x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 7 semne că un copil va fi o persoană bună când va deveni adult

7 semne că un copil va fi o persoană bună când va deveni adult

de Anastasia Paul    |    29 Mai 2024   •   20:15
7 semne că un copil va fi o persoană bună când va deveni adult
Sursa foto: Hepta

Există o diferență mare între a crește pur și simplu un copil, și a-l ajuta să devină o persoană bună. Distincția ține de observație. Atenția la semnele care indică faptul că micuțul tău este pe calea cea bună nu este întotdeauna atât de simplă pe cât pare.

Însă creșterea unei persoane bune implică recunoașterea acestor semne și consolidarea lor în primii ani.

1) Empatie
Este cu adevărat remarcabil cum pot fi observate semne timpurii de empatie la copii.

Empatia, capacitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele celorlalți, este o piatră de temelie pentru a fi o persoană bună. Este ceea ce ne permite să ne conectăm cu ceilalți la un nivel mai profund și formează baza compasiunii și bunătății.

Copilul tău vede un prieten căzând la locul de joacă și se grăbește imediat să verifice dacă este bine. Sau împarte jucăria preferată cu un frate care este supărat. Acestea sunt semne clare de empatie.

A-ți vedea copilul manifestând empatie la o vârstă fragedă poate fi extraordinar. Arată că dezvoltă o înțelegere a sentimentelor altor oameni și este dispus să-i sprijine în momente de nevoie.

Dar empatia nu este ceva ce se întâmplă peste noapte. Este dezvoltată de-a lungul timpului prin îndrumarea părinților și prin experiențele lor.

Încurajează aceste comportamente empatice.

2) Responsabilitate
Când copilul tău începe să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale – bune sau rele – este un semn pozitiv că își dezvoltă o busolă morală solidă.

El învață că acțiunile sale au consecințe. 

3) Diversitate
Într-un studiu s-a constatat că acei copii care sunt expuși la diverse medii devreme în viață manifestă atitudini mai pozitive față de diferite culturi.

Când copilul tău se împrietenește cu ușurință cu copii din diferite medii culturale, etnice sau socio-economice, este un semn că are o minte deschisă. El învață că nu este doar în regulă, ci și minunat să fii diferit.

Această acceptare a diversității este un indicator puternic nu doar al toleranței, ci și al empatiei, și al respectului față de ceilalți.

4) Recunoștință
Există ceva magic la un copil care înțelege valoarea cuvântului „mulțumesc”. Nu este vorba despre „mulțumirile” automate pe care copiii sunt adesea învățați să le spună, ci la recunoștința sinceră, care vine din aprecierea cu adevărat a ceea ce a primit sau experimentat.

Atunci când copilul tău nu numai că își amintește să-ți mulțumească pentru o masă sau un cadou, dar își exprimă și recunoștința pentru lucrurile de zi cu zi, cum ar fi petrecerea timpului împreună, este un semn puternic că va fi o persoană bună. El învață să aprecieze lucrurile mărunte din viață și să nu le ia de la sine înțelese.

Acest sentiment de recunoștință îl poate face pe copilul tău mai pozitiv, mai umil și mai bun – calități care sunt esențiale pentru oamenii buni. 

5) Nu îi este frică să susțină ceea ce este corect

Când copilul tău arată curajul de a susține ceea ce crede că este corect, chiar și atunci când este inconfortabil sau riscant, este un semn clar că va fi o persoană bună. El învață importanța integrității și a curajului.

6) Generozitate
Generozitatea este o altă trăsătură cheie a unei persoane bune. Nu este vorba doar de a împărtăși jucării sau bomboane, ci și de a fi generos cu timpul, atenția și dragostea lui.

Dacă observi că al tău copil împărtășește de bunăvoie jucăria sa preferată cu un frate sau un prieten ori se oferă să ajute un vecin în vârstă cu treburi, este un semn grozav. Arată că înțeleg ebucuria de a dărui și nu este concentrat doar pe el însuși.

Acest comportament altruist este un indicator puternic că dezvoltă un simț al comunității și înțelege importanța de a-i ajuta pe ceilalți. 

7) Respect
Regula de aur, de a-i trata pe ceilalți așa cum ai vrea să fii tratat este o înțelepciune atemporală. Când copilul tău arată respect față de ceilalți, indiferent de vârstă, statut sau trecut, este un semn incontestabil că va fi o persoană bună.

Respectul înseamnă mai mult decât bunele maniere. Este vorba despre recunoașterea valorii celorlalți și tratarea lor cu bunătate și înțelegere. Când copilul tău arată acest nivel de maturitate și considerație, este clar că este pe drumul cel bun.

Acest respect pentru ceilalți este baza pe care se sprijină toate celelalte virtuți, notează geediting.com.

 

×
Subiecte în articol: copil parinti bunatate