x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Petrecere mare la 92 de ani!

Petrecere mare la 92 de ani!

24 Sep 2004   •   00:00

In fiecare an, Ion Dolanescu are grija sa-si aniverseze mama. Acum, la 92 de ani, Gherghina Dolanescu s-a bucurat de o masa mare, imbelsugata, de multe flori, dar nu si de prezenta tuturor copiilor ei. Din opt odrasle, cate a crescut o viata intreaga, la ziua sa de nastere nu au venit decat Ion Dolanescu si una dintre fiice.

ROXANA I. ANCUTA, HORATIU TUDOR

Persinari era pe vremuri o comuna destul de saraca. Astazi, in schimb, localnicii si-au ridicat case impozante cu banii stransi din munca depusa prin strainataturi, in special de prin Italia si Spania. In Persinari (judetul Dambovita), de unde este originara si Maria Carneci, traieste Gherghina Dolanescu, mama renumitului Ion Dolanescu, o femeie de care solistul de muzica populara a avut grija sa-i usureze batranetile. Pe 22 septembrie, Gherghina a implinit fantastica varsta de 92 de ani.

Sub o bolta de vita-de-vie, in mirosul strugurilor negri care asteptau sa fie culesi, celebrul rapsod a aranjat mesele, asa incat aveai impresia ca esti la nunta. Printre invitati, s-au numarat artistul emerit din Chisinau Arsenie Botnaru, care a inregistrat impreuna cu Dolanescu un compact disc intitulat "Am venit la casa voastra", realizatorul tv si interpretul Aurelian Preda si nu in ultimul rand, nu o putem omite pe tanti Flori, cea care se ocupa de treburile casei artistului de peste 15 ani. Pentru ca mama lui sa fie sarbatorita cum se cuvine, Ion Dolanescu a adus lautari, cel mai cunoscut fiind acordeonistul Marin Onila.

URMARITA DE SARPE. Povestea vietii mamei lui Ion Dolanescu este una cat se poate de interesanta si frapeaza prin ambitia cu care aceasta femeie simpla de la tara a luptat pentru copii ei. Gherghina nu si-a cunoscut mama, care a murit intr-un mod mai rar intalnit. Mai exact, Sultana a fost alergata de un sarpe pe o distanta de trei km, iar cand a reusit sa se adaposteasca intr-o casa, a suferit un soc atat de puternic incat a paralizat. A murit, insa, dupa sase luni de chin. Pentru ca bunicul lui Dolanescu nu mai putea sa-si creasca fetele, a maritat-o pe Gherghina la varsta de 14 ani cu Radu, invatatorul satului. Dintr-o data, Gherghina facea parte din elita satului, alaturi de doctor si preot. Fericirea n-avea sa dureze mult, pentru ca la numai 22 de ani Gherghina ramane vaduva cu trei fete: Elvira, astazi in varsta de 75 de ani, Elena (72 de ani) si Anica (70 de ani). De acum, incepe calvarul acestei femei.

VIATA GREA. Ramasa singura, mama lui Dolanescu crede ca isi poate gasi alinarea langa Vasile, un barbat care-i facea curat prin curte si care era cu sase ani mai mic decat ea. Se marita cu acesta, si aduce pe lume nu mai putin de cinci baieti: Gheorghe (acum de 65 de ani), Ion (Dolanescu - 60 de ani), Paun (75 de ani), Nicolae (53 de ani) si Constantin (51 de ani).

Pentru toti acesti opt copii, Gherghina a indurat vicisitudinile vietii, nu rareori fiind obligata sa renunte la mancare pentru a-i hrani pe ei. De exemplu, mama artistului ajunsese sa croiasca haine pentru aproape toti satenii din Persinari. Si acum, masina de cusut sta intr-un colt al casei, ca un fel de piesa de muzeu. Ca sa va dati seama ce viata nenorocita a dus aceasta femeie, sa spunem ca al doilea barbat al ei daduse in patima bauturii si nu numai ca nu aducea bani in casa, dar mai mult, ii snopea in bataie atat pe ea, cat si pe copii.

PARASIT DE TATA. In timpul primei casnicii, Radu invatatoru’ a construit o fantana in fata casei, pentru ca orice calator istovit sa-si potoleasca setea. In timp insa, fantana s-a deteriorat si a necesitat lucrari de imbunatatire. Saraca fiind, Gherghina i-a rugat pe sateni sa stranga bani pentru a repara fantana si, in acest fel, sa cinsteasca memoria sotului ei. Numai ca Vasile, in nemernicia lui, a fugit cu banii facand-o, astfel, de ras pe Gherghina in tot satul.

Fetele se maritasera, iar femeia ramasese sa isi creasca cei cinci baieti intr-o casa cu numai doua camere. Astazi, pe locul vechii case parintesti este amenajata o gradina, Ion Dolanescu construindu-i mamei sale o casa spatioasa cu mai multe anexe.

