x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Litoral 2004 - Plimbare romantica si cu iz de balega

Litoral 2004 - Plimbare romantica si cu iz de balega

17 Iul 2004   •   00:00

Statiunea Jupiter se deosebeste de celelalte de pe Litoral prin eleganta si stilul hotelurilor. Iar linistea proverbiala a locului se accentueaza daca, venit in vacanta, ai nenorocul sa prinzi vreme proasta.

DANA CIOBANU

Vizita noastra a coincis cu o ploaie torentiala care s-a transformat in scurt timp intr-una mocaneasca, sacaitoare. Dupa o zi in care plaja a fost folosita doar ca loc de promenada, din cauza norilor amenintatori, turistii din Jupiter isi pusesera speranta intr-o plimbare placuta de seara sau o iesire la terasa. Socoteala de-acasa nu e insa la fel cu cea din targ. Ploaia si frigul au lovit statiunea mai abitir decat s-ar fi crezut ca se poate intampla, in miez de vara.

ABSENTI. Singura "distractie" din statiune, un spectacol anuntat de dimineata prin afise lipite in graba si cu megafonul. Curajosii care au avut o haina mai groasa in bagaj s-au adunat la Cinema Jupiter unde, in schimbul biletului in valoare de 100.000 de lei, li se promisesera recitaluri pe cinste. Nu prea a fost cazul. Jumatate dintre artistii anuntati pe afis au lipsit din spectacol, din diverse motive. Plecati din tara, blocati in trafic, sau, pur si simplu, absenti nemotivat. Cui ii pasa? In conditiile enumerate mai sus, orice picatura de divertisment pare un bob de aur. Asa ca turistii cu chef de petrecere, plus o multime de copii (care nu platesc bilet daca au sub 12 ani) au venit la spectacol. Macar atat, sa se pozeze cu Fuego, Carmen Serban sau Nicolae Guta si sa le ia un autograf. Amintire de la mare!

MARUNTIS. "Mai bini luam frigiderul, dicat si plecam in concediu", o cicaleste un moldovean pe nevasta-sa, la iesirea din cinema. Ea pare destul de fericita ca a fost la spectacol. Doar n-avea sa asculte manele live la frigider. Las’ ca-l ia cand mai pune ceva banuti deoparte. Se indreapta zgribuliti spre un supermarket nonstop. Nu prea par sa aiba bani de restaurant, oricum. Intram dupa ei, curiosi de meniul adunat din rafturi. Se mira de preturi ca oglinda de o baba frumoasa. Pare ca e prima data cand fac aprovizionarea cu alimente din locul ala. "Bini ca-i cald macar", spune ea, aruncand doua paini in cos. Niste conserve de pate de ficat, o sticla din cel mai ieftin iaurt, un borcanel de zacusca si un pachet de biscuiti. Ne-am lamurit cu cina/micul-dejun. La casa, socoteala face fix 157.000 de lei. El pufneste nervos, ea plateste, scotocind dupa maruntis cand vanzatoarea ii spune ca n-are rest.

PLIMBARETI. Le pierdem urma in noapte, cu ochii la un carusel pentru copii. Trenuletul nu-si mai face turele pe sine demult. Vreo doi pusti bine infofoliti se dau in masinute, sub supravegherea parintilor. Sa simta copilul ca e in vacanta, nu? Ii lasam in spate. La centrul de inchiriere de scutere electrice, pustiu. Scuterele dorm linistite, sprijinite de un zid. Pe masa unde se completeaza hartiile de inchiriere troneaza un ceas pe soclu de lemn. Tic-tac, tic-tac. Mai e mult pana se termina programul? "E nonstop deschis la noi", ne zice tipul de serviciu de la scutere, care a aparut nu stiu de unde, crezand ca suntem clienti. "Da’nchiriaza cineva noaptea?", ne miram. "Sigur ca da. Cand e cald afara, avem multi clienti. Chiar daca pretul e mai mare decat ziua, le place sa se plimbe noaptea, ca strazile sunt mai libere", sare omul. "Da’ de ce va intereseaza?" Ii spunem ca doar suntem curiosi din fire si o luam la picior. Ploaia se inversuneaza sa ne biciuiasca fetele. "Slaba miscarea pe aici", imi spun in sinea mea, cu gandul la reportajul pe care va trebui sa-l scriu a doua zi.

