x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Sfaturi pentru părinți. Cum ai grijă de un copil care suferă de anxietate

Sfaturi pentru părinți. Cum ai grijă de un copil care suferă de anxietate

de Anastasia Paul    |    01 Aug 2024   •   19:00
Sfaturi pentru părinți. Cum ai grijă de un copil care suferă de anxietate
Sursa foto: tatyana_tomsickova/Getty Images/iStockphoto

Fiecare etapă de creștere a copilului vine cu provocări pentru părinți.

Aceștia din urmă au o presiune  constantă asupra  lor deoarece încearcă să facă totul, să înțeleagă tot ce se întâmplă, fără niciun sprijin. 

„Modul în care copilul tău se simte și se comportă te afectează direct. Modul în care te simți și te comporți are un impact direct asupra copilului tău. Când se întâmplă atât de multe în viața unui părinte, nu este de mirare că bunăstarea suferă. Anxietatea, insomnia, depresia, epuizarea părinților sau pur și simplu trăirea într-o stare constantă de copleșire sunt câteva dintre dificultățile pe care le poate îndura un părinte”, spune ”, Dominique Antiglio, sofrolog, autor și fondator BeSophro. 

Îngrijirea unui copil cu probleme de sănătate mintală este dificilă, mai ales când e confruntă cu provocări, cum ar fi creșterea  de către un singur părinte, probleme de relație, dificultăți financiare sau un loc de muncă sub presiune.

"Trebuie să ne îngrijim atât de nevoile noastre, cât și de ale lor. Copiii noștri au nevoie de noi”, afirmă psihologul Suzy Reading, autoarea cărții Self-care For Tough Times.

Părinții nu sunt însă supereroi. „Presiunea pe care o pun părinții asupra lor este îngrozitoare. Când ai de-a face cu un copil cu probleme, te concentrezi pe asta. Trebuie să-ți dai permisiunea să renunți la orice altceva”, spune Matthews. 

Sărbătorește victoriile

Este important să recunoaștem momentele în care totul este în regulă. Nu trebuie să fie ceva extraordinar dar dacă toată lumea a trecut de o zi fără probleme, aceasta este o victorie. 

„Este nevoie de practică. În cele mai rele zile, câștigul tău ar putea fi „Am mâncat și m-am îmbrăcat astăzi”. Și vor fi zile când va fi mai bine, dar antrenează-ți creierul să observe”, spune Matthews.

Pauze

S-ar putea părea imposibil să faci pauze dar este important. Dacă prietenii sau familia oferă ajutor, spune da.

„Dacă nu ne luăm momentele de răgaz, vom fi cea mai proastă versiune a noastră pentru copiii noștri. Permiteți-vă acel sprijin”, prercizează Matthews.

Și dacă nimeni nu este prin preajmă să te ajute, găsește un moment, oricât de mic. O pauză lungă de toaletă, o oră de prânz cu o plimbare meditativă, o ceașcă de ceai în grădină - totul ajută.

„Trebuie să recunoaștem că, dacă nu facem asta, vom fi reacționari. Nu ne vom prezenta în modul în care ne dorim și ne vom epuiza energia”, explică Matthews.

Stabilește o rutină

Rutinele se pot simți banale dar pot aduce beneficii întregii familii în vremuri grele.

„Dacă găseștiun șablon, oricât de plictisitor, despre modul în care vei face lucrurile pentru adulți – cum ar fi spălarea și prepararea ceaiului – atunci toată lumea poate să se agațe de asta și să știe că pot avea încredere”, spune Matthews.

„Rutina poate fi susținătoare și relaxantă, pentru că toată lumea știe că în acest moment, în această zi, acest lucru se întâmplă. Există multe lucruri care se simt scăpate de sub control, așa că oriunde putem stabili unele, practică-le.”

Susține-ți sistemul nervos

Când suntem anxioși, corpurile noastre intră în modul de luptă sau fugi, forțând hormonii de stres. Apelează la respirație, meditațiae sau orice lucru care funcționează pentru tine, astfel încât să poți începe fiecare zi cu o notă liniștitoare.

„Nu crede că trebuie să stai în poziția lotusului în Bali pentru a face meditație. Fă doar 10 respirații complete, pune mâna pe inimă și verifică-te. Să găsești modalități de a te calma înainte de a te întâlni cu copiii înseamnă că vei aduce cele mai bune sine la masă”, precizează Matthews.

Dacă un părinte este foarte stresat, este posibil ca copilul să înțeleagă acest lucru și, la rândul său, să se dezechilibreze, creând un cerc vicios.

În schimb, dacă un părinte este echilibrat, acest lucru poate ajuta un copil să rămână sau să se întoarcă la starea de echilibru.

Ritual înainte de culcare

Aunci când mintea noastră este plină, a sta în liniște și a încerca să te relaxezi este foarte greu. Astfel că poate fi nevoie de o practică în care nu este vorba despre a-ți limpezi mintea, ci despre a asculta.

Citește ceva care să te relaxeze sau o rutină de întindere a corpului înainte de culcare.

Adesea ne gândim prea mult cum să ieșim din stare de stres continuu și uităm, de exemplu, să ne frecăm pe picioare cu ulei de magneziu, ale cărui proprietăți antiinflamatorii ne ajută să ne relaxăm. 

Amintește-ți că nu ești un expert

Este firesc să vrei să găsești toate răspunsurile la problemele copiilor noștri și să le rezolvi cu o baghetă magică.

Dar este bine să ne amintim care este misiunea noastră. Suntem părintele copilului nostru. Nu suntem terapeutul sau antrenorul copilului nostru. Însă simțim că ar trebui să putem face totul. Nu putem. 

Caută ajutor

Ar fi util ca părinții să-și construiască o rețea de sprijin puternică și, dacă este posibil, să caute ajutor profesional.

„Prietenii și familia sunt un loc bun pentru a căuta sprijin emoțional și fizic. Ar putea fi o simplă conversație despre cum te simți pentru a identifica factorii de stres, pentru a stabili modalități mai bune de a face față și a împărtăși experiențe”, spune Lisa Gunn, director Nuffield Health pentru protecția sănătății mintale, potrivit echilive.ie.

„Este, de asemenea, benefic să discuți cu angajatorul despre opțiunea de a face ajustări la locul de muncă. Munca flexibilă le permite părinților să își echilibreze viața profesională și cea personală, să-și adapteze programul pentru a accesa programările medicale și să fie mai prezenți în ambele roluri.”

 

×
Subiecte în articol: parinti copii anxietate