Autoritățile americane de imigrație au termen până la 12 aprilie 2023 pentru a răspunde la o cerere privind libertatea de informații (Freedom of Information (FoI)) depusă de un important think-tank american, care încearcă să afle cum i s-a permis ducelui de Sussex să intre în SUA după ce a recunoscut în mod deschis că a consumat în trecut o serie de substanțe, inclusiv marijuana, cocaină și ciuperci.
Conform legislației americane, orice persoană care solicită o viză pentru a locui și a munci în America trebuie să bifeze o căsuță pentru a răspunde cu „da” sau „nu” la întrebarea: „Sunteți sau ați fost vreodată consumator de droguri sau dependent?”.
În controversata sa carte de memorii „Spare” (Rezerva) și într-o „sesiune de terapie” cu expertul în traume dr. Gabor Mate pentru a-și promova cartea luna trecută, Harry a recunoscut că a condumat droguri psihedelice. Printre acestea se află și planta halucinogenă amazoniană ayahuasca, al cărei efect l-a descris ca fiind „îndepărtarea filtrelor vieții”.
Însă, conform legislației americane, recunoașterea consumului de droguri duce, de obicei, la refuzul intrării pe teritoriul american, așa cum s-a întâmplat în cazul bucătarului Nigella Lawson și al regretatei cântărețe Amy Winehouse.
Este de așteptat ca problema imigrației să devină unul dintre principalele puncte centrale ale alegerilor prezidențiale din 2024, republicanii atacându-l pe președintele Joe Biden pentru controalele lejere la frontiere.
Totodată există temeri că prieteniile lui Harry cu figuri proeminente ale Partidului Democrat, cum ar fi fostul președinte Barack Obama, și cu donatori democrați importanți, printre care Oprah Winfrey și Tyler Perry, l-ar putea face pe acesta să devină un „pion involuntar într-un joc extrem de politic”.
Sâmbătă seara, într-un interviu în exclusivitate pentru The Mail on Sunday, avocatul principal Samuel Dewey de la think-tank-ul conservator Heritage Foundation, care a depus o cerere FoI de 127 de pagini pentru a vedea cererea prințului, a declarat:
„Este în interesul public să știm cum a răspuns prințul Harry la întrebarea despre droguri. Dacă a fost sincer și deschis cu privire la consumul de droguri, și nu există niciun motiv să credem că nu a fost, s-ar putea foarte bine să fi bifat căsuța 'da', caz în care ar avea nevoie de o derogare pentru a primi o viză de intrare în Statele Unite. Asta înseamnă că ar fi trebuit să fie intervievat personal și cineva ar fi trebuit să îi acorde o derogare. Noi întrebăm pur și simplu cine a acordat acea derogare”.
Autoritățile au făcut dezvăluit, în trecut, documente de imigrare despre personalități publice.
Site-ul Serviciilor de Cetățenie și Imigrare din SUA are o sală de lectură electronică care conține dosarele de imigrare ale unor persoane, precum Shyamala Gopalan Harris, mama vicepreședintelui american Kamala Harris, George Michael, John Lennon. Printre alte celebrități ale căror dosare sunt deschise publicului se numără actrița de origine canadiană Margot Kidder și actrița britanică Lynn Redgrave.
„O recunoaștere a consumului de droguri nu interzice automat, pentru totdeauna, intrarea pe teritoriul SUA. Există un proces și mulți oameni obțin o derogare, de la caz la caz. Dacă prințul Harry a primit o derogare, cine a autorizat-o? A fost respectat protocolul corect? Este un lucru pe care poporul american merită să îl știe”, spune Dewey.
Adesea, o interdicție este anulată după un interviu personal la un consulat american sau la un birou oficial de imigrare, unde se poate emite o derogare.
În 2014, lui Lawson i s-a interzis intrarea în SUA după ce a recunoscut în timpul unui proces că a luat cocaină, deși i-a spus judecătorului:
„Nu am fost niciodată dependent de droguri. Nu am fost niciodată un consumator obișnuit”. Ulterior i s-a acordat o viză după ce a fost intervievată la Ambasada SUA din Londra, în timp ce lui Winehouse i s-a refuzat de două ori intrarea din cauza consumului de droguri.
„Nu există nicio sugestie că prințul Harry a făcut ceva greșit și, dacă i s-a acordat o scutire, este posibil ca el să nu fie conștient de orice sfori politice care ar fi putut fi trase, dacă într-adevăr au fost trase. Dar există pericolul ca el să devină un pion involuntar într-o chestiune care a devenit un cartof fierbinte politic”, explică Dewey.
Rapoartele din SUA au sugerat că Harry a fost admis cu o viză „O”, acordată persoanelor cu abilități extraordinare.
„Aceasta este o problemă mult mai mare decât Prințul Harry. Este vorba despre aplicarea legislației privind imigrația și despre asigurarea faptului că nimeni nu este mai presus de lege. Prințul Harry este pur și simplu vârful aisbergului. Sunt mulți cei care cred că sub președintele Biden legile privind imigrația au devenit lejere și nu sunt puse în aplicare în mod corespunzător. Prințul Harry a vorbit deschis despre consumul de droguri și a făcut acest lucru în scopuri comerciale și financiare, pentru a vinde cărți. În opinia noastră, nu există niciun caz de confidențialitate aici”, spune Nile Gardiner, director al Margaret Thatcher Center for Freedom din cadrul Heritage Foundation.
Herritage Fooundation a solicitat comentarii cu privire la statutul de imigrant al prințului Harry de la Departamentul de Securitate Internă al SUA, Serviciile de Cetățenie și Imigrare ale SUA, Serviciul de Imigrare și Control Vamal, Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor al SUA, Patrula de Frontieră din California și de la organizația Archewell a familiei Sussex. Niciuna nu a răspuns.