x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Preselecţia erorilor la TVR

Preselecţia erorilor la TVR

de Dana Andronie    |    Dana Cobuz    |    19 Ian 2008   •   00:00
Preselecţia erorilor la TVR


“Regretabila eroare” este formula magică prin care echipa responsabilă de faza naţională Eurovision 2008, în frunte cu directorul Ioan Duma, se scuză pentru calificarea unei piese în locul alteia.

EUROVISION 2008 - S-a deschis condica de sugestii şi reclamaţii


“Regretabila eroare” este formula magică prin care echipa responsabilă de faza naţională Eurovision 2008, în frunte cu directorul Ioan Duma, se scuză pentru calificarea unei piese în locul alteia.

Confuzia vine din faptul că la preselecţie au participat două piese cu acelaşi titlu: “Follow me”. Astfel, compozitorii Alexandra Bădoi şi Mircea Elisei au fost declaraţi admişi (77 de puncte) în locul lui Mihai Pocorschi (131,5 de puncte). “La centralizarea rezultatelor, programul de ordonare a datelor a înscris automat în lista câştigătorilor piesa «Follow Me» a Alexandrei Bădoi, pentru că alfabetic numele ei era înaintea numelui trupei VH2. La reverificarea manuală a rezultatelor, s-a constatat această greşeală”, recunoaşte Ioan Duma într-un comunicat trimis ieri-dimineaţă. Reverificarea “manuală” ar fi trebuit efectuată înainte de a se da presei lista celor admişi în semifinale.

 

SCUZE. “Victima regretabilei erori”, Mihai Pocorschi, ne-a declarat: “Mi s-a părut ciudat ca piesa mea să nu fi trecut de preselecţie. Am sesizat aseară (n.r – joi, 17 ianuarie) organizatorii şi s-a descoperit că există o eroare. Am acceptat scuzele TVR şi nu ne vom retrage din concurs”.

Pe lângă această greşeală flagrantă, mai există cel puţin două piese-problemă, care riscă descalificarea: “Your Love” şi “Fight for Life”. “Your Love”, scrisă de George Popa şi Irina Gligor, calificată în 2008 prin trupa Paradise, a participat şi în 2005 la selecţia naţională Eurovision.

Atunci era cântată de Alexandra Ungureanu, care s-a retras din semifinale din proprie iniţiativă. Însă piesa a fost făcută publică: Alexandra a interpretat-o live în emisiunea lui

Teo, de la Pro TV. Mai mult, piesa a putut fi ascultată şi pe site-ul TVR în 2005. “I-am avertizat şi pe manager, şi pe fetele de la Paradise – spune compozitorul George Popa – că Alexandra Ungu-reanu a intrat în concurs cu aceeaşi piesă în 2005, dar au cumpărat-o şi au vrut să o înscrie în 2008. A fost făcută public, într-adevăr, dar nu în scop comercial.” Totuşi Pro TV a plă-tit drepturi de autor, compozitorul încasând un procent, fie el şi infim. “Piesele muzicale înscrise în concurs (muzică şi versuri) nu trebuie să fi fost făcute publice în scopuri comerciale înainte de 1 octombrie 2007”, prevede regulamentul TVR.

 

Interpretabil

Compozitorul Radu Marius Alin a înscris piesa “Fight For Life”, deşi aceeaşi creaţie, interpretată tot de Nico, a fost eliminată în 2007. În plus, melodia poate fi ascultată, din 17 iunie 2007, pe www.youtube.com. În regulamentul EBU se stipulează că piesele înscrise “nu trebuie să fi fost făcute publice înainte de 1 octombrie a anului precedent selecţiei”. TVR a tradus din limba engleză această regulă astfel: “Nu trebuie să fi fost făcute publice în scopuri comerciale”.

Ne abţinem de la comentarii, dar ţinând seama doar de regulamentul EBU grecii de la oikotimes.com (site dedicat Eurovisionului) au tăiat deja din lista de admişi “Fight For Life”, scoţând de pe banca de rezerve “Brasil”, interpretată de Tom Boxer feat. Anca Parghel & Fly Project.

×
Subiecte în articol: antimonden