CU MARGELE. La cei 92 de ani, Gherghina este o femeie foarte cocheta, gatindu-se de ziua ei cu cele mai frumoase haine, cu margele si, pentru ca tabloul sa fie complet, si-a dat si cu lac pe unghii. Intr-o zi care ar fi trebuit sa fie plina de bucurie, Gherghina nu a putut decat sa-si exprime regretul fata de faptul ca dintre toti copiii ei, la aniversarea celor 92 de ani, nu s-au aflat decat doi dintre acestia, cei mai multi dintre nepoti sau stranepoti parand ca au uitat-o. Cu toate acestea, ii iubeste pe toti si, cu intelepciune, le gaseste o scuza, doar au si ei problemele lor.

Celebrul interpret vorbeste cu admiratie despre venerabila lui mama si afirma cu mandrie ca a fost iubita de sateni deoarece nu a facut rau nimanui, niciodata si, lucru mai rar intalnit la tara, nu a barfit pe nimeni.

CREDINCIOASA. Fire religioasa si cu frica de Dumnezeu, Gherghina marturiseste ca si la aceasta varsta nu se da jos din pat pana nu-si face rugaciunea, multumind Celui de Sus ca atat ea, cat si copiii sunt sanatosi. Poate parea o exagerare, dar pana la aceasta varsta Gherghina nu a cunoscut ce inseamna nici macar o aspirina, ca sa nu mai spunem ca nu a trecut pragul vreunui spital.

  • DRAGOSTE DE FIU. Ion Dolanescu a muncit din greu pentru a-i asigura mamei sale o batranete linistita

    DEDICATIE DE LA CEL MAI IUBIT NEPOT

    Un capitol special al vietii Gherghinei este rezervat celui mai iubit nepot, si anume Ionut Dolanescu. Inca de la nasterea lui, Gherghina l-a imbaiat, i-a dat sa manance, practic Ionut a crescut sub ochii ei. Cand vorbeste despre vedeta Antenei 1, pe obrajii incretiti de vreme se scurg doua lacrimi. Pur si simplu il adora si spune ca Dumnezeu a fost bun cu Ionut si i-a dat, pe langa noroc in cariera, o femeie frumoasa cu suflet cald. La randul lui, Ionut ii multumeste bunicii sale pentru toata grija pe care i-a purtat-o atatia ani si nu uita niciodata sa o viziteze ori sa-i telefoneze. Din caldura inimii lui, Ionut i-a cantat bunicii sale o melodie de dor, demonstrand, daca mai era nevoie, ca are o voce sensibila si un timbru inimitabil. De la ea, Ionut a invatat sa-l iubeasca pe Dumnezeu si sa fie corect cu semenii lui, sa nu minta si sa nu insele. Desi era obosit, dupa o zi epuizanta de filmari, nepotul a strabatut atatia kilometri pentru a fi langa venerabila sa bunica.

  • Foto

    CARIERA

    La 18 ani, Ion Dolanescu pleaca de acasa pentru a canta alaturi de Orchestra din Targoviste. A fost momentul decisiv al carierei sale. Atunci a cunoscut-o pe Maria Tanase, cea care avea sa-l sprijine in viata. L-a bagat la Liceul Teoretic din Targoviste si i-a deschis calea spre celebritate. Ca militar, a cantat in Ansamblul Ciocarlia, iar dupa ce aceasta s-a desfiintat in 1972, a trecut la Ansamblul Doina al Armatei, unde avea s-o cunoasca pe Maria Ciobanu.

    Are peste 1.000 de fini, pentru ca asta a fost slabiciunea lui: sa cunune ori sa boteze. Lumea artistica il socoteste pe Ion Dolanescu drept ultimul mare boem al Bucurestilor datorita petrecerilor grandioase, unele care se intindeau, uneori, chiar pe durata a trei zile.
    Cu siguranta ca in muzica populara, Ion Dolanescu a fost ceea ce se numeste o vedeta in adevaratul sens al cuvantului.

    IUBIRILE

    Mama artistului isi aminteste ca, in copilarie, acesta era foarte descurcaret si dornic sa scape de saracie. De exemplu, Dolanescu reusise sa-si cumpere doi stupi si se gandea cum sa-i inmulteasca, insa visul lui a fost spulberat de catre tata, care, ajuns acasa pe sapte carari, i-a distrus stupii cu un topor. Marea calitatea a lui Ion Dolanescu a fost aceea ca nu s-a descurajat niciodata. A invatat sa faca injectii, sa coasa, orice numai ca sa puna un ban deoparte.

    Intrebata despre primele iubiri ale lui Ion, Gherghina spune ca acestea s-au consumat pe cand viitoarea vedeta avea 15 sau 16 ani. Si acum isi aminteste ca pe prima fata o chema Maria a lu’ Muscu, iar Mita Sarboaica, a doua dragoste din adolescenta, il cauta pe Ion la poarta, cand parintii ei erau plecati la treburile campului.
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden mama dolanescu gherghina