x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Festival internaţional: 24 de ţări în versuri plurilingve

Festival internaţional: 24 de ţări în versuri plurilingve

de Miron Manega    |    22 Iul 2008   •   00:00
Festival internaţional: 24 de ţări în versuri plurilingve

Astăzi a luat sfîrşit cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional "Nopţile de Poezie de la Curtea de Argeş". Cuvîntul de deschidere a fost rostit (joi, 18 iulie, la Sala Oglinzilor din sediul Uniunii Scriitorilor) de... ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian

Astăzi a luat sfîrşit cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional "Nopţile de Poezie de la Curtea de Argeş". Cuvîntul de deschidere a fost rostit (joi, 18 iulie, la Sala Oglinzilor din sediul Uniunii Scriitorilor) de... ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Evident, nu în această calitate, ci în aceea de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. De altfel, ministrul este şi un redutabil poet, el figurînd în această ipostază în antologia festivalului, intitulată "Poesys 12" (tipărită la Editura Academiei Internaţionale Orient-Occident). "Astăzi, un ziarist mi-a luat un interviu în care m-a întrebat ce sînt eu: economist sau poet?" – şi-a început Varujan Vosganian discursul. "I-am răspuns ceea ce am să vă spun şi dumneavoastră acum. O lege pe care ai dat-o tu, ca om politic, tot ar fi apărut. Cineva ar fi făcut-o, poate, la fel de bine ca tine. În ceea ce priveşte poezia, o simplă poezie, dacă tu nu te năşteai, poezia aia n-o mai scria nimeni. De aceea, creaţia poartă mai mult decît orice altceva marca indispensabilă a naturii umane care este unicitatea. Dacă eu sînt cu adevărat eu însumi, nu sînt decît prin poezia pe care o scriu."


PERSONALITĂŢI. Interesant şi mai puţin obişnuit este faptul că recitalurile poetice susţinute la Curtea de Argeş de cei 50 de poeţi din 24 de ţări au fost plurilingve. Adică fiecare participant îşi rosteşte poeziile în limba sa, iar acestea sînt traduse în română, engleză, franceză şi spaniolă. Doar două festivaluri internaţionale mai practică lecturarea plurilingvă: cel de la Struga, din Macedonia, şi cel de la Medellin, din Columbia. Preşedinte al Festivalului este poetul Dumitru M. Ion, iar director-poeta Carolina Ilica. Printre personalităţile de marcă participante la eveniment s-au numărat Laurian Stănchescu, Alexandru Cetăţeanu (preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români din Canada), acad. Kae Morii (Japonia), Mohammed Al-Nabhan (kuweitian din Canada), Hanane Aad (Liban), Veaceslav Samoskin (Federaţia Rusă) etc.

×
Subiecte în articol: antimonden