x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Muzeul unui pensionar - Loghin si Mutu, in curtea lui Dumitru Musel

Muzeul unui pensionar - Loghin si Mutu, in curtea lui Dumitru Musel

de Dana Cobuz    |    02 Iul 2006   •   00:00
Muzeul unui pensionar - Loghin si Mutu, in  curtea lui Dumitru Musel

Un gard alb, care lasa sa se vada printre scandurile lui trei statui ciudate, strajuieste o latura a pietei din Valenii de Munte.

Aici locuieste de zece ani pensionarul Dumitru Musel. "Ochiul mintii", "Treimea" si "Viata" sunt cele trei sculpturi abstracte care-i pazesc curtea zi si noapte. Sa stam la o "bombaneala", adica la o vorba, ne indeamna, de cum ii intram in batatura, sculptorul. Pasionat de arta in diversele sale forme - actorie, poezie, sculptura, fara sa fi devenit inca membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Musel traieste "in saracia lui bogata", cum ii place sa spuna.

PLEIADA. Din ceramica cruda, lemn, alabastru, chiar piatra de rau, Musel a facut pana acum peste 400 de sculpturi, statui si masti. Este un artist fara patalama si a fost atras, dintotdeauna, de frumos. A inceput ca model la Belle Arte, a pozat ca model chiar si pentru Corneliu Baba, a fost actor amator in tinerete, scrie poezii, picteaza, sculpteaza. Este bucurestean get-beget, dar s-a retras la Valenii de Munte dupa ce a iesit la pensie. Si-a amenajat un mic atelier, unde si-a pus si un pat, sa aiba unde trage un pui de somn cand sta sa lucreze sau sa scrie noaptea.
Pe langa stau agatate pe pereti zeci de masti si statui, chipuri de personalitati din cele mai diverse, in alaturari neasteptate. Laura Stoica, George Bush, Galileo Galilei, Paulo Coelho, Stelian Tanase, Cristian Tudor Popescu, Cristian Tabara, Ion Tiriac, Adrian Paunescu, Adi Mutu, Gigi Becali, Alexandru Paleologu, Teodor Melescanu, Mitica Dragomir, Goethe, Catalin Stefanescu, Andreea Marin, Monica Anghel, Traian Basescu, Maia Morgenstern, Nichita Stanescu, Pavel Stratan, Tudor Gheorghe, Stela Popescu, Irina Loghin, Dan Spataru, Teo Peter, Leonard Doroftei, Sorin Oprescu, Nea Marin, Nicolae Iorga in mai multe variante.

VALOARE. De ceva vreme, si-a pus in gand sa imortalizeze, in stilul sau, celebritatile trecute in nefiinta. Sa-si faca in casa o galerie a personalitatilor ramase vii doar in cartile de istorie. "Am inceput sa-i fac cam pe toti. Trebuie sa marturisesc ca majoritatea chipurilor le fac dupa fotografiile din ziarul dumneavoastra." Toate piesele au valoare sentimentala, dar Musel a mai vandut din ele, ca "din trei milioane si ceva pensie nu se poate trai. Am rupt din mine, da’ n-aveam ce face". In plus, toti vor degeaba, "iar pe nimic nu le vand, ca-mi vand viata. Eu nu fac kitsch, sa-l dau in piata", spune sculptorul.

×
Subiecte în articol: antimonden