x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Manelele şi Morandi

Manelele şi Morandi

de Dana Cobuz    |    17 Aug 2007   •   00:00
Manelele şi Morandi

Aduce un pic cu al nostru Ricky Dandel, dar e bulgar şi-l cheamă Dono Tsvetkov. Deloc intămplător, este preşedintele Festivalului Internaţional de Muzică Discovery, primul festival "privat" de la sud de Dunăre.

Aduce un pic cu al nostru Ricky Dandel, dar e bulgar şi-l cheamă Dono Tsvetkov. Deloc intămplător, este preşedintele Festivalului Internaţional de Muzică Discovery, primul festival "privat" de la sud de Dunăre.

Dono Tsvetkov s-a mişcat mai toată viaţa lui in această breaslă: a absolvit şcoală de muzică, a fost solist, compozitor, producător, impresar, prezentator tv şi de radio, cronicar muzical. In condiţiile in care Bulgaria avea un festival internaţional de tradiţie, "Orfeul de Aur", Tsvekov a avut curajul ca, in 1992, la Varna, să organizeze prima ediţie a festivalului "Discovery". Intre timp, Orfeul a murit (de vreo şapte ani), iar Discovery a ajuns la cea de-a 16-a ediţie.

IN ISTORIE. De vocile vecinilor romăni este teribil de impresionat: "Silvia Ştefănescu, Laura Stoica, Luminiţa Anghel, Nico, Mihai Trăistariu, Angel, Carmen Trandafir, Jasmine au luat premii importante la Discovery". Despre cel mai important festival concurent din zonă, "Cerbul de Aur", are tot cuvinte de laudă: "De trei ori am fost la Braşov, in calitate de producător al concurenţilor bulgari. Foarte frumoasă atmosfera la acest eveniment, iar bugetul este de invidiat, faţă de al nostru!", spune Tsvetkov. Il informăm că e al doilea an consecutiv cănd nu se organizează Cerbul. Ne dă un răspuns tipic... romănesc, de om impăcat cu soarta: "Unele lucruri sunt menite să rămănă in istorie şi atăt. La noi, Orfeul nu se mai organizează de ani buni, asta nu inseamnă că lumea nu-şi aduce aminte că a existat".

Manelele sunt preţuite in Bulgaria, videoclipurile cu Adrian Minune, Costi Ioniţă şi alţii putănd fi vizionate la televiziunile cu profil muzical. "Noi nu avem manele, dar le ascultăm pe ale voastre. Sunt foarte populare, chiar dacă bulgarii nu inţeleg versurile. In schimb, in discoteci şi la radio are succes Morandi", ne-a mai spus Tsvetkov.

×
Subiecte în articol: antimonden