x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 10 semne că ai un copil foarte intuitiv

10 semne că ai un copil foarte intuitiv

de Moira Dună    |    19 Iul 2024   •   19:00
10 semne că ai un copil foarte intuitiv
Sursa foto: Hepta

Ca părinte, recunoașterea abilităților unice ale copilului tău poate fi o provocare, mai ales când vine vorba de intuiție - acea capacitate înnăscută de a înțelege ceva fără a fi nevoie de un raționament conștient.

Psihologia oferă o mână de ajutor cu câteva semne clare că al tău copil ar putea fi dotat intuitiv. Și nu este vorba să prezică vremea de mâine sau numerele la loterie. Este mai subtil și mult mai fascinant.

Iată 10 semne că al tău copilul ar putea avea abilități intuitive serioase:

1) Empatie
Empatia este adesea un indicator clar al unui copil dotat intuitiv.

Copilul tău pare să simtă ceea ce simt alții? Reacționează ei puternic la emoțiile celor din jur?

Aceste răspunsuri blânde pot fi un semn al unui dar intuitiv. Această capacitate de a se conecta profund cu emoțiile celorlalți este adesea un indicator că aceștia captează mai mult decât indiciile vizibile.

„Empatia este o înțelegere atât de intimă încât sentimentele, gândurile și motivele unei persoane sunt ușor de înțeles de către o altă persoană”, a spus Carl Jung. 

2) Observă zâmbetele false
„Copiii care cu intuiție dezvoltată sunt adesea buni în a descoperi diferența dintre un zâmbet real și unul fals”, a spus psihologul american Paul Ekman.

Acești copii pot simți deconectarea atunci când expresia exterioară a cuiva nu se potrivește cu sentimentele lor interioare. Este ca și cum ar avea un detector de minciuni. Deci, dacă copilul tău recunoaște adesea acele emoții care nu atât de evidente la alții, ei bine, s-ar putea să a un geniu intuitiv.

3) Întrebări profunde
Creșterea unui copil dotat intuitiv poate fi de-a dreptul obositoare. Ei ne fac să ne confruntăm cu adevăruri pe care de multe ori am prefera să le ignorăm.

„Din vulnerabilitățile tale va ieși puterea”, a spus Sigmund Freud.

Acești copii nu se tem să se scufunde adânc în psihicul uman, explorând emoții și motive pe care majoritatea adulților se chinuie să le înțeleagă.

Deci da, este o provocare. Dar este și uimitor. 

4) Aenție la detalii

Atenția la detalii este adesea un semn al unui copil dotat intuitiv. Sunt observatori, absorb informațiile din jur ca niște bureți mici.

Renumitul psiholog Jean Piaget a spus odată:

„Scopul educației nu este de a crește cantitatea de cunoștințe, ci de a crea posibilități pentru un copil de a inventa și de a descoperi, a spus jean Piaget.  

Acești copii inventează și descoperă în mod constant, deseori reluând detalii pe care cei mai mulți dintre noi le trecem cu vederea.

5) Se bucură de timpul lor în singurătate
Acest lucru ar putea părea contraintuitiv. Mulți dintre noi echivalează intuiția cu a fi extrovertiți, mereu în acord cu sentimentele și nevoile celorlalți. Dar, în realitate, mulți copii intuitivi sunt introvertiți.

„Cel mai terifiant lucru este să te accepti pe deplin”, a spus Carl Jung. 

Copiii intuitivi își folosesc adesea timpul în singurătate pentru a se angaja într-o introspecție profundă și pentru a se înțelege mai bine.

6) Sensibili la mediul înconjurător
Copilul tău pare să înțeleagă schimbările din mediu mai mult decât alții? Poate observă o ușoară schimbare a temperaturii camerei, o schimbare a luminii sau chiar starea de spirit a oamenilor din jurul lor.

Această sensibilitate sporită este adesea un semn al unui copil intuitiv. Sunt adaptați la lumea din jurul lor la un nivel pe care majoritatea dintre noi nu îl putem înțelege.

„Inteligenta emoțională începe să se dezvolte în primii ani... climatul emoțional din primii ani are efecte de anvergură”, a spus Danel Goleman. 

Sensibilitatea crescută a acestor copii față de mediul înconjurător ar putea fi primii lor pași în dezvoltarea unei inteligențe emoționale unice.

7) Visele lor sunt vii și adesea profetice
Visele pot fi o fereastră către subconștient, iar copiii intuitivi au adesea vise mai vii și mai semnificative decât colegii lor.

„Visele sunt cuvintele călăuzitoare ale sufletului”, a spus Carl Jung.  

Pentru acești copii intuitivi, visele pot fi un instrument puternic pentru a-și înțelege propriile emoții și lumea din jurul lor.

8) Se conectează cu animalele la un nivel mai profund
Conexiunea profundă cu animalele este adesea un semn al unui copil intuitiv. Ei par să înțeleagă și să comunice cu animalele la un nivel care depășește cuvintele.

După cum spunea Ivan Pavlov, renumitul psiholog rus:

„Dacă vrei să înțelegi sufletul unei ființe, trebuie să te uiți la relația ei de dragoste cu o altă ființă”, a spus I)van Pavlov.

9) Întârzie să se deschidă
Mulți copii intuitivi întârzie să se deschidă și să-și împărtășească gândurile și sentimentele.

Nu pentru că sunt timizi sau rezervați. Mai degrabă, ei procesează adesea mult mai multe informații decât ne dăm seama și au nevoie de timp pentru a-și formula gândurile.

„Necesar pentru a schimba o persoană este să-și schimbe conștientizarea despre sine”, a spus Abraham Maslow.

Acești copii intuitivi au adesea o conștiință de sine sporită, ceea ce îi poate face mai precauți în a-și împărtăși cunoștințele.

10) Au un „suflet bătrân”
A avea un „suflet bătrân” este adesea un semn al unui copil intuitiv. Ei par să înțeleagă lumea într-un mod care este profund și înțelept dincolo de anii lor.

Erik Erikson, un cunoscut psiholog al dezvoltării, a spus odată:

„Cu cât te cunoști mai mult pe tine însuți, cu atât ai mai multă răbdare pentru ceea ce vezi la alții”, a spus Erik Erikson.

Acești copii intuitivi au adesea o înțelegere profundă de sine, care se traduce printr-o răbdare și o perspectivă care par mult peste anii lor, notează geediting.com.

×
Subiecte în articol: intuitie copii parinti