MIASME. O caleasca cu cal alb si vizitiu negru ne taie calea. Merge spre un hotel. N-or mai fi suportat calatorii frigul si-au luat trasura, daca n-au gasit un taxi. Tariful este de 500.000 pe ora, aflam de la un alt vizitiu. Mirosul de balega e inclus in pret, la fel ca si romantismul de a te plimba sub clar de luna cum faceau indragostitii acum un secol.

Asteptam sa ne ia masina din statia de autobuz. Un ultim maxi-taxi spre Neptun - Olimp aduna cativa zgribuliti de langa noi. "Nu urcati? Ca nu mai trece altul pana dimineata", ne avertizeaza, amabil, soferul. Ii multumim de grija, inchide usa si dispare iute in noapte. Ieri s-a facut deja azi si, oricat de anost vi s-ar parea ce ati citit, e doar o felie de noapte dintr-un Jupiter adormit in ploaie.

LUXUL DE PESTE GARD

Am nimerit din greseala in curtea interioara a unui hotel de trei stele, rezervat, se pare, dupa numarul de cuvinte nemtesti pe care le-am auzit, turistilor germani. O alta lume, despartita de un gard de Jupiterul plictisit. Patru pusti joaca biliard, iar in gradina de vara, parintii lor (asa par, dupa cat de atent stau cu ochii pe ei) se delecteaza cu o bere, cum altfel decat germana. Ploaia nu-i deranjeaza, pentru ca vita-de-vie si copacii cu coroana generoasa ii imbratiseaza cald. Or sti ca nu-s romani?!

DIVERTISMENT

Dedicatie pentru dusmani
Carmen Serban continua rafuiala cu colegii ei manelisti. Pe scena Teatrului de Vara din Jupiter, ea a facut chiar o declaratie socanta: "Dedic aceasta melodie colegilor mei care au preluat-o fara sa spuna a cui e. De fapt, nu sunt colegii mei, ci dusmanii mei", a spus, sigura pe ea, Carmen. (Dana Ciobanu)

CONDICA DE RECLAMATII

  • I N OGLINDA. Lui Daniel Buzdugan i s-a luat de Litoralul romanesc. "Am fost cazat la un hotel care cica era de cinci stele. Ma asteptam si eu, ca omu’, sa vad ceva deosebit, luxos. Cand colo, am gasit niste kitsch-uri de tablouri cu lebede si rate, de ziceai ca erau de pe vremea lu’ Ceasca." Si nemultumirile lui Daniel nu se opresc aici. Pe langa aspectul strict estetic al hotelului, si din punct de vedere practic, facilitatile lasau de dorit. "M-am dus si eu la baie sa ma barbieresc. Si, fraieru’ de mine, m-am sprijinit de oglinda, ca am si eu un ritual al meu. Noroc ca nu mi-am rupt gatu’, ca era sa cad cu tot cu oglinda. Cred c-o pusesera doar de forma, ca de prins, sigur nu era prinsa bine in perete." (Miruna Mihalcea)

  • VITEZOMANE. Fetele de la Sexxy nu se sfiesc sa puna punctul pe "i" atunci cand e vorba de semnalat nemultumiri. "Mamaia arata ca o statiune decenta, in schimb, restul statiunilor sunt sub orice critica. Mare pacat, fiindca turistul se enerveaza, iar patronii nu au profituri", spune Claudia. Colega ei, Giulia, are un alt of. Pentru ca se tot plimba intre statiuni, cu concerte, fetele merg foarte mult cu masina. "Ma enerveaza ca sunt atatea radare pe Litoral. Noi nu avem cum sa mergem respectand viteza legala, in conditiile in care avem trei-patru concerte pe seara si fugim din loc in loc, sa ajungem la program", se plange Giulia. Mai in gluma, mai in serios, Sexxy ar vrea sa le ceara politistilor de la Directia Rutiera sa le ierte cand depasesc viteza. (Dana Ciobanu)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden