x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Lume, lume...

Lume, lume...

27 Mar 2005   •   00:00

Focul Sfant aduce bogatie / Vopseaua ucide / Mancare pe sfori / Zidului Berlinului, regretat / La "spart" de tobe / Scotienii, deposedati de kilt-uri

  • de MIRUNA MIHALCEA
  • MONDEN
  • FOCUL SFANT ADUCE BOGATIE

    Conform obiceiurilor de Pasti, in estul Germaniei se sare peste un foc aprins in Sfanta Zi a Invierii. Traditia spune ca acest obicei curata sufletul de pacate si aduce bogatie celor care il practica

    Vopseaua ucide

    Michael Forbey, zugrav de meserie, a decedat in timpul serviciului. Propietarul piscinei pe care Forbey o vopsea l-a gasit pe acesta inecat in apa a carei adancime nu depasea 20 de centimetri. Autoritatile nu considera moartea suspecta si sustin ca zugravul a ametit din cauza vaporilor puternici emanati de vopseaua cauciucata, speciala pentru piscine.

    Cura - Mancare pe sfori

    Specialistii de la Gradina Zoologica Alaska din Anchorage, Idaho, sunt ingrijorati din cauza elefantului Maggie. Kilogramele in plus ale pachidermului risca sa-i afecteze grav sanatatea si singura solutie este o cura de slabire artificiala. Asa ca specialistii si-au propus sa instaleze in "locuinta" lui Maggie un sistem de sfori pe care bolurile cu mancare sa se plimbe constant, astfel ca elefantica sa fie obligata sa se miste pentru a ajunge la hrana. In libertate, un elefant african alearga aproximativ 16 ore dupa hrana si dupa apa. Un reprezentant al institutiei sustine ca aceasta e singura metoda care ar putea indemna un animal sedentar sa faca miscare.

    Paradox - Zidului Berlinului, regretat

    Un studiu publicat recent arata ca nemtii, deopotriva rezidenti ai partilor estica si vestica ale Germaniei, ar fi preferat ca Zidul Berlinului sa fi ramas la locul lui. La aproape 15 ani de la unificarea Germaniei, un sfert dintre vestici si 12% dintre estici vor inapoi Zidul. Acelasi studiu releva faptul ca nemultumirile au fost iscate de scaderea standardului inalt de viata din Vest precum si de situatia precara a economiei din Est. Miliardele de dolari investite in vechea regiune comunista n-au rezolvat problema somajului si a scaderii rapide a indicelui demografic, asa ca pana si berlinezii sunt de acord ca Zidul n-ar fi trebuit daramat.

    Record - La "spart" de tobe

    Un grup de noua muzicanti kenieni revendica recordul mondial dupa ce au cantat la tobe timp de 100 de ore, neintrerupt. Recordul initial fusese stabilit la 16 ore. Evenimentul s-a desfasurat intr-o piateta din Nairobi, trupetii organizandu-se cate trei, in ture de opt ore. "Dupa o asemenea oboseala dulce, te simti vindecat. Asta inseamna fericire pentru noi", declara unul din tobosari. Cand spui Africa, spui foamete si boala, motiv pentru care organizatorii show-ului au vrut sa arate si o parte mai frumoasa a vietii. (R. G.)

    Traditie - Scotienii, deposedati de kilt-uri

    Oficialii din conducerea Universitatii Cambridge sunt tinta unor grave acuze de "violare" a traditiei scotiene. Din cauza ca in ultima vreme studentii scotieni poarta din ce in ce mai des kilt-uri, Universitatea a decis ca, cel putin la ceremonia de inmanare a diplomelor, absolventii sa imbrace uniforma standard si nu costume specifice fiecarei culturi, pentru a se evita astfel discriminarile de orice fel. Ei sustin ca membrii universitatii sunt cu totii egali si nu trebuie sa se diferentieze de ceilalti, nici macar prin tinuta. Cambridge nu e prima universitate din Anglia care interzice portul national.
    ×
    Subiecte în articol: antimonden