x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Nicolas Cage restituie un craniu de dinozaur achiziţionat legal, dar care fusese furat din Mongolia

Nicolas Cage restituie un craniu de dinozaur achiziţionat legal, dar care fusese furat din Mongolia

23 Dec 2015   •   15:43
Nicolas Cage restituie un craniu de dinozaur achiziţionat legal, dar care fusese furat din Mongolia

Actorul american Nicolas Cage a fost de acord să restituie un craniu de dinozaur pe care îl achiziţionase printr-o licitaţie publică şi despre care s-a descoperit ulterior că fusese scos ilegal din Mongolia, relatează marţi directmatin.fr.

Laureatul premiului Oscar va preda autorităţilor americane pentru a fi repatriat în Mongolia craniul de Tarbozaur cumpărat în martie 2007, cu 276.000 de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate de galeria I.M. Chait din Beverly Hills. El a câştigat atunci în faţa colegului său de breaslă Leonardo DiCaprio.

Galeria I.M. Chaitse a cumpărat craniul de la paleontologul Eric Prokopi. Acesta a fost condamnat în iunie 2014 la trei luni de închisoare după ce a recunoscut că a organizat un trafic cu fosile de dinozaur provenind din Mongolia.

Tarbozaurul (al cărui nume înseamnă "şopârlă înspăimântătoare"), văr îndepărtat al celebrului Tyranosaurus Rex, a trăit acum 70 de milioane de ani. Primele rămăşiţe ale acestei specii au fost descoperite în Mongolia, ţară care a decis în 1924 penalizarea exportului de fosile de dinozaur.

Procurorul care s-a ocupat de dosar, Preet Bharara, a reuşit să recupereze din 2012 în jur de zece fosile provenind din Mongolia, dintre care trei sunt schelete de Tarbozaur. "Fiecare din aceste fosile reprezintă un obiect inestimabil din punct de vedere cultural şi ştiinţific, care a fost subtilizat de la proprietarul lui legal", a spus omul legii.

×