut. În acest caz, nu au fost respectate prevederile art.118 din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfăşurarea unor activităţi în timpul activităţii de apel şi a activităţilor de după ora 22,00.

Cu privire la exercitarea dreptului la vizită, cumpărături şi pachet, s-a constatat că întrevederea lui Borcea cu apărătorii s-a efectuat de obicei în timpul săptămânii (atât în timpul, cât şi în afara programului de lucru al deţinutului), în sectorul de vizită. De asemenea, el a fost prezentat zilnic sau chiar de 2-3 ori pe zi, a primit pachete de la avocat, fără ca acestea să fie consemnate în fişa de vizită, iar în zilele de duminică Borcea a beneficiat de vizite după ora 16,00, deşi intervalul orar este 11,00 - 14,30.

Şi în acest caz nu au fost respectate prevederile art. 5 din OMJ nr. 2714/2008, coroborat cu prevederile Anexei nr.18 din OMJ nr. 1676/2010, în sensul că modalitatea de acordare a vizitei cu apărătorul nu s-a realizat în conformitate cu aceste reglementări; nu s-au operat în fişele de vizită pachetele primite de către deţinut, iar acordarea dreptului la vizită s-a efectuat în afara intervalelor orare aprobate de conducerea penitenciarului. În plus, nu s-au respectat prevederile din OMJ nr. 2714/2008 privind cantitatea maximă de alimente pe care le poate primi un deţinut în cursul unei luni calendaristice.

Cercetările au evidenţiat faptul că în interiorul Penitenciarului Poarta Albă există un aparat fitness tip bicicletă, care aparţine lui Cristian Borcea, care a fost primit în data de 7 noiembrie 2014, în baza cererii nr. II 642/07.11.2014. Nu a fost identificat însă un aparat de tip bandă de alergare.

Cu privire la introducerea în unitate, prin postul de control nr. 2, gestionat de Penitenciarul Poarta Albă, a aparatului fitness stepper cardio, s-a constatat că şeful postului de control a permis accesul acestuia în sectorul de deţinere cu acordul directoarei penitenciarului, iar bicicleta a fost urcată în clubul din secţia E3 de câţiva deţinuţi. Nu s-a stabilit însă cine a adus respectivul aparat, întrucât nu a fost întocmit niciun document în acest sens, deoarece la acea dată Borcea nu a fost vizitat de către aparţinători.

Din verificări a rezultat că respectivul aparat era folosit şi de către deţinuţii care participă la activităţile sportive organizate la nivelul unităţii.

Potrivit Avocatului Poporului, în acest ultim caz, deficienţele constau în nerespectarea prevederilor art. 68 din OMJ nr. 1316/2012 privind folosirea autoturismelor din dotare în alte scopuri decât cele prevăzute de legislaţia specifică; nerespectarea art.11 din Legea nr. 82/1991, respectiv este interzisă deţinerea de bunuri fără a fi înregistrate în evidenţa contabilă; exercitarea în timpul programului de lucru, de către şef serviciu siguranţă şi regim, şef tură, agent-tehnician constructor şi gospodar, a altor activităţi decât cele prevăzute în fişa postului; nu au fost respectate în totalitate prevederile art.29 din OMJ nr. 429/C/125/07.02.2012 şi a ghidurilor interne şi internaţionale de specialitate, care prevăd că recuperarea unui bolnav cardiovascular prin exerciţii fizice se face de către personal specializat, cu abilităţi cognitive şi practice exersate pe o perioadă mai lungă de timp.

Avocatul Poporului arată că ANP a sesizat "in rem" Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, prin transmiterea acestei note de constatare şi a probatoriului avut la dispoziţie.

De asemenea, a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul Ministerului Justiţiei de către directorul general al ANP împotriva directorului unităţii, comisar-şef de penitenciare, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate în urma controlului inopinat.

ANP a dispus încetarea împuternicirii comisarului şef de penitenciare din funcţia de şef serviciu siguranţă şi regim penitenciar şi sesizarea Comisiei de disciplină din cadrul ANP, pentru fapte care constituie abateri disciplinare.

Totodată, la nivelul Penitenciarului Spital Poarta Albă, s-a dispus remedierea deficienţelor în termen de 3 luni de la primirea notei de constatare; sesizarea Comisiei de disciplină împotriva persoanelor care s-au făcut vinovate de neajunsurile constatate şi atenţionarea celorlalte persoane responsabile cu privire la deficienţele reţinute în nota de constatare.

Sursa: Agerpres

×