x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Litoralul azi - 21 iulie 2004

Litoralul azi - 21 iulie 2004

21 Iul 2004   •   00:00
Litoralul azi  -  21 iulie 2004

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

METEO. Vremea va fi frumoasa si calda. Cerul va fi variabil. Maximele vor fi cuprinse intre 27… 30°C, iar minimele intre 21… 24°C. Temperatura apei marii va fi de 17... 19°C. IEFTINIRE. Parcul de distractii Aqua Magic si-a redus tarifele, in plin sezon. Astfel, orice minor cu inaltimea sub 1,50 m plateste doar 180.000 de lei, in loc de 200.000 de lei.

  • Statiunea belelelor! Un adolescent inconstient s-a suit baut la volan si a inceput sa goneasca pe strazile din Navodari. Nu s-a potolit nici dupa ce a fost surprins de un echipaj al Politiei Rutiere care i-a si ridicat permisul de conducere. Individul a continuat sa alerge pe strazi, inconstienta care s-a soldat, in cele din urma cu uciderea a doi pietoni. Infractorul a parasit locul accidentului si a fost prins abia mai tarziu, dupa ce toti politistii de pe raza respectiva fusesera alertati.

  • Chiar daca in ultimii ani plajele de pe Litoralul romanesc sunt amenintate de eroziunea costiera, specialistii sustin ca sunt sanse ca lucrurile sa se-mbunatateasca in timpul sezonului estival. La Mamaia, in zona complexului Melody, se poate observa deja o largire considerabila a plajei, datorata depunerilor de sedimente care mai micsoreaza efectul curentilor marini distrugatori. In aceasta zona, pe o portiune lata de vreo 30 de metri, marea aduce, noaptea, nisip la tarm. Se formeaza astfel dune, care au latit deja plaja cu 10 metri. Pericolul reapare insa iarna, cand eroziunea tarmului devine foarte accentuata.

    Nici nu s-au deschis bine standurile Zapp din Mamaia, care pun laptopuri cu conexiune gratuita la Internet la dispozitia oricui are chef sa trimita un e-mail, ca turistii le-au si luat cu asalt. Cat e programul de lung, adica de pe la ora pranzului pana seara, dupa ora 19:00, cele trei standuri Zapp sunt arhipline de turistii care, in mod normal, nu se despart o clipa de calculatoarele de-acasa sau de la birou.

  • Atentie la orele de plaja! Canicula din ultimele zile a facut deja cinci victime in Constanta. Din cauza temperaturilor de peste 30 de grade, mai ales varstnicii si bolnavii de inima sunt expusi unui risc sporit de accidente vasculare. Singura solutie, trambitata, de altfel, an de an de medici, este sa ne hidratam puternic si sa stam la adapost cand afara soarele dogoreste. E-adevarat ca pentru turistii veniti cu gand de bronzat asta reprezinta o corvoada, dar specialistii insista in a ne avertiza sa nu iesim din casa si cu atat mai putin pe plaja intre orele 11:00 si 15:00, cand se produc cele mai multe explozii solare.

  • Statiunea care altadata era locul preferat al turistilor sositi la Marea Neagra se afla astazi intr-o stare deplorabila. Pe lista de prioritati a primarului statiunilor Eforie Nord si Eforie Sud se afla, in primul rand, repararea falezei, de la un capat la celalalt. Urmeaza reamenajarea spatiilor verzi, pentru care statiunea era odata recunoscuta. O alta nemultumire majora a turistilor care aleg sa-si petreaca vacanta in Eforie o reprezinta ghenele si gropile de gunoi insalubre. Lista de prioritati a reprezentantilor primariei din Eforie continua cu renovarea hotelurilor, astfel incat sa se ridice la pretentiile strainilor si, in general, ale oamenilor cu bani, capabili sa revigoreze turismul din zona. In sfarsit, primarul se va ocupa de "reglarea" comertului ambulant efectuat fara avize si care nu respecta reglementarile in vigoare, aducand prejudicii in primul rand turistilor.

