x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Ce înseamnă când câinelui tău i se ridică părul pe spate

Ce înseamnă când câinelui tău i se ridică părul pe spate

de Redacția Jurnalul    |    26 Dec 2023   •   11:00
Ce înseamnă când câinelui tău i se ridică părul pe spate
Sursa foto: Hepta

Poate ai observat că uneori câinele tău este zburlit și i se ridică părul de pe spate. Poate când latră sau când pare anxioa. Aceste fire de păr sunt numite "hackles" și se întind de la capul câinelui până la baza cozii. Află mai multe despre ele și de ce se manifestă în acest fel.

Hackles reprezintă firele de păr care se întind de-a lungul coloanei vertebrale a câinelui și sunt susținute de un set unic de mușchi. Acești mușchi pot determina ridicarea părului și acest lucru poate fi un semn de entuziasm, frică, anxietate sau agresivitate, transmite DC News.

Câinii nu au control asupra acestor mușchi, deoarece aceștia sunt declanșați de un reflex involuntar. Sunt reacționari, ceea ce înseamnă că sunt stimulați de sistemul nervos al câinelui. Părul se ridică atunci când mușchii sunt stimulați, făcând ca animalul să pară mai mare decât este în realitate, în acest moment de luptă sau fugă.

Ce determină ridicarea părului la câine?

Există câteva motive pentru care poți observa această reacție la câinele tău, și contrar credinței populare, nu întotdeauna semnifică agresiune. Acestea includ:

Entuziasm

Dacă câinele tău are o personalitate exuberantă, părul lui poate să se ridice atunci când sunt copleșiți de entuziasm.

Curiozitate

Ridicarea părului poate fi, de asemenea, un semn de curiozitate. Acest lucru se poate întâmpla atunci când întâlnesc oameni noi, un câine nou sau sunt duși într-un loc nou cu multe mirosuri noi.

Agresivitate

Ridicarea părului poate fi uneori cauzată de agresivitate. Pentru indicii suplimentare care să ajute la determinarea motivelor subiacente, este important să observi și alte aspecte ale limbajului corporal. Ridicarea părului din cauza agresivității la câini este de obicei însoțită de alte comportamente, cum ar fi lătratul sau mârâitul. Dacă ai orice fel de îngrijorare cu privire la comportamentul câinelui tău, este cel mai bine să cauți ajutor la un veterinar.

Anxietate

Anxietatea la câini se poate manifesta în diferite forme. De la coada între picioare până la ridicarea părului. Această reacție poate fi declanșată de întâlnirea cu o persoană nouă, mutarea câinelui într-un loc nou sau vizita la veterinar.

Ce trebuie să faci dacă se ridică părul câinelui tău 

Câinii își iau indicii comportamentale de la noi, așa că este important să încercăm să rămânem calmi și să nu reacționăm exagerat în orice situație care îi determină pe câini să-și ridice părul. Este important să determinăm de ce se întâmplă acest lucru, astfel încât orice probleme comportamentale să poată fi abordate, dacă este necesar.

Ia în considerare mediul în care se află, fie că este familiar sau nou, sau dacă în jurul câinelui sunt persoane sau obiecte noi.

Dacă observi că părul câinelui s-a ridicat din cauza entuziasmului, atunci nu este nimic de îngrijorat. În această situație, limbajul corporal poate sugera jocul - de exemplu, aplecarea înainte într-o poziție de joacă.

Cu toate acestea, dacă câinele tău se simte anxios sau speriat sau ai preocupări că semnele pot indica agresiune, abordează întotdeauna situația cu prudență. Este important să fii atent la limbajul corporal al câinelui în aceste situații pentru a determina ce a cauzat ridicarea părului câinelui.

Cum sunt afectați câinii în funcție de rasă

Există anumite rase de câini cărora li se ridică părul mai des. Aceste rase au, în general, păr mai scurt și mai fin. Ridicarea părului în rasele cu blană lungă, buclată sau groasă va fi mult mai puțin evidentă. Indiferent de cauza subiacentă, părul ridicat al câinelui va dispărea atunci când acesta s-a liniștit, potrivit Purina.co.uk

Muzică și sunete pentru a liniști un câine anxios

O muzică bună poate îmbunătăți starea de spirit a oricui, inclusiv a prietenilor noștri canini! Unele melodii ne pot încuraja să ne punem pantofii de dans, în timp ce altele au puterea deplină de a ne adormi, așa funcționează magia ei. Dacă patrupedul tău se confruntă adesea cu anxietate și manifestă semne de stres, muzica relaxantă pentru câini poate fi o opțiune bună de luat în considerare atunci când încerci să îl calmezi.

Ca majoritatea proprietarilor de câini, probabil că îți faci griji la gândul că prietenul tău blănos trebuie să treacă prin chinul zgomotelor puternice și stresante, cum ar fi zgomotul tunetului sau artificiilor. Cu toate că ideea de a folosi muzică relaxantă pentru câini pentru a combate stresul și anxietatea poate părea neconvențională, studiile au arătat că muzica poate, într-adevăr, să aibă un impact pozitiv asupra comportamentului câinelui. 

Se bucură câinii de muzica liniștitoare?

Absolut! Câinii, la fel ca oamenii, sunt atrași de diferite modele de sunete, tempouri și ritmuri. Deși nu pot percepe anumite înălțimi sonore din cauza auzului lor limitat, se vor bucura de zgomote și vor reacționa la ele, indiferent dacă sunt cățeluși sau câini adulți. De fapt, există chiar muzică creată special pentru câini, menită să le ofere confort în situații de anxietate.

Care este cea mai bună muzică pentru a calma câinii?

Asta depinde adesea de preferințele câinelui, dar cele mai importante aspecte de luat în considerare când alegi muzică pentru câini sunt tempoul, simplitatea tonurilor, utilizarea ritmurilor regulate și lungimea notelor muzicale. Preferințele câinilor indică spre muzica clasică, care are efecte liniștitoare și s-a dovedit că reduce semnificativ nivelurile de stres.

Nu este doar muzica clasică care poate avea un efect calmant asupra prietenului tău blănos. S-ar putea să te surprindă să afli că reggae și soft rock sunt, de asemenea, preferatele câinilor. De fapt, ei par să aprecieze aceste două genuri mai mult decât muzica clasică. 

Pe lângă o doză de Mozart sau Bob Marley, muzica relaxantă pentru câini poate include și zgomote de fundal precum sunetele naturii. Cu cât zgomotul este mai calm, cu atât mai liniștitor este efectul.

Când este recomandată muzica relaxantă pentru câini?

Există mai multe scenarii în care prietenul tău blănos ar putea beneficia de muzică liniștitoare. Iată doar câteva situații care i-ar putea provoca stres și anxietate:

  • Mutarea lor într-o casă nouă — fie ca animal de companie nou sau în cazul unei schimbări de locuință. Un mediu necunoscut este ceva care necesită timp pentru a te obișnui, și, pentru cele mai multe animale de companie, poate provoca anxietate.
  • În timpul zgomotelor puternice precum artificii sau furtuni.
  • Atunci când suferă de anxietate de separare. Câinii, în special rasele cu predispoziție socială, obișnuiesc să formeze o legătură strânsă cu stăpânii lor și, dacă sunt lăsați singuri pentru perioade lungi de timp, pot deveni foarte anxioși.
  • În timpul călătoriilor — fie cu mașina, avionul sau barca. Călătoritul este ceva cu care majoritatea animalelor de companie nu sunt foarte confortabile. Le este dificil să stea în același loc fără să se miște și să exploreze, iar acest lucru se agravează atunci când nu sunt foarte familiarizate cu locul în care se află.
  • În timpul episoadelor de anxietate socială. Nu toți câinii sunt sociabili, iar unii pot deveni foarte anxioși când întâlnesc animale sau persoane noi. A-i introduce unor oameni și animale cu niște melodii reggae plăcute pe fundal poate ajuta la ridicarea moralului și la crearea unui mediu relaxant pentru toți cei implicați.
  • La vizita la veterinar. Majoritatea animalelor de companie urăsc să meargă la veterinar, dar poate că examenele lor ar putea fi puțin mai plăcute dacă sunt însoțite de muzică relaxantă pentru câini, potrivit Purina.co.uk
×
Subiecte în articol: caine zburlit calmare anxietate