x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Care este secretul fericirii. Concluzia unui studiu desfășurat timp de 85 de ani

Care este secretul fericirii. Concluzia unui studiu desfășurat timp de 85 de ani

de Redacția Jurnalul    |    08 Iun 2023   •   19:15
Care este secretul fericirii. Concluzia unui studiu desfășurat timp de 85 de ani
Sursa foto: Hepta

Un studiu de amploare desfășurat pe parcursul a 85 de ani dezvăluie de ce unii oameni sunt mai fericiți decât alții.

Secretul fericirii. Descoperirea cercetătorilor de la Harvard, după un studiu care a durat 85 de ani

Deși se pare că toată lumea caută răspunsul la vechea întrebare "Care este secretul fericirii?", întrebarea mai bună poate fi: "Este chiar posibil să fii mai fericit?".

Cercetătorii de la Harvard au urmărit viața a 724 de bărbați de la vârsta adolescenței, timp de 85 de ani. Observațiile au demarat în anul 1938. Aceștia făceau parte din diverse medii sociale și economice, de la cartierele sărace din Boston până la studenții de la Harvard. Chiar și fostul președinte american John F. Kennedy a fost monitorizat, potrivit  health.harvard.edu, citat d e dcnews.ro.

Concluziile arată că circa 50% din nivelul de fericire se regăsește în gene iar 40% provine din alegerile personale. 

De-a lungul timpului au fost adunate informații despre sănătate iar la un interval de 2 ani, participanții și membrii familiilor lor au fost intervievați cu privire la bunăstarea mentală și emoțională. S-a constatat astfel că pe măsură ce înaintau în vârstă, aceștia au acordat mai multă atenție lucrurilor importante pentru ei și au depășit mai ușor eșecurile din trecut. 

"Oamenii tind să realizeze cât de scurtă este viața și este mai probabil să acorde mai multă atenție la ceea ce îi face fericiți acum. Când ești mai în vârstă, ai mai multe șanse să te întorci la activitățile pe care le asociezi cu fericirea", spune dr. Robert Waldinger, coordonatorul proiectului. 

O altă concluzie arată legătura dintre fericire și relațiile cu cei din jur, precum partenerul de viață, familia, prietenii și legăturile sociale. 

"Conexiunea personală creează stimulare mentală și emoțională, care îmbunătățește automat starea de spirit", spune acesta.

 

×
Subiecte în articol: fericire studiu Harvard