x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 5 semne ale unei relații toxice pe care să nu le ignori niciodată

5 semne ale unei relații toxice pe care să nu le ignori niciodată

25 Aug 2020   •   11:40
5 semne ale unei relații toxice pe care să nu le ignori niciodată

Vezi semne că relația ta nu este cum ar trebui și te întrebi ce se întâmplă. Te uiți în jur și vezi oameni fericiți, iar în viața ta ai impresia ca lucrurile nu merg tocmai în direcția bună. Din păcate, este greu să știm când relațiile noastre sunt toxice. Suntem prea implicați în ele, iar dragostea ne poate orbi în multe feluri, scrie yourtango.com

Iată 5 semne ale unei relații toxice pe care nu trebuie să le ignori niciodată.

1. Mergi pe coji de ouă

Un  pacient foarte încrezător în oameni, vorbește despre ceea ce își dorește, este sigur de acțiunile sale și se simte bine cu el însuși. În schimb, se simte nesigur în prezența soției sale. Este neliniștit pentru că dacă va face ori va spune ceva care nu-i va place acesteia, ea va țipa. Nu se poate implica în proiecte privind casa lor, fără coordonarea ei, pentru că se teme că va greși. Stă mult timp în garaj pentru a se feri de ea. 

Mergi pe coji de ouă în preajma partenerului tău ? Ești mereu atent și grijuliu să nu faci ceva care îl supără ? Faci multe lucruri pentru a-l face fericit pe cel de lângă tine și tot nu este suficient ? Dacă răspunsul este „da”, acesta este un semnal de alarmă că relația ta e toxică. 

Nu trebuie să te simți inconfortabil să fii tu însuți într-o relație.

2. Stima de sine este grav afectată

Mulți oameni aflați într-o relație toxică nu se simt bine cu ei înșiși. În unele cazuri, simt ca merg pe coji de ouă, ceea ce îi face să își piardă încrederea în sine. În alte situații, simt că partenerii lor îi face să se simtă insignifianți. 

O pacientă spune că soțul său nu are niciodată un cuvânt frumos de spus despre ea. Nu o complimentează niciodată cu privire la felul în care arată, nu apreciază cina pe care a pregătit-o sau cât de bine se descurcă la locul de muncă. Aceste tipuri de atacuri directe și indirecte i-au distrus încet, în timp, stima de sine. Nu mai are încredere în ea însăși. 

Vă confruntați cu probleme privind calitățile voastre ? Dacă da, acesta este un semn că ar trebui să vă gândiți dacă mai vreți să rămâneți într-o asemenea relație.

3. Probleme de sănătate

Un pacient spune că după ce s-a căsătorit se simțea nefericit, motiv pentru care avea mereu probleme de sănătate. A dezvoltat alergii alimentare, unele dintre acestea fiind, de fapt, psihosomatice. A avut dureri cronice de cap și depresie din cauza unei reacții la drojdie. 

Când te afli într-o relație toxică, acet lucru se răsfrânge asupra sănătății tale fizice. Dacă ești dat mereu la o parte de către partener și nu te simi iubit, este imposibil să îți menții o stare bună de sănătate. Chiar dacă faci exerciții fizice în mod regulat și mânânci bine, ai șanse mari să te lupți cu probleme de sănătate dacă relația ta este toxică.

Ai probleme serioase de sănătate ? Acesta ar putea fi un semn că relația ta este toxică. Nu numai că trebuie să mergi la medic, dar poate este timpul să iei în considerare și alte lucruri.

4. Abuz de substanțe

De obicei, când oamenii trăiesc într-un loc unde se simt profund nefericiți, caută modalități de a gestiona acest lucru. Într-o lume ideală, oamenii ar apela la terapie și exerciții de relaxare. Dar în această viață grea în care trăim, mulți apelează la substanțe pentru a-și amorți durerea. În mod ironic, abuzul de substanțe poate înrăutăți o relație toxică. Drogurile și alcoolul slăbesc raționamentele de gândire, iar oamenii spun și fac lucruri de la care s-ar abține în mod obișnuit. Nu mai reușesc să aibă autocontrol, ceea ce duce la abuz emoțional și fizic. Dacă ambii parteneri apelează la substanțe, lucrurile pot escalada rapid și provoacă daune greu de reparat. 

Abuzul de substanțe poate duce și la depresie, iar când te simți fără dorință de viață, relația cu celălalt devine și mai grea. Chiar dacă partenerul tău nu abuzează de substanțe, acest lucru este un semn că lucrurile trebuie să se schimbe. 

5. Prietenii se retrag

Unui pacient i-a luat mult timp să observe că se află într-o relație toxică, însă și-a  dat seama că și-a pierdut toți prietenii. Gândește-te la cuplurile pe care le știi care se află în relații nefericite. Vă place să vă întâlniți cu ele ? Dacă ieșiți la cină, vreți să vi se alăture ? Sunteți cuplul acela pe care toată lumea îl evită ? Chiar dacă sunteți invitați în continuare, prietenii personali se îndepărtează de tine dacă te afli într-o relație toxică. Dacă tot ce vrei să faci ,este să vorbești despre relația ta nefericită  o să vezi că ceilalți de vor îndepărta. 

Viața este destul de grea, fără să fii nevoit să stai mereu lângă un prieten nefericit. Așa că fii atent la cei din jurul tău. Prietenii voștri de cuplu vă invită să faceți lucruri împreună ? Prietenii personali își găsesc scuze pentru a nu petrece timp cu voi ? Dacă răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este „da”, s-ar putea să te afli într-o relație toxică. Poate că este timpul să decizi dacă încerci să-ți repari relația ori să ieși din ea. 

×
Subiecte în articol: relatii toxice