x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Trei tigani ursari si 5.000 de kilowati

Trei tigani ursari si 5.000 de kilowati

10 Dec 2004   •   00:00

Posturile tv muzicale difuzeaza, de cateva zile, primul videoclip al trupei de tigani ursari Shukar Collective, "Malademna".

SOCIABIL. Regizorul Radu Muntean s-a imprietenit cu vecinii "shukarului" Tamango
Povestea este una simpla, cu doua personaje, o fata (Barcelona) si un baiat (Costel), fiecare cu visul sau. Ea danseaza tot timpul, el boxeaza. Filmul este fragmentar, surprinzand scene din viata tiganilor din Gratia, satul de unde se trag Tamango, Clasic si Napoleon, cei trei "shukari".

Videoclipul a costat mai bine de 8.000 de euro, dar a reunit o echipa cu valoare, in care apare si actorul Dragos Bucur ("Furia"), dirijata de regizorul Radu Muntean. Cele doua zile de filmare nu au fost lipsite de peripetii si momente in care producatorii au stat cu sufletul la gura. Spre exemplu, la scena in care Napoleon si Clasic sunt catarati pe acoperisul casei lui Tamango, toti s-au speriat ca tavanul va ceda. Tamango a fost cel care a insistat ca scena sa fie filmata, fiind sigur de rezistenta acoperisului. Decorul a fost unul cat se poate de generos, cu triaje feroviare, interioare de case de paianta, carciumi vechi, gramezi de porumb si multi gura-casca. Un astfel de spectator, care nu a avut deloc stare si a fugarit absolut orice animal sau om gasea prin curte, a fost Armando, surprins spre sfarsitul videoclipului mirandu-se la camera de luat vederi.

LUNA ELECTRICA. Un episod aparte este legat de filmarile de noapte, pentru cadrele finale in care Barcelona se intalneste cu Costel la o rascruce de drumuri, sub razele "luniia. Lumina a fost una artificiala, generata de patru becuri cu o putere insumata de 5.000 de kilowati, "montate" in interiorul unui balon umflat cu heliu. Procedeul este unul foarte rar folosit in Romania. Curiozitatea localnicilor din Gratia a fost atat de mare, incat toti nuntasii care petreceau la o jumatate de kilometru de locul filmarii au lasat mancarea si mirii si au venit sa vada ce se intampla. (Dana Ciobanu)

TEHNICI
Pelicula folosita pentru filmarea videoclipului "Malademna" este Super16 Vision2, cel mai nou si scump model KODAK aflat in acest moment pe piata de profil. Radu Muntean a insistat sa lucreze cu acest model, pentru a da impresia ca granulatia este de film artistic. Videoclipul a fost montat exclusiv din CUT-uri, fara adaugarea nici unui efect special. Cadenta "Malademnei" a fost redata in imagine printr-un montaj simplu, cu numeroase ruperi de ritm. Au existat cateva probleme cu playback-ul, Napoleon si Clasic s-au transformat in profesionisti, cu atat mai de laudat cu cat se aflau la filmarea primului videoclip Shukar.

×
Subiecte în articol: antimonden