x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Povestea Fanfarei Ciocarlia e bestseller

Povestea Fanfarei Ciocarlia e bestseller

de Dorian Cobuz    |    Dana Cobuz    |    25 Ian 2006   •   00:00
Povestea Fanfarei Ciocarlia e bestseller

Instrumentistii din Zece Prajini au impresionat nu doar spectatorii care le-au auzit muzica, ci si scriitorii si realizatorii de filme.

Faima Fanfarei Ciocarlia creste chiar si cand membrii ei sunt in vacanta de iarna, acasa, la Zece Prajini. Suflatorii, care si-au uimit spectatorii din toata lumea cu incredibila viteza in care isi canta piesele, se numara printre eroii cartii "Princes Amongst Men - Journeys with Gypsy Musicians" (Printi printre oameni - Calatorii alaturi de muzicieni tigani), a scriitorului britanic Garth Cartwright. Aceasta a inregistrat vanzari remarcabile in 2005 si este pe cale sa intre in topul celor mai bine vandute carti si in 2006, urmand sa fie publicata in curand in editii speciale pentru Franta si Japonia.

In luna ianuarie, la Londra, Garth Cartwright a organizat un festival de muzica si film dedicat culturii tiganilor din Balcani. Printre peliculele proiectate s-a numarat si documentarul Iag Bari, care urmareste povestea formarii si cariera fanfarei Ciocarlia.

In materie de film, "diavolii ritmului" pregatesc o noua surpriza: producatorul de film american Jasmine Dellal a definitivat lucrul la documentarul "Gipsy Caravan", care ii are ca personaje pe cei 12 membri ai Ciocarliei, surprinsi atat in timpul turneului sustinut in SUA, in 2002, cat si acasa, la Zece Prajini. Lansarea oficiala a filmului va avea loc in toamna acestui an.

ZIUA SI CONCERTUL. Pana atunci, insa, romanii vor mai urca pe zeci de scene. In deschiderea anului, au pregatit un turneu european, care incepe la 20 februarie, la Zagreb (Croatia), si se incheie la 26 martie, la Helsinki (Finlanda). Este un tur de forta prin 28 de orase, in care vor sustine 29 de concerte. Poate fi un tur de glorie, daca Fanfara Ciocarlia se va numara printre laureatii Premiilor World Music BBC3 Radio, ale caror nume vor fi anuntate la inceputul lunii februarie. Sa-i ajutam sa castige premiul BBC pentru categoria Europa, dar si premiul de popularitate, votandu-i la adresa: http:// www.bbc.co.uk/ radio3/worldmusic/a4wm2006/nominees.shtml. Romanii ii pot vota pana la 31 ianuarie.

×
Subiecte în articol: antimonden