  • La Costinesti, recunoscuta drept statiunea tinerilor, reprezentantii Politiei Rutiere au fost socati de rezultatele raziei efectuate printre conducatorii auto. Marea majoritate a soferilor care-au tras pe dreapta la semnalul politistilor depasise cu mult limita de alcoolemie acceptata. Cei prinsi cu mata-n sac la testul cu "basica" au fost insotiti la cel mai apropiat dispensar pentru a le fi recoltate probe de sange. Ca si cum lucrurile n-ar fi fost si asa destul de grave, politistii declara ca, din pacate, cei mai multi impatimiti ai alcoolului care se urca la volan sunt tinerii.

  • Aparatele video de supraveghere a traficului din Mangalia inregistreaza, la sfarsit de saptamana, o triplare a numarului de autovehicule care trec pe sosele. Incepand de vinerea seara si pana cand se termina week-end-ul, pe soselele care leaga statiunile nu se poate circula decat bara la bara. Acesta e si motivul pentru care autoritatile din Mangalia sunt nevoite sa suplimenteze fortele de la Politia Rutiera, numarul accidentelor inregistrate in aceasta perioada crescand dramatic.

    CUM NE DISTRAM

  • CONSTANTA. Pe stadionul din spatele Garii Constanta se desfasoara, zilnic, preselectii pentru domnisoarele "sportive" carora le-ar placea sa joace fotbal feminin. Sunt asteptate tinere cu varste cuprinse intre 10 si 22 de ani. Nu este obligatoriu ca ele sa fie jucatoare profesioniste, nici macar sa mai fi practicat vreodata un sport. Persoanele interesate sunt asteptate intre orele 9:00 si 10:30 dimineata si 16:00 si 19:00 dupa amiaza.

  • MAMAIA. Incepand cu 16 iulie, parcul de distractii Aqua Magic si-a redus tarifele atat pentru copii, cat si pentru adulti. Daca pana la 15 iulie parintii scoteau din buzunar 400.000 de lei la intrarea in parcul de distractii "pe apa" si "cu apa", de la jumatatea sezonului nu vor mai plati decat 360.000 de lei fiecare. In ce-i priveste pe copii, Aqua Magic a adoptat un alt fel de sistem de reduceri. Orice minor cu inaltimea sub un metru si jumatate, care la-nceput de sezon platea 200.000, are acum reducere pana la 180.000 de lei, de intrare gratuita beneficiind numai copiii mai mici de 3 ani.

  • MANGALIA. Galeriile de Arta "President" din incinta Centrului de Afaceri "Marea Neagra" gazduiesc in aceasta perioada expozitia de pictura a Annei Ravliuc, membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Interesant este ca Anna este o realizatoare de expozitii recunoscuta pentru succesul repurtat printre iubitorii de arta din Statele Unite ale Americii, Danemarca, Rusia, Ucraina si Republica Moldova. Temele sunt natura si componentele ei, scene vanatoresti, flori si animale, lucrarile fiind realizate in culori vii, explozive. Iubitorii de arta pot admira vernisajul pana la 31 iulie.

    Cine are chef de-un meniu pescaresc ca la carte n-are decat sa viziteze Terasa Danaidelor din Mangalia, din zona Farului Genovez. Va puteti infrupta dintr-o gama foarte variata de specialitati cu specific pescaresc: bors lipovenesc, chefal prajit, crap prajit, mamaliguta si cocteil de fructe de mare. Toate "asezonate" cu palinca romaneasca, iar la desert, clatite cu ciocolata. Pretul pe care-l scoate o persoana din buzunar pentru o astfel de masa copioasa este de 440.000 de lei. Distractia e cu atat mai "savuroasa" cu cat terasa gazduieste si unul dintre cele mai vestite tarafuri de lautari de la malul Marii Negre. (Miruna Mihalcea)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden