x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Culmea "teverismului"! - Play-back live la Mamaia

Culmea "teverismului"! - Play-back live la Mamaia

de Dana Andronie    |    28 Aug 2006   •   00:00
Culmea "teverismului"! - Play-back live la Mamaia

Gata, Mamaia a inchis ochii! Cel putin pana la anul. Acum poate sa se intoarca la somnul de "frumusete". Adio, show-ul s-a terminat. Ce dor, ce chin, ce jale... Sa curga criticile si aprecierile!

Incepem cu aprecierile, pentru ca-s putine si scapam repede. Decorul - sau mai bine zis cele doua cuburi care se ridicau si se coborau pentru a descoperi sau acoperi Big Band-ul - a fost cel mai inspirat lucru dus pana la capat de organizatorii festivalului.

Atunci cand interpretul sau trupa canta cu negativ, dirijorul Ionel Tudor, impreuna cu familia lui orchestra, era bagat la cutie. S-a gasit astfel solutia cea mai buna pentru ca (tele)spectatorii sa nu vada cum instrumentistii se scobesc in nas, din lipsa de activitate. Pledoaria de slagare din toata "viata" festivalului a salvat-o pe Mamaia. In rest, Dumnezeu cu mila. Compozitorii si-au incredintat creatiile unor interpreti care n-ar fi avut ce sa caute nici macar la sectiunea de Interpretare, iar unii concurenti de la Interpretare ar fi putut candida cu succes la Creatie.

SUNET DE CREVEDIA. Prezentatorul Horia Brenciu ne-a impresionat pana la lacrimi. Am plans in hohote de ras. Cu textele scrise de Dan Teodorescu, Horia a reusit sa-si faca urmatoarea reclama: daca vreti sa stricati prezentarea unui festival, eu sunt omul de care aveti nevoie! Cele doua coprezentatoare - Paloma, adica actrita Chiosa Irina (care a avut si un rolisor in ultimul film al lui Francis Ford Coppola "Tinerete fara tinerete"), si sora Palomei - actrita Dana Dumitrescu - isi merita onorariul. In schimb, Brenciu ar trebui sa-i despagubeasca pe organizatori pentru proasta sa prestatie. Parodia continua... In prima seara, un angajat al Televiziunii Romane s-a suparat atat de tare, incat a intrat pe scena, a luat suportul dirijorului pentru partituri si l-a aruncat in culise.
APROAPE DE CER. Provincialii i-au adus lui Ionel Tudor locul I la Creatie
Totul s-a petrecut in direct. Sonorizarea a fost perfecta... pentru un festival de la Crevedia. Bodo, ca omul patit, si-a adus sculele de acasa (inclusiv microfonul) pentru a fi sigur ca se va auzi la fel de bine cum canta. Insa firul microfonului a facut fite, obligandu-l pe Bodo sa cante pe varfuri. Era fixat prea sus (microfonul, bineinteles) si de cate ori solistul incerca sa-l aranjeze in pozitia corespunzatoare inaltimii sale, scotea sunete infioratoare. Dupa fapta si rasplata! In concurs, instrumentistii trupei Proconsul au facut play-back pe piesa lui Mihai Alexandru "Acolo unde stii". Pentru ca Bodo a cantat cu negativ, cei de la TVR au crezut ca urmatoarea trupa, Provincialii, se va folosi si ea de banda. Si uite asa s-a produs o incurcatura unicat, made in Romania: desi Ionut Ungureanu a fost acompaniat pe bune de instrumentisti, telespectatorii l-au auzit pe solist cum presteaza peste negativ. Doar spectatorii au beneficiat de un live cap-coada. "Profesionistii" din carul de transmisie au reusit astfel o performanta greu de doborat: sa redea pe sticla un live pe banda! In ciuda acestei greseli tehnice, Provincialii, cu "Aproape de cer" (scrisa de Ionel Tudor), vor ajunge pe podium. Piesa este singura creatie autentica de la... Creatie, iar intrepretarea s-a ridicat la nivelul compozitiei.

STAR. Speranta e in Corina

LA DEZALCOOLIZARE! Costi Ionita a avut proasta inspiratie sa-si incredinteze capodopera "Clipe cu tine" Celiei de la Elegance. Solista a sarit coarda pe portativ, de ne intrebam daca nu cumva a uitat ca se afla pe-o scena, si nu in fata blocului din cartierul Ferentari. Mai grav este faptul ca multe opere de la Creatie nu trebuia lasate sa intre in concurs. Cum or fi trecut de juriu piese copiate flagrant? De exemplu, "Tot ce vreau, vreau", compusa de Daniel Alexandru, este copia fidela-fidela a piesei cu care Ruslana a castigat candva Eurovisionul. Ar fi recomandabil ca toti compozitorii din Romania sa treaca pe la sectia de dezintoxicare de stiluri "trendy", si abia dupa aceea sa se prezinte la Mamaia. Poate ca aceasta "dezalcoolizare" va scoate festivalul din coma profunda in care se afla de multi ani.

Pompilia Stoian, Doina Spataru, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Adrian Daminescu, Adrian Romcescu, Gabriel Cotabita etc. au reinterpretat melodii premiate in festival, reusind astfel sa ne arate cat de "treaza" si de "sanatoasa" era odinioara Mamaia. Monica Anghel si Gabriel Cotabita au sarbatorit (fiecare) douazeci de ani de cand s-au lansat pe scena Teatrului de Vara din Mamaia. Monica s-a emotionat atat de tare, incat a inceput sa o parodieze pe Andreea Marin. Aceasta interpretare a smuls aplauze si l-a facut pe Cotabita sa ingenuncheze pe scena si sa-i sarute mana. Gest care ar trebui "extrapolat", ca forma de respect, pentru toti interpretii carora li s-a pus eticheta de "dinozauri". Pentru ca ei, cel putin, au lasat ceva in urma!

CONSACRATII
Din cei 19 concurenti de la Interpretare sunt cateva nume care ar merita sa nu ramana in anonimatul muzicii usoare. Andreea Ioncea, Florentina Ciuna si Dragos Chircu au cu ce sa zboare! Mai trebuie sa apara cineva (a se citi compozitor si producator) care sa le asigure pista de lansare. Dar sa nu uitam de consacrati! Catalin Crisan a tinut sa precizeze ca se afla pe scena Festivalului Mamaia pentru ca lumea l-a clasat in categoria "dinozaurilor". Ce ironie! De haina cantaretului s-a lipit un fulg, care canta o data cu "stapanul" piesa "Vorbeste marea". Asadar si prin urmare, Catalin Crisan nu-i dinozaur! Pai ce, dinozaurii au fulgi?
Doamna Angela Similea a refuzat sa participe la parada slagarelor de la Mamaia, invocand motivul ca ar avea cantari in perioada festivalului. Dar, surpriza! Cine se afla in sala, ca spectator? Angela! "Ce minune ca esti, ce mirare ca sunt" este refrenul pe care ar trebui sa-l cante Corina Chiriac... Indragita interpreta a descoperit ca mai are un drum lung de parcurs in muzica usoara! Combustibil are, asa ca nu risca sa nu ajunga la destinatie! Poate oricand sa se intoarca la "Strada Sperantei" daca se va rataci cumva din cauza caselor de productie care uneori dorm ca-n gradina lui Ion, vorba Mirabelei.
Presedintele Traian Basescu, care a venit sa-si sustina ginerele, a fost impresionat de vocea interpretei Simona Nae, care a participat la Creatie cu compozitia lui Serban Georgescu "Numai tu".

PREMIANTII
  • Sectiunea Interpretare: locul I (1.500 euro) - Dragos Chircu, locul II (1.000 euro) - Alin Vaduva, locul III (500 euro) - Florentina Ciuna.
  • Sectiunea Creatie: locul I (1.500 euro) - Ionel Tudor, cu "Aproape de cer", locul II (1.000 euro) - Mihai Alexandru, cu "Acolo unde stii" si locul III (500 euro) - JAZZ IT UP si Andrei Tudor cu piesa "Chiar daca pari nebun".
  • Marele trofeu - Skoda Octavia - a fost castigat de Dragos Chircu (24 de ani).
    Chiar daca este greu de crezut, la aceasta editie presa a acordat premii exact celor doi concurenti alesi de juriul de specialitate pentru locul I la Interpretare si la Creatie: Dragos Chircu si Ionel Tudor, pentru piesa "Aproape de cer", interpretata de Provincialii.
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden locul mamaia creatie