Organizarea ediţiei din 2010 a Festivalului Mamaia a stat sub semnul îndoielii, în primul rând din pricina restricţiilor bugetare, dar şi sub semnul ambiţiei unor oameni care nu au vrut să lase acest eveniment să moară.
Cum-necum, s-a făcut. Ce va fi (sau va mai fi) Mamaia la anul? Cristian Zgabercea, reprezentantul organizatorului, Consiliul Judeţean Constanţa, spune că da: "Festivalul nu va muri. Anul viitor vom reface formatul". Ba chiar nu se va mai lăsa totul pe ultima sută de metri, astfel că pregătirile vor începe din iarnă. Regizorul festivalului, Petre Năstase, susţine chiar că se va organiza o caravană de preselecţii în toată ţara.
Ediţia jubiliară 40 de ani de Mamaia a iscat numeroase comentarii legate de calitatea concurenţilor, a compoziţiilor, de organizare, jurii şi prezentatori. De multe ori, ce s-a văzut la televizor părea mai degrabă o repetiţie decât un concurs. Cu siguranţă, acesta este rezultatul pregătirii insuficiente a unui eveniment de o asemenea anvergură. Dincolo de asta, a fost o lecţie de ambiţie şi chiar de solidaritate între artişti, unii dintre ei cheltuind fonduri personale pentru a da o mână de ajutor la organizare.
Adrian Romcescu nu a cerut nici un leu pentru imnul pe care l-a compus pentru ediţia jubiliară a Festivalului Mamaia. Romcescu nu este Moga, despre care s-a vehiculat în presă că ar fi primit de la Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, suma de 15.000 de euro pentru realizarea "imnului turistic" al României. Toate cheltuielile de producţie a imnului Mamaia s-au ridicat la 500 de euro, bani suportaţi de producătorul artistic al festivalului, Niki Constantinescu.
Probabil încă sub impactul emoţional al dispariţiei Mădălinei Manole, mai mulţi concurenţi de la secţiunea Interpretare au ales să-şi demonstreze talentul cu piese ale acesteia. De altfel, locurile I şi al II-lea au fost câştigate de debutante care au cântat "Suflet gol", respectiv "Tu n-ai avut curaj", ambele melodii din repertoriul Mădălinei. Se pare că Rodica Tudor şi Cristina Vasiu au ales cărţi câştigătoare...
Ce ne-a plăcut, şi poate nu ar fi o idee de abandonat, a fost iniţiativa aducerii pe scena Festivalului Mamaia a unora dintre concurenţii de la Eurovision. Măcar aşa, ca un "schimb de experienţă" sau ca o paradă a felului în care se face muzica în alte ţări europene! Chiara din Malta s-a bucurat că în sfârşit a ajuns în România, unde îşi dorea de mult să cânte. Păcat că recitalul a fost prea scurt, dar poate că acesta este doar un început.
Citește pe Antena3.ro