x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Observator - Pe urmele lui Stefan cel Mare

Observator - Pe urmele lui Stefan cel Mare

28 Iun 2004   •   00:00

Mai sunt putine zile pana cand vom aniversa 500 de ani de la moartea voievodului Stefan cel Mare si Sfant.

Incepand de astazi, in fiecare seara la Antena 1 veti putea urmari in "Observator" reportaje inedite despre faptele marelui domnitor al Moldovei. O echipa a Observatorului a mers pe urmele lui Stefan cel Mare si va va dezvalui o parte a secretelor care inca mai anima interesul istoricilor.

Astfel, cu incepere de la ora 20:00, la "Observator" veti putea vedea unde a fost facuta celebra sabie a voievodului, dar si sageata cu care a fost ales locul pentru construirea Manastirii Putna. De asemenea, veti patrunde tainele picturii de la Voronet, ale carei scene revin, dupa o jumatate de mileniu, in actualitate. In fastuoasa reprezentare a Judecatii de Apoi, pictorii descriu parerea de rau a ortodocsilor moldoveni fata de despartirea Europei crestine in doua mari biserici - catolica si ortodoxa. Premonitia pictorilor anonimi de la Voronet pare sa devina realitate in zilele noastre - Europa unita. In preajma lui Stefan cel Mare si Sfant au stat oameni de nadejde precum Daniil Sihastru si portarul Sucevei, Luca Arbore. Echipa Antenei 1 va va povesti destinul acestor personaje importante in epoca domnitorului.

Periplul prin tara marelui Stefan se va incheia la Manastirea Putna, locul in care este inmormantat voievodul si spre care se vor indrepta, la 2 iulie, macar cu un gand de recunostinta, toti romanii.

×
Subiecte în articol: antimonden